ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Θεσσαλονίκη: Γεμίζουν «ζωή» τα ψυγεία των νοσοκομείων εν μέσω κορονοϊού

Δημήτρης Λαζόπουλος26 Μαρτίου 2020

Γεμίζουν ζωή τα ψυγεία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών στις εκκλήσεις των νοσοκομειακών και των θαλασσαιμικών είναι συγκινητική, όπως αναφέρουν οι τελευταίοι στο makthes.gr.

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, οι ανάγκες για αίμα έχουν αυξηθεί ειδικά όσοι έχουν ανάγκη από αυτό σε καθημερινή βάση για να ζήσουν φυσιολογικά. Τα νοσοκομεία της πόλης μετέφεραν τις αιμοδοτικές μονάδες τους σε ανοιχτούς χώρους, εκτός νοσοκομείων, για να διασφαλίσουν ότι οι εθελοντές αιμοδότες δεν θα κινδυνεύσουν από τη μετάδοση του κορονοϊού, λαμβάνοντας και όλα τα προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν όχι απλά συγκινητική, ήταν απίστευτα καλή», εξομολογείται στο makthes.gr ο Βασίλης Δήμος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Θαλασσαιμίας και ενημερώνει πως μόνο «χθες, αργία, πήγαν και αιμοδότησαν 40 άτομα στη ΔΕΘ. Ήταν συγκινητικό».

Ο κ. Δήμος παρατηρεί ότι «ο κόσμος ξανασφίχτηκε με την απαγόρευση κυκλοφορίας» και συμπληρώνει πως όλοι σύλλογοι αιμοδοτών της χώρας έχουν ζητήσει από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, να συγκαταλέγεται στις εξαιρέσεις μετακίνησης η αιμοδοσία. Οι πολίτες «δεν ξέρουν τι sms να στείλουν. Φοβόμαστε μήπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κάμψει τον κόσμο. Επιτρέπεται φυσικά. Δεν έχει γράψει κανέναν η αστυνομία επειδή πήγε να αιμοδοτήσει», εξηγεί ο κ. Δήμος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται 70 μονάδες αίματος την ημέρα και περίπου 500 ολόκληρη η χώρα, μόνο για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία. Εν αντιθέσει με τη Θεσσαλονίκη, «στην Αθήνα η κατάσταση είναι τραγική. Οι αιμοδοσίες δεν βγήκαν έξω. Παρέμειναν στα νοσοκομεία. Ο κόσμος δεν πάει και οι πάσχοντες περνάν δύσκολα. Είναι και 1.500. Οι μισοί της χώρας είναι στην Αθήνα», καταγγέλλει ο κ. Δήμος.

Ακολούθως διαμηνύει προς τους πολίτες ότι «δεν εφησυχάζουμε. Αν έρθουν τα χειρότερα, το αίμα που θα δώσει κάποιος σήμερα κρατάει ενάμιση μήνα. Μετά από 15-20 μέρες αν κολλήσει πολύς κόσμος και δεν μπορεί να αιμοδοτήσει, πρέπει να έχουμε γεμάτα ψυγεία».

Υπενθυμίζει, δε, ότι όταν ο πάσχων από μεσογειακή αναιμία δεν λαμβάνει τη συνιστώμενη ποσότητα αίματος τότε πέφτει ο αιματοκρίτης και εμφανίζονται οι πρώτες επιπτώσεις: «αδυναμία, κόπωση και είσαι ευάλωτος στα πάντα. Ένα απλό κρυολόγημα σε ρίχνει στο κρεβάτι», λέει σχετικά ο κ. Δήμος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διευθύντρια της υπηρεσίας αιμοδοσίας του νοσοκομείου Παπανικολάου, Μαρία Γκανίδου. «Στη δική μας αιμοδοσία πάμε πάρα πολύ καλά. Έχουμε τόσα αίματα, που δεν είχαμε μέχρι τώρα», λέει στο makthes.gr.

