Από το… δρόμο στους χώρους δουλειάς, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, μεταφέρονται συνδικάτα και σύλλογοι εργαζομένων δήμων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερώσουν, ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς, τους συναδέλφους τους για τα επίμαχα εργασιακά ζητήματα, αλλά και την αγωνιστική ετοιμότητα που θα πρέπει να έχουν για την επόμενη μέρα.
Από σήμερα το πρωί συνδικαλιστές θα πραγματοποιούν επισκέψεις, συνελεύσεις, και συμβολικές καταλήψεις ανά δήμο, τηρώντας υποχρεωτικά τις αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Στοχεύουν να… εισβάλλουν σε χώρους δουλειάς, με αντιπροσωπείες δυο τριών ατόμων, ενημερώνοντας τους εργαζομένους εργοταξίων, μηχανοστασίων, Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» που αυτή τη δύσκολη περίοδο παρέχουν υπηρεσίες με διευρυμένο ωράριο, στηρίζοντας εκατοντάδες πολίτες που πρέπει να μείνουν σπίτι.
«Δεν σπάμε τα μέτρα για τον κορονοϊό, δεν παρανομούμε αλλά επεμβαίνουμε σε χώρους δουλειάς, ενόψει της Πρωτομαγιάς, γιατί οι εργαζόμενοι οφείλουν να ενημερωθούν για όλα τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι εν μέσω της πανδημίας» τόνισε, μιλώντας στο makthes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη. Ανέφερε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, για την επόμενη μέρα, οπότε θα είναι σε θέση να βγουν και πάλι στους δρόμους.
Με… σχέδιο και για την Πρωτομαγιά
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Χοροζίδη εξήγησε ότι οι ενημερωτικές εξορμήσεις θα γίνουν σε όλους τους δήμους ανεξαιρέτως έως την Πέμπτη το βράδυ. «Οργανώνουμε την πάλη μας, δυναμώνουμε την φωνή μας. Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν αγνοούν την πανδημία και τους περιορισμούς, αλλά παράλληλα δεν κατεβάζουν ρολά» σχολίασε χαρακτηριστικά η ίδια.
Κληθείσα πάντως να απαντήσει σχετικά με τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, απάντησε πως οι απαγορεύσεις είναι δεδομένες, ωστόσο, είπε πως σχεδιάζονται διάφορα πράγματα ανήμερα της Παρασκευής από τους εργαζομένους, τους συλλόγους και τα συνδικάτα που όμως δεν θα προκαλέσουν. «Υπάρχουν πολλές σκέψεις για το θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αυτό θα ανακοινωθεί ως την Πέμπτη» ανέφερε η πρόρδρος.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Με σύνθημα «οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολλά, την οικονομική και τώρα την υγειονομική κρίση, οι εργαζόμενοι στους δήμους ζητούν:
* Μέσα και μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών
*Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων συμβασιούχων του «Βοήθεια στο Σπίτι», στις κοινωνικές δομές, στους παιδικούς σταθμούς κ.α. χωρίς όρους και προϋποθέσεις
*Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
*Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας.
*Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
*Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
*Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
*Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους, προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.