ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Θεσσαλονίκη: Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν τα... κορονο-νοσοκομεία

Βαγγέλης Στολάκης15 Νοεμβρίου 2020

Καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη. Μέρα με τη μέρα. Όπως στον πόλεμο. Πηγαίνουν στη δουλειά και δεν ξέρουν ούτε σε ποια κλινική θα εργαστούν, ούτε υπό ποιες συνθήκες. «Ανοίγουν κρεβάτια και μέχρι την λήξη της εφημερίας γεμίζουν από ασθενείς» με κορονοϊό αναφέρουν στη «ΜτΚ» εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η καθημερινότητα στα «κορονο-νοσοκομεία» όπως οι γιατροί και νοσηλευτές τα αποκαλούν είναι δύσκολη και σκληρή. 

Τις τελευταίες ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι αριθμοί πίεσε αφόρητα το σύστημα. Στο υπουργείο Υγείας καθημερινά χτυπά συναγερμός. Ολόκληρες κλινικές νοσηλευτικών ιδρυμάτων άλλαξαν από τη μία μέρα στην άλλη, ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ μεταφέρθηκαν σε μονάδες ιδιωτικών κλινικών, πτέρυγες χωρίστηκαν στα δύο και στα τρία με γυψοσανίδες προκειμένου να εξοικονομηθεί επιπλέον χώρος, γίνονται πρόχειρες εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις σε κτίρια ώστε να μην υπάρχει επαφή ασθενών θετικών στον κορονοϊό με άλλους ασθενείς, τέντες στήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους για να περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ τα ύποπτα κρούσματα, τηλέφωνα βγήκαν από τις πρίζες για να μην αποτελούν εστία μικροβίων και μολύνσεων, νοσηλευτές φορούν τις ειδικές στολές στο διάδρομο γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο... τετραγωνικό εκατοστό. Αυτή είναι η εικόνα που συναντά κανείς το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία της πόλης, όπως καταγγέλλουν οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων. Και αναρωτιούνται: «γίναμε Ιταλία»;

Όπως περιγράφει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Δημήτριος», Δημήτρης Μαυρόπουλος η κατάσταση στο νοσοκομείο «είναι δραματική, χάλια». Ο κ. Μαυρόπουλος φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι το πρωί της περασμένης Τρίτης ο αριθμός των ασθενών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις... 24 ώρες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μαυρόπουλος το νοσοκομείο έχει δυναμική συνολικά 170 κλινών, από τις οποίες περίπου οι μισές μετατράπηκαν σε κλίνες COVID-19, ενώ οι οκτώ κλίνες ΜΕΘ είναι επίσης κατειλημμένες με ασθενείς με κορονοϊό. 

«Ο επάνω όροφος του νοσοκομείου είναι όρφος κορονοϊού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρόπουλος. «Οι περισσότεροι ασθενείς έρχονται από την επαρχία» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων.

«Καθημερινά κάτι αλλάζει»

