ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Φιλί ζωής στην αγορά από τις εκπτώσεις

Στέφανος Μαχτσίρας15 Ιουλίου 2020

Με χαμηλές προσδοκίες από τους εμπόρους οι οποίοι όμως δε χάνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους, ξεκίνησε τη Δευτέρα η περίοδος των θερινών εκπτώσεων που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον που απορρέουν από την μειωμένη κίνηση και την οικονομική δυσπραγία ελέω πανδημίας προβληματίζουν έντονα τον εμπορικό κόσμο με τους επιχειρηματίες να προχωρούν σε γενναίες μειώσεις τιμών για να αναθερμανθεί η κίνηση στην αγορά. Η ραγδαία πτώση του τζίρου, οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι μειωμένοι μισθοί, το «στέγνωμα» της αγοράς και οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που συσσωρεύονται διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό οικονομικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ελπίζουμε τώρα με τις εκπτώσεις να κινηθεί λίγο η αγορά, πάντα ζούμε με την ελπίδα αλλιώς το κλείνουμε και φεύγουμε», τονίζει χαρακτηριστικά στο makthes.gr ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Οι εκπτώσεις ξεκινάνε από 40% και αγγίζουν και το 70%», αναφέρει. «Η πτώση του τζίρου ανάλογα με την επιχείρηση και την περιοχή διαμορφώνεται από 40-70%, η ρευστότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ψάχνουμε να βρούμε ποιοι πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή, όλες σχεδόν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα γράψουν ζημιές φέτος», σημειώνει. «Η μειωμένη τουριστική κίνηση επιτείνει το πρόβλημα», προσθέτει.

«Ρευστότητα, φόροι και εισφορές μας πνίγουν»

Η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία και το αυξημένο εργατικό κόστος «στραγγαλίζουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους εμπόρους να κρούουν καμπανάκι κινδύνου θέτοντας «ζήτημα επιβίωσης». Με τα έσοδά τους να καταγράφουν ελεύθερη πτώση που αγγίζει και το 70%, οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων ζητούν απευθείας ενισχύσεις από το κράτος, καθώς και γενναία μείωση της φορολογίας και των εισφορών. Οι περισσότεροι δεν τρέφουν ιδιαίτερες προσδοκίες από τις εκπτώσεις εκτιμώντας πως δε θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στον τζίρο τους. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν λίγο πιο αισιόδοξα το μέλλον.

«Ο κόσμος μπαίνει στο κατάστημα, κοιτάει, ξανακοιτάει αλλά δεν αγοράζει, ο τζίρος μου έχει πέσει κατά 60%, ελπίζω με τις εκπτώσεις να κινηθεί λίγο το πράγμα, οι τιμές θα πέσουν ακόμα και 50%» σημειώνει η Κατερίνα, ιδιοκτήτρια καταστήματος παπουτσιών στην Βενιζέλου. «Τα μέτρα για τη ρευστότητα δεν βοήθησαν, οι μικρομεσαίοι αποκλείονται γιατί δεν ικανοποιούν τα κριτήρια, το πράγμα όμως δεν προχωράει έτσι, έρχονται δύσκολες μέρες, υπάρχει θέμα επιβίωσης» τονίζει και ζητάει να μειωθούν φόροι και εισφορές

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιώργος που έχει κατάστημα ρούχων στο Φάληρο. «Η αγορά ασφυκτιά, δεν κινείται τίποτα, τα έσοδά μου έχουν μειωθεί μέχρι και 65%, το μαγαζί μπαίνει μέσα κάθε μέρα, η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, περιμένω να τονωθεί η κίνηση με τις εκπτώσεις, θα ρίξω τις τιμές μέχρι και 60%», επισημαίνει. Ταυτόχρονα, ζητάει γενναία ρύθμιση των οφειλών που πήγαν πίσω λόγω του κορονοϊού σε πολλές δόσεις, μείωση φόρων και εισφορών αλλά και κατάργηση του «εξοντωτικού» τέλους επιτηδεύματος «για να δοθεί ανάσα στην αγορά».

«Μας έχουν παρατήσει στην τύχη μας, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, ο τζίρος μου έπεσε κατά 55%, οι εκπτώσεις ίσως βελτιώσουν λίγο την κατάσταση», υποστηρίζει ο Αντώνης που διατηρεί μαγαζί με οπτικά στην Τσιμισκή. «Χρειάζεται να δοθεί ρευστότητα στην αγορά, πως θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε εργαζόμενους και κράτος;», αναρωτιέται.

«Θα επιβιώσουμε»

«Υπάρχει κινητικότητα στην αγορά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά πιστεύω πως θα περάσουμε και αυτή την κρίση, αν βρεθεί γρήγορα το εμβόλιο θα ανακάμψουμε σταδιακά, οι εκπτώσεις θα λειτουργήσουν ευεργετικά» αναφέρει η Μαρία, ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων στην Τσιμισκή.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, ο τζίρος έπεσε κατά 50 % αλλά θα τα βγάλουμε πέρα, επιλέγω να είμαι αισιόδοξος, σίγουρα οι εκπτώσεις θα αυξήσουν την κίνηση στην αγορά», επισημαίνει ο Μιχάλης που έχει κατάστημα υπόδησης.

Διστακτικοί οι καταναλωτές

«Το κυριότερο πρόβλημα είναι πως ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν αλλάζει κάτι με τις εκπτώσεις» λέει η Γιώτα, δημόσιος υπάλληλος. «Θα βγω στην αγορά και αν δω ουσιαστικές μειώσεις θα ψωνίσω» δηλώνει ο Παναγιώτης, υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα. «Δεν νομίζω να αλλάξει κάτι με τις εκπτώσεις, η έλλειψη χρημάτων είναι το μεγαλύτερο ζήτημα, προσωπικά δεν σκοπεύω να αγοράσω κάτι στις εκπτώσεις» επισημαίνει ο Γιάννης, φοιτητής οικονομικών στο ΑΠΘ.






This page might use cookies if your analytics vendor requires them.