ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Επιχειρηματίες 400 καταστημάτων εστίασης ενώνουν τις δυνάμεις τους για επιπλέον μέτρα

MakThes Team06 Μαΐου 2020

Επίσημα πλέον παρουσιάστηκε η νέα πρωτοβουλία για την εστίαση στη Θεσσαλονίκη, με πολλούς επιχειρηματίες να συμμετέχουν και να διεκδικούν επιπλέον μέτρα στήριξης. Η κίνηση, που πρώτη παρουσίασε η ΜτΚ, ονομάζεται «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» και έχει σύνθημα το «Εστιάζουμε στο μέλλον».

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μέχρι στιγμής 40 επιχειρηματίες, κυρίως αλυσίδων και καταστημάτων εστίασης. Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων που διαχειρίζονται οι 40 επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνούν τα 400. Ως εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας έχουν οριστεί οι Χρήστος Κουδούνης , Παναγιώτης Γκόφας και Νίκος Νυφούδης, ενώ στα ιδρυτικά μέλη είναι και ο Νίκος Στεφανίδης. Η λίστα των μελών ανανεώνεται συνεχώς και καθημερινά γίνονται συσκέψεις για τις επόμενες κινήσεις τους. 

«Ζητούμε και την δυνατότητα της επιλογής για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων έως ότου οι συνθήκες και τα μέτρα να καταστήσουν βιώσιμη τη λειτουργία των χώρων εστίασης» είναι το κεντρικό τους αίτημα, ενώ ζητούν άμεσα και αναλογικά μέτρα στήριξης για όσους επιχειρηματίες επιλέξουν το ρίσκο να λειτουργήσουν με τα περιοριστικά μέτρα.

Όπως μαθαίνουμε, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, καθώς ένιωσαν ότι δεν τους καλύπτει κάποιο σωμάτιο ή σύλλογος που υπάρχει ήδη. Η νέα πρωτοβουλία παίρνει σάρκα και οστά και στόχος τους είναι να παραμείνει ως κληρονομιά για το μέλλον. 

Τι ζητάνε 

Τα μέλη της πρωτοβουλίας κρίνουν αναγκαία την παρέμβασή τους, καθώς μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης καλούνται από την 1η Ιουνίου να ανοίξουν τα καταστήματά τους που χαρακτηρίζονται για τον υψηλότατο αριθμό απασχολούμενων, χωρίς ωστόσο να έχουν λυθεί βασικά προβλήματα, που έχει δημιουργήσει στον κλάδο η πανδημία του κορoνοϊού, ενώ την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη αντίστοιχες επιχειρήσεις δέχονται τη στήριξη του κράτους από την πρώτη μέρα των περιορισμών, μέσα από επιπλέον μέτρα που έχουν παρθεί.

«Για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του κλάδου μας, ζητούμε τα απολύτως αναγκαία μέτρα στήριξης, σύμφωνα και με την διεθνή εμπειρία...

  • Διότι είμαστε 3 μήνες κλειστά.
  • Διότι απαιτούν να πληρώνουμε ενοίκια και τέλη ενώ μας κλείσανε.
  • Διότι πετάξαμε προϊόντα χιλιάδων ευρώ όταν κλείσαμε με αγορές Σαββατοκύριακου.
  • Διότι πληρώνουμε ΔΕΗ, ΑΕΡΙΟ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ενώ κλείσαμε.
  • Διότι η αναστολή-μετάθεση πληρωμών Εφορίας ΕΦΚΑ δεν μπορεί να καταβληθεί.
  • Διότι οι εργαζόμενοι μας είναι σε κίνδυνο και αβεβαιότητα.
  • Διότι οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με αβεβαιότητα και χωρίς να ξέρει κανείς αν θα ξανακλείσουν.
  • Διότι περιμένει η πολιτεία να ξανανοίξουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
  • Διότι καμία επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη όταν λειτουργεί υποχρεωτικά στο 33% της δυνατότητας της και ειδικά τα εστιατόρια που απασχολούν αναλογικά τους περισσότερους εργαζόμενους.
  • Διότι υπάρχουν περιορισμοί στην λειτουργία των χώρων εστίασης.
  • Διότι δεν υπάρχει παροχή ρευστότητας εκκίνησης όπως στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη-Μέλη.
  • Διότι το κράτος μεταθέτει την έλλειψη ρευστότητας του, σε μεγάλο μέρος πολιτών και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ως εξιλαστήρια θύματα.
  • Διότι τα εστιατόρια πρέπει να πάρουν δάνεια με προϋποθέσεις του 1990.
  • Διότι ο τουρισμός βυθίζεται.
  • Διότι η κοστολόγηση των αναστολών δεν είναι ρευστότητα.
  • Διότι δεν δημιουργήσαμε εμείς την ύφεση».

Άμεσα αναμένεται να διαμορφώσουν μία σειρά προτάσεων σε συνεργασία με ειδικούς για την περαιτέρω λειτουργία, ευνοϊκή για όλες τις πλευρές, που θα κατατεθούν αναλυτικά τις επόμενες μέρες.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.