ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πορεία, συνθήματα, φαναράκια και λίγα λουλούδια στο Θερμαϊκό για την τραγωδία στην Πύλο (βίντεο & φωτ.)

Ελένη Θεοδωρίδου15 Ιουνίου 2023

Με φαναράκια που άφησαν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και λίγα λουλούδια στο Θερμαϊκό εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το ναυάγιο της Πύλου.

Φοιτητές, μαθητές κι απλοί πολίτες συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την τραγωδία στην Πύλο η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους. Στην πορεία συμμετείχε πλήθος κόσμου από πολιτικές οργανώσεις, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους.

Με συνθήματα όπως «κάναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο» και «η θάλασσα ξεβράζει άψυχα κορμιά όλο τραγωδίες το σύστημα γεννά» διαμαρτυρήθηκαν για τις «ιμπεριαλιστικές πολιτικές» οι οποίες, όπως έλεγαν έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε έναν μεγάλο υγρό τάφο.

Χαρακτηριστικό ήταν το πανό στην κεφαλή της πορείας το οποίο έγραφε: «Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν - Πνιγμένοι μετανάστες και πρόσφυγες, αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ».

Φτάνοντας στην πλατεία Αριστοτέλους οι διαδηλωτές άφησαν φαναράκια στον ουρανό και πέταξαν λουλούδια στη θάλασσα για να τιμήσουν τους νεκρούς. «Λίγα φαναράκια στον ουρανό λίγα λουλούδια στη ματωμένη θάλασσα έτσι τιμούμε τους ξεριζωμένους που στην ελπίδα τους να φύγουν βρήκαν τον θάνατο. Ας είναι οι τελευταίοι».

eurokinissi.gr


Της πορείας προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου κατά την οποία εκφωνήθηκαν και ομιλίες.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 21:00 από το άγαλμα Βενιζέλου και κατευθύνθηκε προς την Τσιμισκή μέσω του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας. Στη συνέχεια έφτασε στη Λεωφόρο Νίκης μέσω της Κομνηνών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα έγινε άλλη μια συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα στην Καμάρα, από μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, φοιτητικούς συλλόγους ενώ στη διαμαρτυρία συμμετείχε και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

eurokinissi.gr

Μέλη φοιτητικών συλλόγων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς φώναξαν συνθήματα κάνοντας λόγο για «δολοφονία» και «έγκλημα κατά μεταναστών». Οι διαδηλωτές επέρριψαν ευθύνες στο ελληνικό λιμενικό, στις ελληνικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει επιβάλλει την πολιτική των κλειστών συνόρων μη αφήνοντας ανοιχτή ούτε μία ασφαλή δίοδο για μετανάστες και πρόσφυγες.

eurokinissi.gr


Λόγω των πορειών κλείνουν σταδιακά κεντρικές οδοί της πόλης από την τροχαία για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων. 

Να σημειωθεί πως αυτή την ώρα εξελίσσονται αντίστοιχες πορείες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.


eurokinissi.gr


eurokinissi.gr




eurokinissi.gr


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.