Να βρει ρυθμό, να ανεβάσει τις κομματικές μηχανές και να βάλει πολλά γκολ αναζητεί η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου. Το εγχείρημα μπορεί να φαίνεται απλό και λογικό, όμως μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς το… μαρσάρισμα των κομματικών μηχανών παρουσιάζει προβλήματα. Παλιά και καινούργια.
Τα παλιά ζητήματα έχουν να κάνουν με τις αρρυθμίες που καταγράφονται εδώ και τρία χρόνια στη ΝΔ της Θεσσαλονίκης. Μια οργάνωση που επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επέδειξε μεγάλη οργανωτική κινητικότητα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επιλογές προσώπων της ηγεσίας της ΝΔ στη Διοικούσα της Θεσσαλονίκης δεν αποδείχτηκαν επιτυχείς. Τόσο η Βίκυ Ευταξά όσο και ο Αντώνης Γυφτόπουλος δεν μπόρεσαν να κινητοποιήσουν το όλον της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ενώ και οι σχέσεις τους με την κεντρική διοίκηση δυσχέραιναν την όλη κατάσταση.
Ένα θέμα που έβαλε επιπλέον τρικλοποδιές στη ΝΔ ως κόμμα ήταν και η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη που, θέτοντας από πολύ νωρίς το αίτημα για «εκλογές τώρα», κράτησε σε μια συνεχή (κατά πολλούς άσκοπη) εγρήγορση τις κομματικές δυνάμεις της ΝΔ. Αυτό δημιούργησε μια κούραση, που αποτυπώνεται σε πολλές από τις κομματικές συγκεντρώσεις του τελευταίου διαστήματος. Γιατί μπορεί στη Θεσσαλονίκη η επιλογή του Τάσου Σπηλιόπουλου τον περασμένο Νοέμβριο στο τιμόνι της Διοικούσας -μαζί προφανώς με το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών- να τερμάτισε τις εσωτερικές αντιπαλότητες στην τοπική ΝΔ, όμως τα κομματικά στελέχη δείχνουν «ανόρεχτα». Όπως έλεγε πολύ εύστοχα ανώτερο κομματικό στέλεχος της ΝΔ Θεσσαλονίκης, «εδώ και τρία χρόνια είμαστε με το πόδι στο γκάζι και αυτό δεν αντέχεται». «Σε λίγο καιρό οι μοναδικοί που θα εμφανίζονται στις εκδηλώσεις μας θα είναι οι υποψήφιοι είτε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε για τις ευρωεκλογές», σημείωνε χαρακτηριστικά βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα, που σχολίαζε φωναχτά ότι σε όλες τις ανοικτές συγκεντρώσεις που διοργανώνει εσχάτως το κόμμα δεν κυριαρχεί η συζήτηση για τις θέσεις της ΝΔ, αλλά το μοίρασμα του ενημερωτικού υλικού των κάθε είδους υποψηφίων…
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ Θεσσαλονίκης είναι και η αυστηρή επιστολή που απέστειλε αυτές τις ημέρες προς τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος ο Τάσος Σπηλιόπουλος. Ο πρόεδρος της γαλάζιας Διοικούσας ενοχλήθηκε από τα στελέχη που δεν πατούν το πόδι τους στις κομματικές συνεδριάσεις και δεν δείχνουν την αρμόζουσα για την εποχή κομματική εγρήγορση. Στην επιστολή ο κ. Σπηλιόπουλος υπενθυμίζει ότι τα στελέχη εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις και ότι παρά τις εκκλήσεις του πολλά από τα στελέχη είναι εντελώς αδιάφορα έναντι αυτών των στοιχειωδών υποχρεώσεών τους.
«Η Διοικούσα Επιτροπή δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο», σχολίασε εν κατακλείδι, μια πρόταση που δείχνει τόσο το μέγεθος της δυσαρέσκειάς του όσο και ότι η αιχμή του για τα… κουρασμένα γαλάζια παλικάρια αφορά τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης, που συμμετέχουν στη Διοικούσα.
