«Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, η οποία έχει τη δυνατότητα να είναι πρωτεύουσα του ποιοτικού φαγητού στην Ελλάδα. Αυτό στηρίζεται στην εξής παραδοχή: Έχει μία κουζίνα, η οποία είναι πάρα πολύ πλούσια και είναι μία σύνθεση της σεφαραδίτικης εβραϊκής, της ποντιακής, της πολίτικης, της κουζίνας του Αγίου Όρους, έχει επιρροές από τη σλάβικη κουζίνα, από την κουζίνα των Βλάχων, των Σαρακατσαναίων. Έχει τεράστιο πλούτο» τόνισε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM104.9» ο Διονύσης Κούκης, πρωτοπόρος στον χώρο της γεύσης, δημιουργός του τίτλου "ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ", ιδρυτής του "Flag In Life" με αφορμή τη γιορτή της ελληνικής κουζίνας, τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine/Ελληνική Κουζίνα 2024 που πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην πόλη.
Εστιατόρια και ταβέρνες από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο θα βραβευθούν για την προσφορά τους όχι μόνο στην ελληνική γαστρονομία, αλλά και επειδή εξακολουθούν να εμμένουν σε γεύσεις από την παράδοση, είτε ατόφιες, είτε μετασχηματισμένες και σύμφωνες με τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα στην τελετή απονομής την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 19.00, στο ξενοδοχείο Electra Palace.
«Η Θεσσαλονίκη δεν έχει "μολυνθεί" ακόμη πολύ από την παγκοσμιοποίηση. Άρα σώζονται σημεία, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την ελληνική κουζίνα και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να γίνουν διάφορες ενέργειες και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν οι Θεσσαλονικείς» υπογράμμισε ο κ. Κούκης πρόεδρος της επιτροπής απονομής των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2024.
Η απόφασή μου να προχωρήσω και σε άλλες ενέργειες πάνω σε αυτό το αντικείμενο ελήφθη κάποια στιγμή όταν διαπίστωσα σε συζήτηση ότι κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί για το σήμα "Θεσσαλονίκη, Πόλη της Γαστρονομίας». Έχουν γίνει αποσπασματικές ενέργειες, όμως στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα σοβαρό που να μπορεί πραγματικά υπόσταση σε αυτό σήμα, εκτίμησε ο κ. Κούκης και πρόσθεσε ότι με βάση μελέτη που έχει διενεργηθεί «αν η Θεσσαλονίκη περάσει σαν πρωτεύουσα της ελληνικής ποιοτικής κουζίνας, το όφελος που θα έχει από τον τουρισμό ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
Ο λόγος για τον οποίο η εκδήλωση απονομής των βραβείων διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη «είναι επιλογή δική μου», τόνισε και διευκρίνισε ότι «μόνο στη Θεσσαλονίκη απονέμονται βραβεία ελληνικής κουζίνας».
Ο ιδρυτής του «Flag in Life» site που ασχολείται με το ποιοτικό, καλό φαγητό εξήγησε ότι συνεργάζεται με ειδικούς που γυρίζουν όλη την Ελλάδα συγκεντρώνουν πληροφορίες συνεχώς από έντυπα, από ανθρώπους, οι οποίοι ενημερώνουν ότι έχουν εντοπίσει ένα καλό εστιατόριο. «Μας δίνουν στοιχεία, τα εξετάζουμε και επιλέγουμε τα εστιατόρια εκείνα, τα οποία πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να δούμε γιατί έχουν πιθανότητα να βραβευθούν» διευκρίνισε.
Η επιλογή των βραβευθέντων είναι τεχνικό θέμα, εάν έχεις αρκετούς αξιολογητές, μπορείς να δεις όλη την Ελλάδα και ακόμη περισσότερο. Από εκεί και πέρα αυτό, το οποίο εξετάζεται για να αποφασίσουμε ποιες ταβέρνες και ποια εστιατόρια βραβεύονται είναι τα γευστικά χαρακτηριστικά του φαγητού είπε ο κ. Κούκης. Προφανώς τα γευστικά χαρακτηριστικά του φαγητού επηρεάζονται και από την ποιότητα της πρώτης ύλης, τόνισε. «Ελληνική κουζίνα, σημαίνει πιάτα, φαγητά,τα οποία ανασύρουν μνήμες. Δοκιμάζετε ένα πιάτο που μπορεί να είναι μοντέρνα στημένο και να μην σας θυμίζει τίποτα, όμως όταν το μυρίζετε, ή όταν το βάζετε στο στόμα, να σας θυμίζει κάτι από το παρελθόν, από την παιδική σας ηλικία, από κάποια φαγητά που έχετε φάει. Μπορεί κάποια ελληνικά πιάτα που έχετε δοκιμάσει να μην είναι εμφανισιακά, όπως τα γνωρίζετε, όμως γευστικά και αρωματικά παραπέμπουν στην ιστορία της ελληνικής κουζίνας» εξήγησε ο κ. Κούκης.
Ο πρόεδρος της επιτροπής απονομής των βραβείων ανέφερε ότι τα βραβευμένα εστιατόρια ελληνικής και σύγχρονη κουζίνας κατά την κρίση του δεν ξεπερνούν τα 30. Στην κατηγορία σύγχρονης κουζίνας βραβεύονται 20 εστιατόρια και στην ελληνική η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κούκη, έχει εγκαταλειφθεί πάρα πολύ στο όνομα μιας σύγχρονης, δημιουργικής κουζίνας, βραβεύονται 10. Μία άλλη κατηγορία είναι οι έπαινοι σε εστιατόρια τα οποία είναι πάρα πολύ καλά, αλλά χρειάζονται κάτι παραπάνω για να ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία, σημείωσε.
«Η Ελβετία, η οποία είναι μία χώρα της τάξης των 8-10 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχουν κατά κεφαλή εισόδημα πέντε φορές μεγαλύτερο από το κατά κεφαλή εισόδημα στην Ελλάδα έχει 60 έως 80 εστιατόρια, τα οποία βραβεύονται. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει 200» πρόσθεσε ο κ. Κούκης.
Τα Flag Awards αποτελούν ένα θεσμό που τιμά την αριστεία στον χώρο της εστίασης, ενισχύει την αναγνώριση των σεφ που εξελίσσουν τις γεύσεις και βραβεύει τη συνεισφορά των εστιατορίων στον ελληνικό τουρισμό, την οικονομία και της ενίσχυση του ελληνικού brand name.
Οι έρευνες που έχει κάνει ο Ισπανικός Οργανισμός για το 2021 δείχνουν ότι το 25% των τουριστών που πηγαίνουν στην Ισπανία την επιλέγουν κατ' αρχήν για το φαγητό, τόνισε ο κ. Κούκης.