ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ενημέρωση «πόρτα- πόρτα», application για την αποκομιδή σκουπιδιών και... πρόστιμα για τα ογκώδη

Βαγγέλης Στολάκης29 Ιανουαρίου 2024

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Με αυτό τον τρόπο περιγράφεται η πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας. Από τη μία η διοίκηση επιδιώκει να κρατήσει την πόλη καθαρή ευαισθητοποιώντας τους επαγγελματίες και τους πολίτες, ώστε να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες και να παραμένει καλή η εικόνα των δρόμων και των γειτονιών και από την άλλη με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει να αυξήσει τα ποσοστά της ανακύκλωσης που έχουν άμεσα αποτελέσματα στα ταμεία του δήμου μιας και οι χαμηλές αποδόσεις επισύρουν πρόστιμα και... πέναλτι για τον δήμο, σε μία περίοδο δε που τα οικονομικά του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. 

Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης άλλωστε εξαρχής ήταν ξεκάθαρος πως θα είναι αμείλικτος απέναντι σε όσους παρανομούν και δεν συμμορφώνονται με τον νόμο στέλνοντας το μήνυμα πως ο ρυπαίνων... πληρώνει!

Προς αυτή την κατεύθυνση η αντιδημαρχία της οποίας προΐσταται ο Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος έχει στο πλευρό του έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό που διετέλεσε αντιδήμαρχος των διοικήσεων Μπουτάρη, τον Θανάση Παππά, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, ώστε η πόλη όχι μόνο να είναι καθαρή -η εικόνα άλλωστε με τους ξεχειλισμένους από απορρίμματα κάδους στις γειτονιές και τα ογκώδη στα πεζοδρόμια τις τελευταίες ημέρες του 2023 ήταν αποκρουστική- αλλά να υπάρχουν αποτελέσματα και οι ίδιοι οι πολίτες να συμβάλλουν σε αυτά.

Καμπάνια ενημέρωσης σε επαγγελματίες

Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργος Δημαρέλος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου ξεκίνησε ενημέρωση... πόρτα- πόρτα των επαγγελματιών του κέντρου της πόλης, κυρίως εκείνων που δραστηριοποιούνται στην Τσιμισκή, την Αγίας Σοφίας αλλά και τη Μητροπόλεως σε μία προσπάθεια να μπει τάξη σε ό,τι αφορά τις χαρτοσυσκευασίες που αποθέτουν οι επιχειρηματίες στους κάδους έξω από τα καταστήματά τους. 

Υπολογίζεται πως περίπου 2.000 τόνοι χάρτινων συσκευασιών απορρίπτονται κάθε εβδομάδα σε πράσινους κάδους πέριξ αυτών με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει «κατάληψη» δημόσιου χώρου από τα χαρτόκουτα, αφετέρου αυτά να ξεχειλίζουν τους κάδους και τρίτον, ενώ το υλικό ανακυκλώνεται να απορρίπτεται με τα σκουπίδια. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ο δήμος έχει ήδη θέσει σχέδιο συλλογής χαρτοσυσκευασιών από τους κεντρικούς δρόμους με την χρήση ειδικών οχημάτων αποκομιδής χαρτιού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου θα δημιουργηθεί νέο ρεύμα αποκομιδής που θα αφορά αποκλειστικά τις χάρτινες συσκευασίας των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης. Οι επιχειρήσεις καλούνται να «διπλώνουν» τις συσκευασίες δίπλα και όχι μέσα στους κάδους, ώστε να καταλαμβάνουν μικρότερο όγκο και να τις αποθέτουν εκεί λίγο πριν περάσουν τα ειδικά οχήματα του δήμου κατόπιν συνεννόησης. 

Από την πλευρά της, η αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας σχεδιάζει δυο δρομολόγια ένα το πρωί με το άνοιγμα των επιχειρήσεων και ένα το βράδυ με το κλείσιμο αυτών, προκειμένου να συγκεντρώνεται το υλικό το οποίο στη συνέχεια θα ανακυκλώνεται. 