Το όλο πάζλ δυσχεραίνει η πρωτοφανής σε όλη την Ελλάδα πολυδιάσπαση του χώρου της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης. Ως γνωστόν, ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέχει τα πανελλαδικά πρωτεία σε αριθμό υποψηφίων δημάρχων (έχουν ξεπεράσει πλέον κατά πολύ τους 20!), αλλά και υποψηφίων από το χώρο της ΝΔ. Ο Νίκος Ταχιάος είναι ο επίσημος εκλεκτός του κόμματος, αλλά στον κεντρικό δήμο κατεβαίνουν άλλοι πέντε(!) υποψήφιοι με αναφορές στη ΝΔ. Ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Καραμανλή Γιώργος Ορφανός, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις δεύτερες εκλογές του 2015 Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη Μάκης Κυριζίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα Χάρης Αηδονόπουλος και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης. Όλοι αυτοί έχουν σχηματίσει τους δικούς τους συνδυασμούς, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας κατεβάζει από 100 υποψηφίους συμβούλους!
Το κόμμα στηρίζει σε όλους τους τόνους τον Νίκο Ταχιάο, αλλά ομοθυμία υπέρ του μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται. Η μητσοτακική ομάδα, που ποτέ δεν ήταν συμπαγής στη Θεσσαλονίκη, έχει χωρισθεί σε διάφορες υποομάδες και ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρξει καθολική στήριξη στον υποψήφιο Νίκο Ταχιάο, που είναι δηλωμένος και παλιός μητσοτακικός, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς κομμάτι της ομάδας φλερτάρει (είτε επίσημα είτε παρασκηνιακά) με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Από τη μεριά τους, οι καραμανλικοί, χωρίς να εκδηλώνονται δημόσια, έχουν διασκορπισθεί και σε άλλους συνδυασμούς, ενώ κυρίαρχη είναι η αίσθηση στη Θεσσαλονίκη ότι πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν τον Γιώργο Ορφανό. Κομμάτι των καραμανλικών βλέπει με συμπάθεια είτε τον Ζέρβα είτε τον Μάκη Κυριζίδη, είτε τον Χάρη Αηδονόπουλο, ενώ και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διεκδικεί ένα μέρος τους.
Το παζλ περιπλέκει και η μάχη των ευρωεκλογών, όπου και εκεί έχει ξεκινήσει μια παρασκηνιακή μάχη για την εξασφάλιση του σταυρού που οδηγεί στην Ευρωβουλή. Οι καραμανλικοί, που δεν αποτελούν συμπαγή ομάδα στη Θεσσαλονίκη, είναι προφανές ότι στηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Μανόλη Κεφαλογιάννη, ενώ ένα κομμάτι τους βλέπει θετικά τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Ένα μεγάλο κομμάτι της σαμαρικής ομάδας θα δώσει μάχη για την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ υπάρχουν πάντοτε και οι παλιές και καλές φιλίες που δεν έχουν διαρραγεί, όπως αυτή μεταξύ του Σταύρου Καλαφάτη και του Θόδωρου Ζαγοράκη, τους οποίους συνδέει ο ΠΑΟΚ. Όλα αυτά χωρίς επίσημες δηλώσεις και ντιρεκτίβες, καθώς όλοι οι βουλευτές γνωρίζουν ότι στη δική τους μάχη για το σταυρό θα τους χρειαστούν όλους.
Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις γαλάζιων στελεχών, που τοποθετούνται δημόσια. Όπως το γνωστό μητσοτακικό στέλεχος της Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Φάκας, που με tweet φανέρωσε ποιους υποστηρίζει στις ευρωεκλογές: τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την παραταξιακή του στάση όλα αυτά τα χρόνια, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Πάιδα, που εκφράζει το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους δημόσιους υπάλληλους, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο που αποτελεί και προσωπική επιλογή του πρόεδρου της ΝΔ και την Ελίζα Βόζεμπεργκ ως έμπειρη περί των ευρωπαϊκών.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Απριλίου 2019