Επενδύσεις 100 εκατ. δολαρίων εντός διετίας σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι νέοι ιδιοκτήτες της Hellenic Steel. H χαλυβουργία της Θεσσαλονίκης, που μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής, σταμάτησε να λειτουργεί πριν από πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 400 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και να επηρεαστούν αρνητικά πολλές συνεργαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η βιομηχανία, που μέχρι πρότινος ανήκε στον ιταλικό όμιλο ILVA γυρίζει σελίδα και περνά στην αμερικανική Jordan International Co (Jordan). Η Jordan International ανήκει στους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Nathan και Daniel Milikowsky (ξαδέλφια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νεντανιάχου) και ήταν παλαιός πελάτης της Hellenic Steel. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως και το 1997 που η Ιταλική ILVA εξαγόρασε την HELLENIC STEEL Co, η Jordan ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της αγοράζοντας τουλάχιστον 120.000 τόνους ετησίως και κάποιες χρονιές ξεπέρασε τους 200.000 τόνους. Σημαντική θεωρείται και η συνεργασία με τη ναυτιλιακή εταιρεία Μoti S.A.των οικογενειών Κωνσταντινίδη - Μουνδρέα, καθώς η μεταφορά της πρώτης ύλης, επηρεάζει πολύ το τελικό κόστος.
Παραγωγή σε έξι μήνες
H μεταβίβαση ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Παρόντες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα για να δοθεί πανηγυρικός τόνος στο γεγονός ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο εκ των επενδυτών Nathan Milokowsky, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Steel Σπύρος Κωνσταντινίδης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ο εταίρος και consulting leader της Deloitte κ. Βασίλης Καφάτος, οι εκκαθαριστές Νίκος Μαράντος και Δημήτρης Αντωνίου κλπ
Αυτές τις ημέρες εκπρόσωποι των επενδυτών βρίσκονται στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης για να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις. Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα εξάμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση ώστε να αρχίσει η παραγωγή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε προ εξαμήνου ο νέος CEO της εταιρείας Σπύρος Κωνσταντινίδης, σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με παραγωγή 350.000 τόνους, αξιοποιώντας δηλαδή το 50% της παραγωγικής της δυναμικότητας και θα απασχολεί 400 εργαζόμενους, ενώ η επένδυση σε ορίζοντα διετίας θα φτάσει τα 100 εκατ. δολάρια.
Η μεταβίβαση του εργοστασίου έγινε έναντι 12 εκατ. ευρώ, ενώ για την επαναλειτουργία του πρέπει να γίνουν πρόσθετες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, χρειάζεται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις για τη συντήρηση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και μια πενταετία, αλλά και για την αγορά καινούργιου. Οι παλιές συμβάσεις εργασίας δεν μεταβιβάστηκαν στη νέα εταιρεία και είναι άγνωστο αν θα προσλάβει τους παλιούς εργαζόμενους της Hellenic Steel ή όχι.
Λαμαρίνες για τις λευκές συσκευές
Η Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος ιδρύθηκε το 1963 στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης από την αμερικανική Republic Steel Co και το 1966 ξεκίνησε την παραγωγή προϊόντων χάλυβα. Συγκεκριμένα μετέτρεπε την ακατέργαστη λαμαρίνα σε πολύ λεπτές πλάκες που επικαλύπτονταν με ψευδάργυρο ή κασσίτερο για να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα, έπιπλα κ.ά. Η Ελληνική Εταιρείας Χάλυβος ήταν κατ’ εξοχήν εξαγωγική, με σημαντικές εξαγωγές κυρίως στα Βαλκάνια, καθώς και σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με παραγωγή που έφτανε έως και τους 400.000 τόνους λεπτών πλακών. Η Hellenic Steel ήταν ένας από τους καλύτερους πελάτες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός από τις 400 θέσεις χαλυβουργών έδινε δουλειά και σε συνεργαζόμενους υπεργολάβους και προμηθευτές.
Το 1997 κύριος μέτοχος έγινε ο ιταλικός όμιλος ILVA/RIVA Group, ο οποίος το 2012 λόγω εσωτερικών της προβλημάτων υποχρεώθηκε να περιορίσει τις εκτός Ιταλίας δραστηριότητές του. Έτσι μια κατά τα άλλα υγιής επιχείρηση της Θεσσαλονίκης (οι υποχρεώσεις της ήταν κατά κύριο λόγο προς τη μητρική εταιρεία για την αγορά πρώτης ύλης) οδηγήθηκε σε αργό θάνατο.
Πώς η πτώχευση μετατράπηκε σε επένδυση
Τον Νοέμβριο 2014 έπαυσε η λειτουργία του εργοστασίου και η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση. Μια προσπάθεια που έγινε για εξαγορά της Hellenic Steel με πιθανό ενδιαφερόμενο την κορυφαία εταιρεία χάλυβα δεν τελεσφόρησε. Έτσι, το 2016 η ILVA SPA, κύριος πιστωτής της Hellenic Steel, κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση για κήρυξη της Hellenic Steel σε καθεστώς πτώχευσης. Η αίτηση αυτή, έπειτα από σχετικές αναβολές, συζητήθηκε τον Μάιο του 2017. Στα τέλη του ίδιου έτους οι εκκαθαριστές προχώρησαν σε πρόσκληση για την πώληση του ενεργητικού της εταιρείας και υπεβλήθη μία δεσμευτική προσφορά, η οποία κρίθηκε και ως προτιμητέος επενδυτής. Στα τέλη του 2018 η συμφωνία εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106β και 106δ του πτωχευτικού κώδικα, κατατέθηκε προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η δικαστική απόφαση που άνοιγε το δρόμο για τη μεταβίβαση της εταιρείας στον νέο επενδυτή, εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν δε μια από τις σπάνιες φορές -ίσως και μοναδική- που μια αίτηση πτώχευσης δεν κατέληξε σε οριστικό λουκέτο αλλά σε επαναλειτουργία και μάλιστα με την προοπτική επένδυσης 100 εκατ. δολ.
Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" 21/10/2019