«Το ειδικό αυτό ρεύμα συλλογής των χαρτοκιβωτίων από τους κεντρικούς δρόμους το πρωί και το βράδυ έχει ως σκοπό την αποσυμφόρηση των μπλε κάδων της ανακύκλωσης. Παρατηρούμε πως οι μπλε κάδοι φρακάρουν όταν κάποιος πετά δυο ή τρία χαρτοκιβώτια. Με αυτό τον τρόπο επιθυμούμε αφενός την αποσυμφόρηση των κάδων και αφετέρου την αύξηση της ανακύκλωσης χαρτιού» λέει ο Γιώργος Δημαρέλος.

Αυστηρή προειδοποίηση για τήρηση των κανόνων

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης το σχέδιο στον τομέα της Καθαριότητας περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ανασχεδιασμό των ρευμάτων αποκομιδής, διαρκή παρουσία σε όλες τις γειτονιές, που θα εξασφαλιστεί από τη μίσθωση εξοπλισμού και μηχανημάτων που θα διατεθούν σε κάθε Κοινότητα και θα εξυπηρετούν το πλύσιμο δρόμων, πεζοδρομίων και κάδων.

«Το θέμα της καθαριότητας δεν αφορά μόνο το δήμο, ή τις υπηρεσίες. Μας αφορά όλους. Η πόλη είναι το σπίτι μας. Και για το μεγάλο μας σπίτι δεν θα ανεχθούμε να μετατρέπεται σε έναν αχανή σκουπιδότοπο επειδή κάποιοι αποφασίζουν να αφήσουν στο δρόμο παλαιά έπιπλα ή άλλα προϊόντα ανακαινίσεων. Θα υπάρξουν και θα τηρηθούν οι κανόνες, όποιος ρυπαίνει, όποιος προσβάλει το κοινωνικό σύνολο, θα πληρώνει πρόστιμο. Απαιτούμε σεβασμό στους εργαζόμενους μας στην υπηρεσία Καθαριότητας» δήλωσε ο κ. Αγγελούδης.

Μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Σε ό,τι αφορά τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της διοίκησης Αγγελούδη αυτός περιλαμβάνει νέους κανόνες λειτουργίας της αποκομιδής ογκωδών, ενώ προβλέπεται και η επιβολή προστίμων σε όσους παρανομούν και συνεχίζουν να κατεβάζουν στα πεζοδρόμια υλικά ανακαινίσεων. Τομή, θεωρείται και η μετάβαση από διαχωρισμό σε «Ανατολικό» και «Δυτικό Τομέα» σε διαχωρισμό σε 24 γειτονιές και ορισμό του «Επόπτη Καθαριότητας της γειτονιάς», ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εικόνα της περιοχής ευθύνης του σε όλα τα θέματα που άπτονται της καθαριότητας. 

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα αναχωροθετηθούν οι κάδοι απορριμμάτων βάσει πραγματικών και καταγεγραμμένων αναγκών, ενώ σχεδιάζονται και νέα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς. 

Το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο Πετάω» στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα με προμήθεια σακουλών και αποκομιδή πόρτα-πόρτα, λόγω και το ιδιαίτερου αναγλύφου της περιοχής, ενώ θα ανακοινωθεί και νέο ωράριο αποκομιδής απορριμμάτων ανά Δημοτική Κοινότητα, ώστε οι κάτοικοι να πετούν τα σκουπίδια τους τις ώρες που θα προβλέπεται η άφιξη του απορριμματοφόρου.

Σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αυτός προσβλέπει στην αναδιάρθρωση της υπηρεσίας Καθαριότητας, την εκπαίδευση των πολιτών και την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης. Περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για τα οφέλη της ανακύκλωσης, επέκταση υπογειοποίησης κάδων, ενημέρωση προβλεπόμενης άφιξης του απορριμματοφόρου σε κάθε νοικοκυριό με χρήση ειδικής εφαρμογής (app) για τους πολίτες. 

Επίσης, βάσει σχεδιασμού αναμένεται να δημιουργηθούν «Πράσινα Σημεία» και γωνιές ανακύκλωσης με δημιουργία ξεχωριστών και καθαρών ρευμάτων ανακύκλωσης (χαρτί, μέταλλο, αλουμίνιο, οργανικό, ρούχα, γυαλί, κλπ) και βελτιστοποίηση της λειτουργίας αποκομιδής βασισμένη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε γειτονιάς, κατόπιν στοχευμένης μελέτης που να ανταποκρίνεται στην φέρουσα ικανότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού του δήμου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.