ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: H οικονομική ευημερία των Βαλκανίων στο επίκεντρο του Balkan Forum

Στέφανος Μαχτσίρας25 Σεπτεμβρίου 2020

Η προώθηση των απαραίτητων δράσεων για την εισαγωγή και επιτυχημένη χρήση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο του Balkan Forum. Η αξιολόγηση του υφιστάμενου επιχειρηματικού και τεχνολογικού αποθέματος, η καταγραφή συγκεκριμένων αναγκών και ελλείψεων και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ έρευνας και αγοράς είναι ανάμεσα στους στόχους του Forum.

Οι ομιλητές εστίασαν στη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης επιχειρηματικών και τεχνολογικών δικτυώσεων με σκοπό τη βέλτιστη χρήση του υπάρχοντος δυναμικού σε βαλκανικό επίπεδο.

«Διασωληνωμένες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

«Στον νέο πτωχευτικό κώδικα ενσωματώνεται σε κάποιο βαθμό η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για την έγκαιρη προειδοποίηση των επιχειρήσεων πριν φτάσουν στην πτώχευση», ανέφερε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. «Το πρόβλημα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι ότι ο αριθμός τους αλλά το μέγεθός τους, είναι αναγκαίο στη σημερινή συγκυρία να αναπτυχθούν συνέργειες (clasters) για να επιβιώσουν. Για να υπάρχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχουν και οι μικρές που θα λειτυργούν σαν δορυφόροι τω μεγάλων», τόνισε.

Παράλληλα, εστίασε και στην κωλυσιεργία των τραπεζών να διοχετεύσουν εγκαίρως ρευστότητα στις μικρές επιχειρήσεις. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν καλά και κακά παιδιά για το τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε. Έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το μικρομεσίο εποχειρείν. «Θα μιλάμε για την δεκαετή κρίση που περάσαμε σαν μία απλή γρίπη ενώ σήμερα με την πανδημία η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπαίνει στην εντατική διασωληνωμένη».

«Το φόρουμ αυτό στηρίζεται σε δύο πυλώνες τον πυλώνα της καινοτομίας και τον πυλώνα της εξωστρέφειας. Η συνεργασία ελληνικών και βαλκανικών επιχειρήσεων ενισχύεται διαρκώς, για το 2019 οι εξαγωγές της χώρας μας προς τα Βαλκάνια διαμορφώθηκαν σε 5,3 δισ. ευρώ, στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται Βουλγαρία και Ρουμανία», ανέφερε ο Δημήτριος Λακασάς, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

«Η Ευρώπη υπολείπεται σε δαπάνες που κατευθύνονται στην έρευνα και την ανάπτυξη, η ΕΕ δεν παράγει κάτι που να είναι πρωτοπόρο, είναι ενδεικτικό ότι επτά στους δέκα τεχνολογικούς κολοσσούς βρίσκονται εκτός ΕΕ», πρόσθεσε. Ο κ.Λακασάς στάθηκε στην ανάγκη για ανάπτυξη μεθόδων που θα προάγουν την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Βαλκανίων.

Έδωσε έμφαση σε πέντε βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν. Συνδημιουργία, εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, αλλαγή στον τρόπο που καταναλώνουμε και παράγουμε, διάχυση της γνώσης, κατευθύνουμε τις δράσεις έρευνας και καινοτομίας εκεί που χρειάζεται. «Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα συμβάλλει στην επιστροφή των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό αλλά και στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα», επεσήμανε.

«Η παρευξείνια τράπεζα προσπαθεί να στέκεται δίπλα στις ΜμΕ των Βαλκανίων», ανέφερε ο Αριστοτέλης Σπηλιώτης, γενικός γραμματέας της παρευξείνιας τράπεζας. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι καινοτόμες και να επενδύουν συνεχώς στην καινοτομία για να έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, οι τράπεζες αν δουν ότι υπάρχει προοπτική σε ένα έργο θα το χρηματοδοτήσουν, υπάρχει ρευστότητα αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι η ωριμότητα των έργων», πρόσθεσε.

«Η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 πρέπει να λαμβάνει υπ’όψιν τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πανδημία» σημείωσε ο Γεώργιος Ζερβός, ειδικός γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης και ταμείου συνοχής. «Προτεραιότητα για τα προγράμματα χρηματοδότησης της περιόδου 2021-2017 είναι το να έρθει η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες», επεσήμανε.

«H Koμισιόν θέλει να αυξήσει τα κονδύλια που κατευθύνονται στην πράσινη οικονομία και την καινοτομία και αυτό αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα», ανέφερε ο Γεώργιος Εμμανουήλ, γενικός διευθυντής υπουργείου εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης). «Μπορούμε να προωθήσουμε προγράμματα αειφόρου ανάπτυξης στα Βαλκάνια, επιδιώκουμε στενή συνεργασία των βαλκανικών χωρών για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ προσπαθεί να βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες να λύσουν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, στη χώρα μου η κατάσταση έχει βελτιωθεί ασιθητά», υποστήριξε ο Aleksandar Stevanovic, πρόεδρος του SASME, οικονομικού συμβουλίου της Σερβίας.

Στις προσπάθειες της χώρας του να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν και να πρωτοπορήσουν αναφέρθηκε ο Mladen Perazic, διευθυντής του κέντρου ποιότητας και εκπαίδευσης του Μαυροβουνίου.

Στην σημασία που δίνει η Βόρεια Μακεδονία στην στήριξη και επέκταση του επιχειρηματικού οικοκσυστήμτος της χώρας, στάθηκε ο Vladimir Velichkovski, επικεφαλής του κέντρου υποστήριξης επιχειρηματικότητας της περιφέρειας της Πελαγονίας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.