Με 600 τίτλους αμερικανικών βιβλίων και 22 εκδοτικούς οίκους, το Αμερικανικό Περίπτερο στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο κεντρικότερο σημείο του περιπτέρου 13, δεσπόζει στον χώρο. Αμέσως μετά τα επίσημα εγκαίνια της 19ης διοργάνωσης, εκπρόσωποι του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου μαζί με τη γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, έκοψαν την κορδέλα παραδίδοντας το περίπτερο στο κοινό.
«Ως Επιμελητήριο πιστεύουμε στη δύναμη του βιβλίου, πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού να ενώνει ανθρώπους, να ενώνει κοινωνίες και να ενώνει έθνη», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βασίλης Καφάτος, ενώ ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας σχολίασε πως ήταν μία πρόκληση για ένα Εμπορικό Επιμελητήριο η συγκεκριμένη διοργάνωση. «Πιστεύω όμως ότι ο πολιτισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο σε θέματα πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής διπλωματίας και άρα ήταν καθήκον μας να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση που μας απηύθυνε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αμερικανική λογοτεχνία είναι τιμώμενη για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκο Κούκη, είναι πολύ τιμητικό και εξαιρετικά πρωτότυπο.
«Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη δημιουργία συμβολαίων που ενδεχομένως θα γίνουν με σκοπό τα ελληνικά βιβλία να ταξιδέψουν στις αμερικανικές αγορές, αλλά και για τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως και για το γεγονός ότι ανοίγονται για εμάς πολλές σημαντικές προοπτικές πολιτιστικής συνεργασίας», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας υπενθύμισε ότι ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το 2018, με τιμώμενη χώρα την Αμερική.
«Ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά, με βάση την οποία ξεκινήσαμε μια πολύ καλή συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Από τότε ουσιαστικά ξεκίνησαν και οι επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός αυτός της τιμώμενης χώρας και για τη γενική έκθεση αλλά και για κλαδικές», υπογράμμισε.
Τον πλούτο της αμερικανικής λογοτεχνίας κάλεσε τους αναγνώστες να εξερευνήσουν η Σαλίνα Ρίκο (Salina Rico), deputy principal officer στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. «Κάποια από τα καλύτερα βιβλία και συγγραφείς θα είναι εδώ για τις επόμενες μέρες και προσφέρουν μία μεγάλη ευκαιρία στον κόσμο να τα ανακαλύψει», δήλωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, επισήμανε την ευκαιρία που προσφέρει η τιμώμενη λογοτεχνία. «Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για το ελληνικό βιβλίο και τα ελληνικά γράμματα να έρθουν σε επαφή με εκδοτικούς οίκους, με συγγραφείς της άλλης πλευράς του ατλαντικού, αλλά και αμφίδρομα έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέες ενέργειες και νέες συνεργασίες στο πεδίο αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
«Το σημερινό επίτευγμα μας γεμίζει όλους περηφάνια για αυτή τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου, που ό,τι και να λέμε για τα διαδικτυακά, το βιβλίο πάντα θα είναι παρών και θα είναι κοντά μας κάθε στιγμή. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο περίπτερο έχει αναβαθμίσει όλη την έκθεση, γιατί δίνει άλλη χροιά», είπε η Λίτσα Παναγιωτοπούλου - μέλος του executive committee και πρόεδρος της επιτροπής Εκπαίδευση- Καινοτομία- Επιχειρηματικότητα του Επιμελητηρίου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Ζωζώ Λιδωρίκη ανέφερε ότι τα εξακόσια βιβλία, τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, μετά το πέρας της Έκθεσης θα δοθούν στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης. «Η Επιτροπή Πολιτισμού μάλιστα, έχει ετοιμάσει παράλληλες εκδηλώσεις σε σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και τα πανεπιστήμια, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Κυριακή», ανέφερε και κάλεσε το κοινό να τις ανακαλύψει.