«Πυρ ομαδόν» εξαπέλυσαν οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του δήμου Θεσσαλονίκης στον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο τέλος της τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου και κατόπιν των τοποθετήσεων των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στην πόλη και στα νοσοκομεία της.
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εστίασαν στο περιεχόμενο των δημόσιων παρεμβάσεων του Κ. Ζέρβα ειδικά σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ τον κατηγόρησαν και για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας.
«Δεν είδαμε να λέτε τι θα κάνετε με τα δημοτικά ιατρεία, δεν είδαμε να ζητάτε για τους πολίτες σας, να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ το τεστ, δεν είδαμε να βγείτε μπροστά και να ζητήσετε να ανοίξουν νοσοκομεία» τα οποία έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου.
«Πότε εισηγηθήκατε να κλείσουν τα δημοτικά;», διερωτήθηκε η ίδια απευθυνόμενη στον κ. Ζέρβα και πρόσθεσε πως «η αδυναμία σας να παρακολουθήσετε τους ανθρώπους που στενάζουν και που κρατούν το χέρι του ασθενή, νομίζω λέει τα πάντα».
Επιπλέον η κ. Νοτοπούλου ζήτησε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να παρουσιάσει «ποιο είναι το σχέδιο του δήμου για την πανδημία».
«Όσο και αν κατακρίνω κάποια πάρτι και κάποιες συναθροίσεις που γίνανε σε πλατείες, δεν μπορώ να σταθώ αδιάφορος που στο όνομα της αναίσχυντης κερδοσκοπίας, σε περίοδο πανδημίας, λειτουργούσαν τα καταστήματά τους εστίασης, με τον τρόπο που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζετε, εις βάρος της δημόσιας υγείας», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.
Μάλιστα «κάποιοι δεν κάνανε καλά τη δουλειά τους, δεν κάνανε σωστά τους ελέγχους», πρόσθεσε ο κ. Γάκης, αφήνοντας αιχμές για τη δημοτική αστυνομία και τους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης.
Επιπλέον «η διοίκηση πολλές φορές δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το πνεύμα ενότητας που εσείς επικαλείστε, το βομβαρδίζει», αντέτεινε ο κ. Γάκης στο αίτημα ενότητας της διοίκησης Ζέρβα και συμπλήρωσε πως «θα μπορούσαμε και εμείς να κάνουμε αναφορά για διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη διοίκηση, τα οποία ήταν εντελώς άκαιρα, άκυρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού». Εντούτοις «αυτή η στιγμή είναι του αγώνα» και κατά συνέπεια «δεν θα ασκήσουμε έντονη κριτική», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο ίδιος.
Να μην απομονωθεί χωρίς να κάνει αυτοκριτική και να αποδεχθεί να συνεργαστεί με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις σε κλίμα συναίνεσης, παρότρυνε τον Κ. Ζέρβα, ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας. Πρόσθεσε πως όταν τελειώσει η κρίση και επιστρέψουν οι αιρετοί στην αίθουσα του Δ.Σ., «τότε μπορούμε να αποδώσουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, για αυτά που δεν κάναμε, ή που αμελήσαμε».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σχολίασε την τοποθέτηση του Κ. Ζέρβα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, λέγοντας πως «ο αυτοθαυμασμός είναι κακό πράγμα, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και ανευθυνότητα με αυτοθαυμασμό να αντιμετωπίζει μία τόσο κρίσιμη κατάσταση». Ενδεικτικά υπενθύμισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε ζητήσει την εσαεί αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καταστημάτων οι ιδιοκτήτες των οποίων διοργάνωναν πάρτι εν μέσω πανδημίας, όπως επίσης κατηγόρησε τον κ. Ζέρβα ότι δεν μίλησε για τον συνωστισμό πολιτών που παρατηρήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ανήμερα της 26ης Οκτωβρίου, φαινόμενο που συνέβαλε στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Ακόμη παραπέρα ο δήμος Θεσσαλονίκης «έχει γράψει ιστορία. Έχει γίνει υποκατάστημα της κυβέρνησης. Αποκτά πια χαρακτήρα επικινδυνότητας», είπε δηκτικά ο κ. Ζαριανόπουλος.
Ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισήμανε ότι «ο δήμος πρέπει να βάλει πόδι στη συγκοινωνία της πόλης» υπενθυμίζοντας ότι η παράταξή του στήριξε την αγορά των 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τον δήμο Λειψίας της Γερμανίας. Επιπλέον, κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου ότι δεν λειτούργησαν τα προληπτικά μέτρα, καθώς εννέα εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, παρότι υπήρχε εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΠΘΕ για μείωση των προγραμμάτων σε FM100 και TV100. Πρόσθεσε πως ο δήμος χρειάζεται να στήσει μαζί με τον ΕΟΔΥ δομές για rapid tests, δημοτικές μετακινήσεις, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και να στηριχθούν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και ενδοοικογενειακή βία.
Ο Αντώνης Γαζάκης, από την παράταξη «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», τόνισε ότι «κέρδισε η κυβέρνηση χρόνο με το γρήγορο lockdown την άνοιξη, γιατί το ΕΣΥ ήταν "γυμνό". Αρχές Ιουνίου είχαμε μηδενικά κρούσματα στη χώρα. Άνοιξαν τα σύνορα χωρίς ελέγχους στους τουρίστες, ανακατεύτηκε η "σούπα", και τελικά φτάσαμε σε μια κατάσταση να αυξάνονται τα κρούσματα τον Οκτώβριο». Επί τούτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ το διάστημα μετά την καραντίνα της άνοιξης.
«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε για τα αίτια πώς μεταδότηκε ο ιός γιατί δεν έχουν γίνει τεστ, αλλά κυρίως γιατί δεν έχει γίνει ιχνηλάτηση» των κρουσμάτων σημείωσε ο κ. Γαζάκης και παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι το 86% των μολύνσεων κορονοϊού γίνεται σε κλειστούς χώρους και όχι σε εξωτερικό περιβάλλον.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, δήλωσε πως «δεν είμαστε φίλοι εδώ. Έχουμε μία θεσμική σχέση και οφείλετε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης να την ενεργοποιείτε διότι αυτό αρμόζει στη θέση σας και δεν το έχετε κάνει και αυτό πιστώνεται αρνητικά», απευθυνόμενος στον Κ. Ζέρβα. «Το ζήτημα δεν είναι αν βγήκατε στα κανάλια κάθε μέρα, αλλά τι λέγατε όταν βγαίνατε;», συνέχισε ο κ. Ρακκάς.
Ακόμη, ο ίδιος υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι «μία κατεστραμμένη χώρα» με πολλές παθογένειες και επιπλέον η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην περιφέρεια. «Η κοινωνία αξιολογεί και τη δική μας τη στάση. Το κεντρικό είναι να υπάρξει ομοψυχία, όχι ως προς την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά σε τέσσερα βασικά πράγματα που να προκρίνουν την αυτοπροστασία της κοινωνίας και να πιέσουμε όπου υπάρχει τρομακτικό ζήτημα στην κυβερνητική πολιτική», διαμήνυσε ο κ. Ρακκάς και κατηγόρησε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για «τεράστιες ευθύνες» αναφορικά με την ενίσχυση του ΟΑΣΘ εν μέσω της πανδημίας.