ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Επενδύσεις 15,3 εκατ. ευρώ στη ΒΙΠΕ Σίνδου (βίντεο)

Σοφία Χριστοφορίδου22 Αυγούστου 2024

Η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης και για τη χώρα μας συνολικά, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την επίσκεψη του στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος περιηγήθηκε για περισσότερη από μία ώρα στη ΒΙΠΕ και συνομίλησε με κάποιους από τους επιχειρηματίες, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας με στελέχη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το βιομηχανικό πάρκο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί σε όλη τη χώρα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των επιχειρηματικών πάρκων. «Εδώ στη Θεσσαλονίκη μας, είναι η πρωτεύουσα της ελληνικής βιομηχανίας. Βρίσκεται το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο. Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί με 7,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο που υλοποιεί ο διαχειριστής του βιομηχανικού πάρκου, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, το οποίο θα υπερβεί κατά πολύ τα 15,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικά έργα υποδομής που αναβαθμίζουν το βιομηχανικό πάρκο και δημιουργούν νέες σημαντικές προοπτικές» είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει σε μεγάλη προτεραιότητα τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία «και αυτό κάθε μέρα επιβεβαιώνεται με πράξεις»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Θάνος Ψαθάς επεσήμανε ότι η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη της χώρας αλλά και των Βαλκανίων, καθώς εκτείνεται σε 12.500 στρέμματα και φιλοξενεί 750 εταιρείες εκ των οποίων οι 550 εταιρείες είναι ενεργές και παράγουν περίπου το 3% του ΑΕΠ της χώρας. Όπως είπε, «σε αυτό το βιομηχανικό πάρκο κάνουμε και τη μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε, γύρω στα 15,5 εκατ. ευρώ και προσδοκούμε ο υπουργός να δει την ανάγκη ότι η ΒΙΠΕ χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότησης, η οποία όμως το μεγαλύτερος της μέρος, όπως το είπε και ο υπουργός καλύπτεται από ιδία κεφάλαια».

Μέχρι το τέλος του 2025 θα υλοποιηθούν έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Τα έργα αυτά θα αφορούν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, δίκτυα ομβρίων, περιφράξεις, ηλεκτροφωτισμός, υπηρεσίες φύλαξης, ηλεκτρονικά υδρόμετρα, ηλεκτρονικά παροχόμετρα, σύγχρονα συστήματα ηλεκτροφωτισμού, περιφράξεις, συστήματα ασφαλείας, μέτρα εξωραϊσμού της περιοχής κ.α.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλη του 2025. Ερωτηθείς για την προβληματική πρόσβαση στην ΒΙΠΕ ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι «είμαστε σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», η οποία προγραμματίζει την υλοποίηση μέχρι τέλους του 2026 την ολοκλήρωση της ενωτικής οδού Σίνδου.

Οι επενδύσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας είναι ύψους 85 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το αργότερο στις αρχές του 2026.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.