Tα ρολά κατεβάζουν τα καταστήματα εστίασης στην Θεσσαλονίκη την Τρίτη 16/11, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου ο οποίος αντιδρά στα νέα μέτρα που βάζουν μπλόκο στην είσοδο των ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.
Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται για μία ακόμα φορά καθώς η δυνητική τους πελατεία…συρρικνώνεται επικίνδυνα με τους επιχειρηματίες να ζητούν επιτακτικά αντίμετρα στήριξης για να βγάλει ο κλάδος τον παρατεταμένο χειμώνα που πλησιάζει απειλητικά.
Αναστάτωση, ανησυχία και δυσαρέσκεια κυριαρχούν στην εστίαση της Θεσσαλονίκης καθώς τα νέα μέτρα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται συρρικνώνουν τον τζίρο των καταστημάτων, με τους επαγγελματίες να προχωρούν σε…συμβολικό lockdown.
Ο αντίκτυπος των μέτρων (που λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς πελάτες) προκαλεί πονοκέφαλο στους επαγγελματίες, απειλώντας παράλληλα να βυθίσει τον τζίρο των καταστημάτων που είχε αρχίσει να ανεβάζει στροφές το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, το προσωπικό των καταστημάτων αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στον «έλεγχο» των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς δεν σκανάρονται εύκολα και οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε…αδιέξοδο καθώς από τη μία δε θέλουν να διώξουν τον πελάτη, αλλά φοβούνται κιόλας να τον βάλουν μέσα στο μαγαζί, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων. Τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να ανθίζει ξανά και το take away (καφές στο χέρι), που προτιμάται από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Στοχοποίηση του κλάδου»
«O τζίρος το περασμένο Σαββατοκύριακο έπεσε κατά 30-50% ενώ τις επόμενες μέρες η μείωση ξεπέρασε το 60%. Η κινητοποίηση είναι μία μορφή αντίδρασης του κλάδου ο οποίος έχει στοχοποιηθεί καθώς λαμβάνονται συνέχεια μέτρα εις βάρος του, χωρίς από την άλλη πλευρά να εφαρμόζονται αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης», σημειώνει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
«Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, μείωση ΦΠΑ στο 6%, επιδότηση ενοικίων και ασφαλιστικών εισφορών, παράταση στήριξης για τις δόσεις δανείων θα βοηθούσαν ιδιαίτερα την εστίαση λειαίνοντας τις επιπτώσεις και από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια», προσθέτει.
Για την εφαρμογή των νέων μέτρων επισημαίνει πως αν και οι καταστηματάρχες τα τηρούν, όλο και κάποιος μπορεί να ξεφύγει καθώς «δεν είναι φυλακές τα μαγαζιά για να φυλάμε σκοπιές».
«Το περασμένο Σάββατο πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, εκτός εξαιρέσεων, η κίνηση θύμιζε καμμένη γη, την Κυριακή σε σχέση με την προηγούμενη ο τζίρος ήταν πεσμένος κατά 30-40%. Δευτέρα, Τρίτη ήταν χαμένες μέρες, σε εστιατόρια και ταβέρνες είναι χειρότερα τα πράγματα σε σχέση με τα καφέ», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.
«Στη συντριπτική του πλειοψηφία το σύνολο των συναδέλφων μου ελέγχει κανονικά τα πιστοποιητικά ενώ και οι πελάτες πειθαρχούν. Από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα έχει μειωθεί η κίνηση, ακόμα και οι εμβολιασμένοι φοβούνται να έρθουν στα μαγαζιά με το κλίμα που επικρατεί. Πήραν κάποια μέτρα (και καλώς τα πήραν), αλλά επιβάλλεται να ληφθούν και αντίμετρα, δε γίνεται να μας μειώνουν την πελατεία και να πληρώνουμε κανονικά νοίκια, μισθούς κτλ, δεν βγαίνουμε», καταλήγει.
Πολλές επιχειρήσεις της εστίασης κρέμονται από μία κλωστή, καλούμενες να ανταπεξέλθουν σε έναν σκληρό χειμώνα που θα παλέψουν για την επιβίωση.
Η Ένωση Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωση - κάλεσμα για την πανελλαδική κινητοποίηση της Τρίτης, σημειώνει:
«Η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας :
1) Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
2) Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου
3) Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας
4) Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
5) Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
6) Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων
7) Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021
Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».