ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη - εστίαση: «Βαρυχειμωνιά» στους τζίρους και κύμα λουκέτων φοβούνται οι επαγγελματίες

Στέφανος Μαχτσίρας24 Αυγούστου 2021

Μία νέα δύσκολη πραγματκότητα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες της εστίασης στην Θεσσαλονίκη από το φθινόπωρο και ιδιαίτερα τον χειμώνα, όταν και θα κλείσουν... ερμητικά οι πόρτες καφέ και εστιατορίων για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Οι επαγγελματίες της εστίασης καλούνται να προσμαρμοστούν σε ένα καινούργιο περιβάλλον, την ώρα που 600 μαγαζιά τα οποία δεν είχαν εξωτερικούς χώρους δεν άνοιξαν καν το καλοκαίρι.

Eπιχειρηματίες της εστίσης φοβούνται πως έρχεται κύμα λουκέτων από τα νέα μέτρα καθώς δεδομένου πως μεγάλος αριθμός πολιτών δεν έχει εμβολιαστεί, με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου ίσως δεν αντέξουν πολλές επιχειρήσεις την λειτουργία τους μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, πέρα από τις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν κλείσει οριστικά μην αντέχοντας τα αλλεπάλληλα lockdown, μεγάλος αριθμός βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού μένοντας στη ζωή με την τεχνητή αναπνοή των κρατικών μέτρων στήριξης. Πρόκειται για μαγαζιά τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε περιοχές περιφερειακά, όπου το πρόβλημα είναι πιο οξύ και η έντασή του αναμένεται να ενταθεί.

«Όταν σου αφαιρείται το 50% των πελατών τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τα μαγαζιά, ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων μειώνεται συνεχώς. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα από το φθινόπωρο για όλα τα μαγαζιά, είτε στο κέντρο είτε στις γειτονιές», επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης ψητοπωλών καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Iωάννης Φιλοκώστας.

«Στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον ένα 20%, το οποίο δεν είχε εξωτερικούς χώρους, δεν λειτούργησε», προσθέτει.

«Μία παρέα που οι μισοί θα είναι ανεμβολίαστοι θα επιλέξει να κάτσει σπίτι παρά να βγει έξω, πολλές επιχειρήσεις θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα έχουμε λουκέτα και απολύσεις. Αυτή την στιγμή τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ευχάριστα», καταλήγει.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.