ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Εξώδικο από την Ε’ ΕΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας για «Μέντορες και Συντονιστές»

Έλενα Καραβασίλη21 Σεπτεμβρίου 2022

Εξώδικο κατά του υπουργείου Παιδείας κατέθεσε η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τους νέους θεσμούς που εντάχθηκαν στα σχολεία: τον μέντορα και τον συντονιστή. Κατόπιν συνεδρίασης των μελών της Ε’ ΕΛΜΕ αποφασίστηκε η αποχή – απεργία από τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς όπως τονίζει στο makthes.gr ο πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ Χρήστος Ζαγανίδης «θα έχει συνέπειες στη λειτουργία του σχολείου και στην εργασία του εκπαιδευτικού».

Το εξώδικο κατατέθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου και με αυτό τα μέλη της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους «στο περιεχόμενο της υπ’ αριθ. Φ12/102913/ΓΔ4 «Ενδοσχολικός Συντονιστής» και υπ’ αρ. 102919/ΓΔ4 «Παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Με την Εξώδικη Γνωστοποίηση της ΕΛΜΕ κηρύσσεται απεργία - αποχή όλων των εκπαιδευτικών που ανήκουν στη δύναμη της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και καλύπτονται συνδικαλιστικά από την Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, από κάθε ενέργεια, που συνδέεται με την εφαρμογή των ως άνω διαδικασιών».

Τα μέλη τη Ε’ ΕΛΜΕ τονίζουν ότι: «Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα το υπουργείο επιδιώκει να προχωρήσει την ατομική αξιολόγηση με τη δημιουργία νέων δομών. Πίσω από μεγάλα λόγια για καινοτομίες, ανάπτυξη μαθητών και εκπαιδευτικών, σχολείο συνεργατική κυψέλη, συντονιστές και μέντορες που μαζί με τους συμβούλους και τους διευθυντές “θα εμπνέουν και θα ενθαρρύνουν” και άλλα πολλά, προσπαθούν να κρύψουν την πιο σκληρή επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι τρεις «καινοτόμοι θεσμοί» (Μέντορες, Σύμβουλοι, Εκπαιδευτικοί Όμιλοι) εντάσσονται στη διαδικασία της αξιολόγησης τόσο του σχολείου, όσο και του κάθε εκπαιδευτικού χωριστά. «Στηρίζονται στην απλήρωτη επιπλέον εργασία, καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δίνουν υπερεξουσίες στους διευθυντές, επιδιώκουν τη δημιουργία μιας νέας ιεραρχικής δομής, ίδια με αυτή των επιχειρήσεων Διαμορφώνεται μια πυραμίδα ιεραρχίας (Δ/ντής, Μέντορες, Συντονιστές, Υπεύθυνοι Ομίλων, Επόπτης Διεύθυνσης, Περιφερειακός Επόπτης, Συμβούλιο Εποπτών, Διευθυντής Β/θμιας, Περιφερειακός Δ/ντής, Γ.Γ Υπουργείου). Θα ελέγχει τα πάντα και τους πάντες και θα προωθεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, με υποσχέσεις για πιθανή «εξέλιξη» σε στελέχη της εκπαίδευσης ή μια καλή βάση στην ατομική αξιολόγηση».

Εκπαιδευτικοί ζητούν μεταξύ άλλων από τους διευθυντές των σχολείων να υπογράψουν τη δήλωση της απεργίας αποχής και να μην αναθέσουν σε κανένα συνάδερφό τους ρόλο μέντορα και συντονιστή. Καλούν επίσης την ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη ενιαία απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση και τις εγκυκλίους εφαρμογής της για τους μέντορες –συντονιστές, καθώς και για την αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.