Καθημερινές αλλαγές επί... αλλαγών. Αυτή είναι η εικόνα που συναντά κανείς στο «Ιπποκράτειο» σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Χρήστος Τζελέπης, πρόεδρος των εργαζομένων στο εν λόγω νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον ίδιο στο νοσοκομείο έχουν καλυφθεί και οι 140 περίπου κλίνες COVID που έχουν αναπτυχθεί, ενώ μεταξύ των ασθενών συγκαταλέγονται και έξι παιδιά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις κλίνες ΜΕΘ. «Ό,τι κρεβάτι ανοίγει, γεμίζει κιόλας. Δεν έχουμε κλίνες ΜΕΘ για άλλα περιστατικά» σημειώνει ο κ. Τζελέπης. «Η προοπτική είναι να ανοίξουν κρεβάτια στα χειρουργεία. Κάθε μέρα κάτι κάνουμε, κάτι αλλάζει» υποστηρίζει. «Πάμε στη δουλειά και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Ούτε πόσοι συνάδελφοι δουλεύουν και πόσοι εντέλει θα έρθουν για δουλειά, γιατί μπορεί να κολλήσουν» σημειώνει ο κ. Τζελέπης. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του «Ιπποκρατείου» προκειμένου το νοσοκομείο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γίνονται συνεχώς μετατροπές κλινικών σε κλινικές COVID-19. «Η ορθοπαιδική συρρικνώθηκε και έμεινε μόλις με δέκα κρεβάτια. Αυτή είναι ενδεικτική εικόνα» λέει. «Το ένα κτίριο του νοσοκομείου, το μπλε εκτός από έναν όροφο τείνει να γίνει κορονοκτίριο» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με όσα περιγράφουν στη «ΜτΚ» νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν περισσότερα κρεβάτια, να μετακινηθούν κλινικές, να συγχωνευτούν και να δημιουργηθεί χώρος εντός των κτιρίων των νοσοκομείων έχουν επιστρατευτεί... γυψοσανίδες, προκειμένου να χωριστούν τα τμήματα και οι χώροι. «Η κατάσταση είναι τραγική» περιγράφουν οι εργαζόμενοι και φέρνουν αναφέρουν πως πλέον στους διαδρόμους των νοσοκομείων υπάρχουν φάρμακα, καρότσια, δεν υπάρχει χώρος να καθίσει κάποιος εργαζόμενος για λίγο, οι νοσηλευτές αλλάζουν στις σκάλες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα καθημερινά και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για... εμπόλεμη ζώνη. «Είναι σαν να έχουμε πόλεμο» λέει ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης. Περιγράφει πως πρόσφατα τρεις κλινικές: ΩΡΛ, Ουρολογική και χειρουργική συμπτύχθηκαν σε μία. «Στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν η ορθοπαιδική με τη χειρουργική στο ισόγειο, στον πρώτο όροφο είναι η παιδιατρική με την παιδοχειρουργική και στον τρίτο όροφο συνυπάρχουν ΩΡΛ, ουρολογική και στο βάθος δημιουργήθηκε ένας ενιαίος χώρος για νοσηλεία υπόπτων περισταστικών. «Ο χώρος αυτός όμως δεν είναι προσβάσιμος, δεν μπορεί να μπει ύποπτο περιστατικό, να περάσει μέσα από τις κλινικές και να πάει στο βάθος και θα γίνεται εξωτερικά και από τις σκάλες. Δεν υπάρχει ασανσέρ. Όλο το παλιό κτίριο, το νεοκλασικό, του νοσοκομείου μετατράπηκε σε κτίριο για ασθενείς με κορονοϊό». Όπως λέει ο κ. Κετικίδης, το νοσοκομείο διαθέτει μια ΜΕΘ με δέκα κρεβάτια που είναι πλήρης, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στα χειρουργεία επτά κρεβάτια για κορονοϊό. Σύμφωνα με τον ίδιο σε σύνολο 285 κλινών που διαθέτει το νοσοκομείο, οι 180 έχουν μετατραπεί για ασθενείς με κορονοϊό.

Στα όριά του το ΑΧΕΠΑ

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το νοσοκομείο που υπήρξε το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς στην πόλη με την εμφάνιση της πανδημίας την περασμένη άνοιξη. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι κανείς δεν φανταζόταν πως όταν στα τέλη Μαΐου άδειαζαν οι κλινικές από ασθενείς με κορονοϊό, θα ερχόταν η μέρα που τα ελεύθερα κρεβάτια θα μετριόνταν στα δάχτυλα και θα τα αναζητούσαν με... κιάλια. Στο «ΑΧΕΠΑ» νοσηλεύονται περίπου 250 ασθενείς με κορονοϊό σε κλίνες COVID-19, ενώ η ΜΕΘ COVID-19 είναι πλήρης. «Το ένα κτίριο του νοσοκομείου είναι γεμάτο με κορονοϊό. Στο άλλο κτίριο γίνεται ανακαίνιση μιας κλινικής και αυτό δημιουργεί προβλήματα» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μπάμπης Κοροξενός. 