Η ίδια διευκρινίζει πως λόγω των αυξημένων αναγκών «ανοίξαμε έγκαιρα, από τις 12 Μαρτίου, την αίθουσα στον Εύοσμο, όπου έχει πολύ καλή προσέλευση. Θέλουμε να κρατήσουμε stock για τις δύσκολες μέρες που έρχονται». Κατά την εκτίμηση της κ. Γκανίδου, «από δω και πέρα ο κόσμος δεν θα βγαίνει. Ήδη τα δεδομένα μας αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Υπάρχει πολύ καλή ανταπόκριση από τον κόσμο. Ήταν πολύ θετικό που οι δήμοι μας παραχώρησαν αίθουσες να βγούμε έξω από τα νοσοκομεία» όχι μόνο γιατί οι πολίτες φοβούνται να προσέλθουν στα νοσοκομεία εν μέσω κορονοϊού, αλλά διότι στην Ευρώπη οι αιμοδοσίες γίνονται εκτός νοσοκομείων, προκειμένου να είναι δίπλα στους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι νέοι που δίνουν για πρώτη φορά, είναι πολλοί εθελοντές», συνεχίζει η διευθύντρια της υπηρεσίας αιμοδοσίας του Παπανικολάου. Ξεκαθαρίζει βέβαια πως η έκκληση προς τους πολίτες να αιμοδοτήσουν δεν σταματάει, διότι το αίμα που έχει συγκεντρωθεί διατηρείται μέχρι και 42 μέρες στα ψυγεία. «Φτάνουμε μέχρι τις 20 Απριλίου. Πρέπει να έχουμε αρκετά αίματα. Έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία και αυτό βοηθάει να αυξηθεί το stock που παραμένει, αλλά όταν αρχίσουν ξανά τα χειρουργεία τον Ιούνιο, αν πάνε καλά τα πράγματα, πρέπει να έχουμε και τότε αίματα», προειδοποιεί η ίδια.

Η κ. Γκανίδου διατρανώνει μέσω του makthes.gr ότι στους χώρους όπου διενεργούνται οι αιμοδοσίες τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό. «Οι αποστάσεις μεταξύ των πολυθρόνων που δίνουν αίμα, τουλάχιστον δυο-τρεις φορές πλένουν τα χέρια τους οι αιμοδότες και οι εργαζόμενοι, κάνουν τα χέρια τους με αντισηπτικά. Ένας αιμοδότης που θα έρθει θα κάνει τουλάχιστον δυο-τρεις φορές τα χέρια του με τα αντισηπτικά που έχουμε πάνω στα τραπέζια. Τις πολυθρόνες που ξαπλώνουν τα καθαρίζουμε. Με το που τελειώσει ο αιμοδότης τα ξανακάνουμε όλα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όσοι ενδιαφέρεστε να δώσετε 10 λεπτά από τον χρόνο σας, λίγο από το αίμα σας και να σώσετε περισσότερες από μία ζωή, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μία από τις τέσσερις τακτικές αιμοδοσίες που διοργανώνονται σε ανοιχτούς χώρους, από νοσοκομεία της πόλης.

Συγκεκριμένα στην άκρη της αυλής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου καθημερινές 08:30-14:00 και 17:00-19:00, εκτός απογεύματος Παρασκευής και Σαββατοκύριακο και αργίες 09:00-12:00.

Στην αυλή του νοσοκομείου Άγιος Παύλος καθημερινά 08:30-13:30 και 16:30-19:30, εκτός αργιών και Σαββατοκύριακών.

Στο Α ΚΑΠΗ Ευόσμου λαμβάνει αίμα το νοσοκομείο Παπανικολάου. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή 08:30-14:30 και κάθε Τρίτη και Πέμπτη 12:00-19:00.

Οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο βρίσκονται εντός της ΔΕΘ απέναντι από το περίπτερο 1 μπαίνοντας από την πύλη εμπορίου επί της Εγνατίας και λαμβάνουν αίμα ως εξής: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 08:30-20:00, Τετάρτη: 10:30-20:00, Σάββατο, Κυριακή, Αργίες: 08:30-13:30.

Τέλος, πατώντας στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο του Εθνικού Κέντρο Αιμοδοσίας, μπορείτε να εντοπίσετε πού διοργανώνονται και επιπλέον εθελοντικές αιμοδοσίες σε ολόκληρη τη χώρα και μάλιστα ανά ημέρα: ΕΔΩ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.