Παράλληλα, σημείωσε ότι εξελίσσεται το θέμα τη ΔΕΘ και του Thessintec ενώ είναι υπό συζήτηση και σχεδιασμό η ζώνη ελεύθερου εμπορίου. "Θεωρώ πάντως ότι τα περισσότερα θέματα έχουν σημαντική πρόοδο", κατέληξε.
Κωνσταντόπουλος: "Στο 25% του ΑΕΠ οι εξαγωγές σε βάθος χρόνου"
Ο προεδρος του ΣΕΒΕ Γ. Κωνσταντοπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις σχετικά με την κατοχύρωση συλλογικού σήματος για τα μακεδονικά προϊόντα. Αναφέρθηκε σε ενστάσεις φορέων απο τη Βόρεια Μακεδονια και την Σλοβενία. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα προβολής των προϊόντων με το Μακεδονικό σήμα, με τη βοήθεια του enterprise Greece,για την προώθησή τους σε όλο τον κόσμο.
Ως προς τις εξαγωγές είπε ότι ο στόχος είναι να φτάσουν από 18% του ΑΕΠ το 2019 σε βάθος χρόνου στο 25% ή μαζί με υπηρεσίες στο 50%. "Στόχος υλοποιήσιμος, αρκεί να αρθούν οι περιφερειακές ανισότητες".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστ. Καπνοπώλης σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε αρκετά ενήμερος και "θα έλεγα ότι πολλές φορές και προηγείται των απόψεων μας".
Εμφανίστηκε τέλος ικανοποιημένος για το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο θα δοθεί ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο κ. Σαββάκης κατέθεσε υπόμνημα το οποίο αναπτύσσεται σε 7 άξονες προτάσεων, και σε αυτό περιλαμβάνονται 28 μέτρα πολιτικής, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας.
Εξερχόμενος από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Σαββάκης δήλωσε:
«Η οικονομική κρίση από την πανδημία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και τη χάραξη πολιτικών που θα διαμορφώνουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο θα στοχεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί υπέρμετρη εξάρτηση από έναν και μόνο κλάδο.
Κατά τον ΣΒΕ, οι επιπτώσεις από την κρίση είναι αναστρέψιμες και βραχυχρόνιες.
Η εξαιρετικά θετική αντίδραση της κυβέρνησης στις απρόοπτες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την έμπρακτη ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες».
Επειδή ακριβώς η μεταποιητική δραστηριότητα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, και οι προβλέψεις για το 2021 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, ο ΣΒΕ ως Εθνικός Κοινωνικός Εταίρος και εκπρόσωπος της μικρομεσαίας μεταποιητικής περιφερειακής βιομηχανίας κατέθεσε σήμερα προς τον πρωθυπουργό της χώρας σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του.
Οι 7 άξονες προτάσεων που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα του ΣΒΕ είναι:
- Λειτουργικές ενισχύσεις
- Παραγωγικές επενδύσεις
- Τεχνολογία – Ε & Τ Α
- Περιφερειακή αγορά εργασίας
- Υποδομές
- Μείωση περιφερειακών ανισοτήτων
- Βελτίωση περιφερειακών υποδομών
"Μέχρι το τέλος του έτους θα κυκλοφορούν 550 λεωφορεία στην πόλη"
O πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γ.Σκόδρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το έργο που επιτελέστηκε το τελευταίο έτος, για την ανάταξη του Οργανισμού με τη σύμβαση με το ΚΤΕΛ την άνοιξη και τη σταδιακή παραλαβή από τον Σεπτέμβριο 230 νέων λεωφορείων μέχρι το τέλος του έτους, οπότε θα κυκλοφορούν περί τα 550 λεωφορεία. Τις επόμενες μέρες μάλιστα αναμένεται και η απόφαση του ελεγκτικού Συνεδρίου για τον μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
"Προχωρά η ανάπλαση της ΔΕΘ"
O πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo,Τάσος Τζήκας τόνισε ότι το Helexpo forum είναι στοίχημα για την πόλη που πρέπει να μείνει παρούσα τον Σεπτέμβριο στα δρώμενα της χώρας. "Ο στόχος είναι το φόρουμ να καθιερωθεί", τόνισε χαρακτηριστικά. Ως προς την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου είπε ότι προχωρά εντός προγραμματισμού. "Ετοιμάζεται το σχετικό προεδρικό διαταγμα (ενδεχομένως να γίνουν ανακοινώσεις την αλλη εβδομαδα) και γίνονται προσπάθειες να υπάρχει εκπρόσωπος της παγκόσμιας ένωσης αρχιτεκτόνων στην επιτροπή αξιολόγησης των αρχιτεκτονικών προτάσεων που θα κατατεθούν στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί στο τέλος του μήνα", ανέφερε.