ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτογραφίας, χάλκινα και... Μπουμπουσιάρια στο ΑΠΘ

MakThes Team07 Δεκεμβρίου 2023

Το Δωδεκαήμερο όλη η Μακεδονία γιορτάζει. Οι ρίζες των εθίμων χάνονται στην αρχαιότητα, ίσως στην λατρεία του Διονύσου, μπορεί και νωρίτερα, σε πανάρχαιες παγανιστικές τελετές. Τα γλέντια ξεκινούν από τις γουρνοχαρές και τα Κόλιαντα (23/12 - παραμονές Χριστουγέννων) και φτάνουν μέχρι τα Φώτα (6/1). 

Την περίοδο του Δωδεκαήμερου τα κατώγια είναι γεμάτα με αγαθά και οι αγρότες γιορτάζουν την σχόλη, το αυστηρό κρύο και τα χιόνια. Τα γλέντια αρχίζουν με τις δημόσιες ή ιδιωτικές γουρνοχαρές στις οποίες ρέει άφθονο κρασί και ρακί, ενώ δεν λείπουν και οι τεράστιες φωτιές που προσδίδουν εύθυμο και σατιρικό χαρακτήρα στο Δωδεκαήμερο.

Από τις 8 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023, το ΠΜΣ Ψηφιακών Μέσων-Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας για το εύθυμο Δωδεκαήμερο στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου Εμπειρίκου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Στις 8/12/2023, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση έναρξης της έκθεσης με χάλκινη πανδαισία, πατινάδα, χορούς και κεράσματα στον ίδιο χώρο. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

17.15-18.00 Πατινάδα με μπάντα χάλκινων, κουδούνια και Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) από την Κοινότητα Εράτυρας/Δήμος Βοίου, εντός του ΑΠΘ (Πολυτεχνική-Βιβλιοθήκη-ΣΘΕ).

18.00-18.30 Χαιρετισμοί και σύντομη παρουσίαση της έκθεσης (αμφιθέατρο Εμπειρίκος, κεντρικό κτίριο ΣΘΕ).

18.30-19.00 Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χάλκινα και κεράσματα (18.30-19.00) στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο κεντρικό κτίριο ΣΘΕ.

19.00-21.00 Μετά την εκδήλωση θα γίνει πατινάδα με χάλκινα, κουδούνια και Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) από την Κοινότητα Εράτυρας/Δήμος Βοίου στην πόλη (ΑΠΘ-Αριστοτέλους).


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.