Σε επένδυση άνω των 100 εκατ.ευρώ για τη συνολική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της παλιάς ζυθοποιίας ΦΙΞ μέχρι το 2025 θα προχωρήσει η Dimand, η οποία ήδη προχωρά με την επένδυση 35 εκατ. ευρώ στο Hub26, ενώ σχεδιάζει και τη δημιουργία logistics center στη δυτική Θεσσαλονίκη, σε ακίνητο της παλιάς Βαλκάν Εξπόρτ, με επένδυση που θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ.
«Έφτασε η ώρα της Θεσσαλονίκης» λέει στο makthes.gr η Chief Operations Officer της Dimand Όλγα Ίτσιου, η οποία μάλιστα είναι Θεσσαλονικιά και γνωρίζει τη δυναμική της πόλης. Ιδιαίτερeς προοπτικές βλέπει η κ. Ίτσιου στη δυτική Θεσσαλονίκη, που σε αντίθεση με την ανατολική Θεσσαλονίκη, δεν είναι κορεσμένη, ενώ λόγω της εγγύτητας στο λιμάνι και τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Μέχρι το 2025 το ΦΙΞ
Αναφορικά με το βιομηχανικό συγκρότημα ΦΙΞ, από τον Φεβρουάριο η εταιρεία έχει υπογράψει προσύμφωνο την απόκτηση μέρος του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος και πλέον βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση του 100% του ακινήτου. Αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, εκτιμά η κ. Ίτσιου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση, που περιλαμβάνει και το κόστος αγοράς και ανακατασκευής του ακινήτου. H εταιρεία δεν σκοπεύει να αρχίσει τμηματικά την αξιοποίηση του ακινήτου αλλά να προχωρήσει στην ανακατασκευή αφού αποκτήσει το σύνολό του. Το ακίνητο περιλαμβάνει διατηρητέα κτίρια και αδόμητους χώρους όπου θα ανεγερθούν νέα κτίρια. Σύμφωνα με την κ. Ίτσιου θα φιλοξενήσει μικτές χρήσεις: γραφειακούς χώρους, χώρους εστίασης και χώρους πολιτισμού, ενδεχομένως κατοικίες και ξενοδοχείο. Η εταιρεία έχει βάλει στόχο να ολοκληρώσει την επένδυση μέχρι το 2025, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξουν ή όχι καθυστερήσεις που θα προκύψουν από τον διατηρητέο χαρακτήρα των κτιρίων, όπως εξηγεί η κ. Ίτσιου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξουν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών και αδειοδοτήσεων, καθώς και οι απαραίτητες εγκρίσεις για τα διατηρητέα κτίσματα.
Ο ισχύον συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι 2,4, και δυνητικά θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα σχετικά ψηλό κτίριο στο ελεύθερο κομμάτι του οικοπέδου (σήμερα ο νόμος επιτρέπει την ανέγερση κτιρίων ύψους έως 32 μέτρα, ενώ για την υπέρβαση αυτού του ορίου χρειάζεται ειδική τεκμηρίωση). Ρωτήσαμε την κ. Ίτσιου αν υπάρχει πρόθεση ανέγερσης ψηλότερου κτιρίου εντός του ΦΙΞ, και η απάντηση της ήταν «όχι, για το συγκεκριμένο ακίνητο», πρόσθεσε ωστόσο ότι η εταιρεία βλέπει γενικότερα θετικά την επιλογή των ψηλών κτιρίων, γιατί με την ανάπτυξη καθ' ύψος μειώνεται η κάλυψη και μένει ελεύθερος χώρος, που βελτιώνει το αισθητικό αποτέλεσμα και αυξάνει την υπεραξία του ακινήτου.
Τo 2023 έτοιμο το Hub26
«Είμαστε υπέρ των μεγάλων αναπλάσεων και όχι των μεμονωμένων κτιρίων, γιατί έτσι το αποτύπωμα της επένδυσής μας είναι μεγαλύτερο» αναφέρει η κ. Ίτσιου. Ήδη ακριβώς απέναντι από το ΦΙΞ, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, η Dimand από κοινού με την Prodea Investments ανεγείρει τέσσερα βιοκλιματικά κτίρια πέντε ορόφων το κάθε ένα και συνολικού εμβαδού 15.600 τ.μ., που θα αποτελέσουν το συγκρότημα γραφειακών χώρων Hub26. Πρόκειται για μια επένδυση 35 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του οικοπέδου). Ήδη οι κατασκευαστικές εργασίες είναι σε εξέλιξη και σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Για το ένα από τα τέσσερα κτίρια υπάρχει ήδη συμφωνία μίσθωσης, ενώ υπάρχει ζήτηση και για τα υπόλοιπα.
Επένδυση 120-150 εκατ. σε logistics center
Παράλληλα η Dimand προχωρά και στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα αποθηκευτικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, της τάξεως των 120.000 τ.μ. Το Logistics center θα δημιουργηθεί στη δυτική σε οικόπεδο 355 στρεμμάτων της πρώην Βαλκάν Εξπορτ. Η συνολική επένδυση, σύμφωνα με την κ. Ίτσιου θα κυμανθεί σε βάθος χρόνου μεταξύ 120 εκατ. και 150 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, μέχρι το 2025, θα κατασκευαστούν χώροι 55.000 τ.μ. ενώ μέχρι το 2026 ο στόχος είναι να προστεθούν και άλλα 65.000 τ.μ. «Η Θεσσαλονίκη τοποθετείται σε κομβικό σημείο και βλέπουμε τα επόμενα χρόνια να λειτουργεί ως κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου» σημειώνει η κ. Ίτσιου.