Στο προαύλιο του νοσοκομείου, υπάρχουν σκηνές που τις προμηθεύτηκε η διοίκηση σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo όπου περιμένουν οι πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα και περιμένουν τα αποτελέσματα των rapid tests στα οποία υποβάλλονται. «Στο ‘ΑΧΕΠΑ’ κάθε μέρα γίνεται κόλαση. Οι εγαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Υπάρχει πίεση. Έρχονται στη δουλειά οι συνάδελφοι και δεν ξέρουν σε ποια κλινική θα βρεθούν. Είναι όλη μέρα στην πίεση και στην τσίτα. Πρέπει να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί για να μην μολυνθούν και οι ίδιοι. Δεν παίρνουν ούτε ανάσα» σημειώνει ο κ. Κοροξενός.

Υπερπληρότητα συναντάται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς όπως υποστηρίζει ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων νοσηλεύονται 15 ασθενείς σε κλίνες ΜΕΘ και οι περισότερες από τις εκατό απλές κλίνες για κορονοϊό είναι γεμάτες. «Οι συνάδελφοι πηγαίνουν στον πόλεμο ανεκπαίδευτοι» τονίζει ο κ. Τουχτίδης. «Παρακαλούμε τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. 

Ο φόβος και ο εφιάλτης μας είναι μην αναγκαστούμε να επιλέξουμε ποιον θα νοσηλεύσουμε. Όσα κρεβάτια και να ανοίξεις, όταν η κατάσταση ξεφύγει, τότε θα γεμίζουν απευθείας» λέει ο κ. Τουχτίδης. «Γίνονται κατασκευές, ανακατασκευές στο νοσοκομείο. Το πλάνο του νοσοκομείου είναι πλάνο εξοικονόμησης κλινών για COVID-19» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων αναφορικά με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νοσοκομείο.

Παρόμοια η εικόνα και στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» με την πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες να αγγίζει σχεδόν το 100%, όπως περιγράφει η πρόεδρος του Σωματείου, Ελένη Σιώτου. «Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη» λέει. «Δεν νομίζω ότι θα δοθούν άλλες κλινικές για να μετατραπούν σε κλινικές για κορονοϊό γιατί έχουμε εξειδικευμένες κλινικές» υποστηρίζει. «Η εξειδίκευση μας προφυλάσσει από το να γίνουμε νοσοκομείο μόνο για ασθενείς με κορονοϊό» λέει η κ. Σιώτου. «Οι εργαζόμενοι δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει. Έχουμε πάνω από εκατό κρούσματα σε εργαζόμενους στο νοσοκομείο μας. Είναι εμπόλεμη η κατάσταση» σχολιάζει.

Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» πλέον νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό. Όπως ανέφερε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κατσάκας, το νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει πλέον αλλά θα δέχεται 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς με COVID-19 που χρήζουν νοσηλείας και οι οποίοι δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία, λόγω πληρότητας των κλινών. Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος διαθέτει συνολικά 93 κλίνες για ασθενείς με COVID-19, στη μία εκ των οποίων υπάρχει δυνατότητα να μπορεί ο νοσηλευόμενος να κάνει αιμοκάθαρση εφόσον είναι αιμοκαθαιρόμενος, και 8 κλίνες ΜΕΘ.

Η Θεσσαλονίκη σε αριθμούς

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου, που περιλαμβάνει την μετατροπή 50 κλινών ειδικών μονάδων σε κλίνες πολυδύναμης ΜΕΘ για κορονοϊό. «Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, έχουμε 233 ΜΕΘ COVID και non COVID και με την τελευταία τρίτη φάση, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη σκληρή μάχη μέρα-μέρα, γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της Υγείας, να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία μας, να αντέξουμε την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις» είπε ο κ. Κικίλιας.

Σημειώνεται πως σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια λειτουργούν στην χώρα, 1.082 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 και non COVID, από αυτές 294 στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια και συνολικά 4.590 κλίνες για κορονοϊό (στην 3η ΥΠΕ: 685 και στην 4η ΥΠΕ:1077, αντίστοιχα).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Νοεμβρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.