Εκδηλώσεις μνήμης για την εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, σήμερα το πρωί, με καταθέσεις στεφανιών και με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της εργατικής τάξης.
Στο Μνημείο του Εργάτη, έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι των συνδικάτων της δύναμης του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, πολιτικών κομμάτων και αντιστασιακών οργανώσεων.
Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας Γιώργος Αρβανίτης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπουλου, στελέχη της Νέας Αριστεράς και της ΛΑΕ, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι πρώην βουλευτές Δώρα Αυγέρη και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ και πρόεδρος του παραρτήματος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και στελέχη της διοίκησης του ΕΚΘ και της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΟΘ.
Δηλώσεις Χάρη Κυπριανίδη
«Τιμούμε τους αγώνες του Μάη του '36, του ελληνικού Σικάγο», ανέφερε ο Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, μέλος του γενικού συμβουλίου του ΕΚΘ, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων της εργατικής εξέγερσης. «Τότε, από την 1η έως και τις 8 Μαΐου, οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Στις 9 Μαΐου ξεκίνησε η μεγάλη πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη, από το πρόσφατα ενοποιημένο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τη χωροφυλακή να εμποδίζει τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν προς το διοικητήριο.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, όπου το συνδικάτο αυτοκινητιστών είχε στήσει ο οδόφραγμα και η χωροφυλακή απάντησε με πυροβολισμούς. Σκοτώθηκε ο Τάσος Τούσης. Ο νεκρός μεταφέρθηκε πάνω σε μία πόρτα από διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς το διοικητήριο. Οι ταραχές γενικεύτηκαν. Ο απολογισμός εκείνης της ημέρας ήταν 12 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες. Οι μέρες που ακολούθησαν έβγαλαν τον κόσμο έξω. Οι κηδείες των αδικοχαμένων συναδέλφων μας μετατράπηκαν σε μαζικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, ένα ποτάμι διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και ξεχύθηκε σε όλη τη χώρα. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 1.492 συλλήψεις, 160 φυλακίσεις, 34 εξορίες, 761 παραπομπές σε δίκη. Καταδικάστηκαν 283, βασανίστηκαν 438, τραυματίστηκαν από την αστυνομία 511, έγιναν 585 κατασχέσεις εντύπων και 135 διαλύσεις συγκεντρώσεων».
«Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας, δεν ξεχνάμε τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον δρόμο αυτό, όσο ανηφορικός κι αν είναι, πάντα στην πρώτη γραμμή, όπως τότε έκαναν εκείνοι. Τιμή και δόξα για τους αγωνιστές του Μάη του '36», τόνισε ο Τ. Αφεντουλίδης.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΟΘ/ΑΔΕΔΥ ο Γρηγόρης Παύλος, τονίζοντας ότι ο Μάης του '36 αποτέλεσε «μια από τις κορυφαίες ηρωικές στιγμές και ταυτόχρονα τραγικές, του ελληνικού εργατικού κινήματος» και την «κορύφωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα».
«Τα αιτήματα της εργατικής τάξης είναι και σήμερα επίκαιρα, που αμφισβητούνται βασικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, όπως το οχτάωρο, η πενθήμερη εργασία και είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να κινητοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για τα αυτονόητα, στέγαση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», δήλωσε, από την πλευρά της, η κ. Νοτοπουλου.
Εκδήλωση για το Μάη του '36 από το ΚΚΕ
Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς την παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου, πραγματοποίησε, την ίδια ώρα, η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Στην εκδήλωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής, στελέχη του κόμματος, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, φοιτητών και νεολαίων, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια και τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της εργατικής εξέγερσης του Μάη του '36.
«Οι αγώνες της εργατικής τάξης αποτυπώθηκαν εδώ και στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, αλλά και από τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με πολλά θύματα και θυσίες» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και συνέχισε: «Η εργατική τάξη έχει δείξει, ότι έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, να κατακτήσει όλα αυτά που της ανήκουν, ως η μόνη που παράγει πλούτο».
Ακολούθησε πολιτικό μνημόσυνο, στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, από το ΚΚΕ, στη μνήμη του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ, Γιώργη Τσαρουχά, ο οποίος έχασε τη ζωή του, συνέπεια βασανιστηρίων, στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας.
Νωρίτερα, εκδήλωση στη μνήμη του Γ. Τσαρουχά, στον ίδιο χώρο, πραγματοποίησε και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ) 1967-1974.