ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ένα άγαλμα προς τιμήν της φιλίας της Μαρίας Κάλλας και της Γκρέις Κέλι στο Μέγαρο Μουσικής (βίντεο, φωτ.)

Ελένη Θεοδωρίδου01 Δεκεμβρίου 2023

Ένα γλυπτό στη μνήμη της στενής φιλίας της Μαρία Κάλλας και της Πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό κοσμεί από σήμερα το Φουαγέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το άγαλμα έχει τον τίτλο "Maria Callas & H.S.H Princess Grace of Monaco, an Eternal Friendship" και είναι έργο του Βραζιλιάνου, διάσημου καλλιτέχνη που εδρεύει στο Μονακό, Marcos Marin.

Το άγαλμα συμβολίζει την αδελφοποίηση των δυο χωρών, του Μονακό και της Ελλάδας τιμώντας ταυτόχρονα δύο γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία. Είναι χειροποίητο, φτιαγμένο από οικολογικό ξύλο και αποτελεί έναν συνδυασμό οπτικών τεχνών με πορτρέτα. Όπως εξήγησε ο δημιουργός, το έργο αλλάζει εμφάνιση αν ο θεατής ή το φως κινείται. Η χρηματοδότηση του έγινε από την Κλέλια Χατζηιωάννου.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του θεσμού Maria Callas Monaco Gala & Awards από την Πρόεδρο του Ιωάννα Ευθυμίου ενώ το παρών έδωσε και το παλάτι του Μονακό δια της εκπροσώπου του Luciana Paulina Pinhero de Montigny.


Την εκδήλωση «άνοιξε» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε πως είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη καθώς τιμά ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, που ξεπέρασε σύνορα και εμπόδια, έγινε η ίδια σημείο αναφοράς και άφησε το δικό της αποτύπωμα στο λυρικό θέατρο. Τιμούμε την αναντικατάστατη ντίβα, την υπέρτατη υψίφωνο και το καλλιτεχνικό φαινόμενο που μέχρι σήμερα συνεχίζει να εμπνέει. Το άγαλμα συνδέει την πόλη με τη Μαρία Κάλλας στο φυσικό της χώρο. Στο Μέγαρο Μουσικής και μπροστά στη θάλασσα που τόσο λάτρευε.


Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Ιωάννα Ευθυμίου, η οποία είναι τόνισε πως το άγαλμα ήρθε να μεταφέρει το μήνυμα ης φιλίας των δύο κρατών ενώ ευχήθηκε σε επόμενη αντίστοιχη εκδήλωση να καταφέρει να παρευρεθεί και ο ίδιος ο πρίγκηπας Αλβέρτος.

Η Luciana De Montigny, Πρόεδρος της οργάνωσης Brazil - Monaco και στενή συνεργάτιδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου, εξέφρασε την χαρά να της που βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για αυτήν την τιμητική εκδήλωση  και ευχήθηκε να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.


O Marcos Marin o οποίος φιλοτέχνησε το γλυπτό ευχαρίστησε το Μέγαρο Μουσικής για την τιμή ενώ και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του. Στη συνέχεια υπέγραψε το γλυπτό.


Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Επίτιμος Πρόξενος του Μονακό στην Ελλάδα, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε πως συμβολική αξία της παρακαταθήκης της Μαρίας Κάλλας είναι η συλλογική μας ευθύνη να την τιμήσουμε και να ενισχύσουμε τη μνήμη της και στα επόμενα εκατό χρόνια. Τόνισε επίσης πως σε μια ευτυχή σύμπτωση για τις δύο χώρες φέτος γιορτάζονται και τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του πρίγκηπα Ρενιέ.

Η Ευγενία Αλεξανδροπούλου Αιγυπτιάδου, Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε πως το άγαλμα είναι ένα εικαστικό έργο αφιερωμένο σε δύο γυναίκες που πέρασαν στη σφαίρα του μύθου και άφησαν στίγμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια και αποτελεί δώρο για τα γενέθλια της δημοφιλέστερης υψίφωνου που γεννήθηκε σαν αύριο, στις 3 Δεκεμβρίου 1923.

  «Το άγαλμα αποκαλύπτει μια κρυφή πτυχή της τη βαθιά κ αληθινή φιλία με την Γκρέις. Μια σχέση που γεννήθηκε όταν ο Ωνάσης που είχε την έδρα του στο Μονακό, ο οποιος συνδέονταν με φιλικούς δεσμούς με τον πρίγκηπα Ρενιέ, σύζυγο της Γκρέις Κέλι. Την δεκαετία του '60, ο Ωνάσης σύστησε τις δύο γυναίκες και η φιλία τους έμεινε στην ιστορία. Η Κάλλας θεωρούσε το Μονακό ως το ησυχαστήριό της και αποτελεί αγαπημένο κεφάλαιο στο πριγκιπάτο. Η σημερινή εκδήλωση ενώνει τις δύο χώρες μέσα από την τέχνη και ανοίγει ένα κεφάλαιο πολιτιστική συνεργασίας που φιλοδοξούμε να ξεκινήσει μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μονακό στο πλαίσιο εξωστρέφιας του Οργανισμού.


To παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο βουλευτής, πρώην ΥΜΑΘ, και νυν Γενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Η εκδήλωση έκλεισε με κονσέρτο άρπας από τη Νάγια Μισερλή.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.