Το πλαίσιο προστασίας των θέσεων εργασίας στον καιρό της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και η πρόνοια για κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός, τέθηκαν επί τάπητος στο πάνελ του φόρουμ με θέμα "Προσαρμογή της εργασίας στα νέα δεδομένα".
Σήμερα κατατίθεται στη βουλή η διάταξη για επιδότηση των εισφορών για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα του 1ου Thessaloniki Helexpo Forum. Ωστόσο το μέτρο επικρίθηκε από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, ενώ και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών εξέφρασαν προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, όταν κινδυνεύουν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Προσαρμογή και στήριξη της εργασίας στα νέα δεδομένα» η κυβέρνηση πήρε μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων αλλά και κράτησε «οικονομικές δυνάμεις» για το φθινόπωρο, «στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας κάναμε επεκτατική πολιτική». Όσο για την κριτική της αντιπολίτευσης για την ύφεση είπε ότι η οικονομική κρίση λόγω πανδημίας είναι παγκόσμια. Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε σε παρέμβασης 24 δισ. ευρώ στο πρώτο κύμα (ποσό που αμφισβήτησε στη συνεχεια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιανακοπούλου), και σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα:
1ον) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ανεξαρτήτως ύψος μισθού, για 100.000 θέσεις εργασίας. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αρκεί να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή για 6 μήνες. «Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην καρδιά της κρίσης» είπε ο κ. Βρούτσης
2ον) Μείωση μη μισθολογικού κόστους, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη μείωση 0.9% και στην επικείμενη από 1.1.2021 κατά 3%, μειώσεις που θα προέλθουν από εισπράξεις υπέρ τρίτων, και άρα δεν θίγονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα. «Μαζί με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα επιστραφούν στην τσέπη των επιχειρήσεων και των μισθωτών 820 εκατ. ευρω και 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα».
Από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε την άποψη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι η εργασία είναι ακριβή: «Οι μισοί εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας, το πρόγραμμα ‘’Συνεργασία’’ δεν πέτυχε, όσοι μπήκαν είδαν μείωση μισθών και πάμε σε καθεστώς υποχρεωτικών και απλήρωτων υπερωριών. Σε αυτό τον κόσμο λέει ότι είναι ακριβή η εργασία;». Ειπε ότι με βάση τα στοιχεία του προυπολογισμού μέχρι τον Αύγουστο έπεσαν μόνο 4,6 δισ. για τη στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δύο πλεονέκτηματα- ότι δεν έχει μνημόνια να την περιορίζουν κι ότι η Ε.Ε. στρέφεται σε επεκτατικές πολιτικές- αντί να τα αξιοποιεί προχωρά σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. «Είναι ένα μείγμα φόβου, συντήρησης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής η πολιτική της κυβέρνησης». Αναφορικά με το πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επεσήμανε ότι προέχει να στηριχθούν οι ήδη εργαζόμενοι και μετά φυσικά να επιδοτηθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν βάζει ως όρο να απαγορεύονται οι απολύσεις το προηγούμενο διάστημα, άρα «θα μπορούν να απολυθούν οι ίδιοι εργαζόμενοι και να έχουμε ανακύκλωση της φθηνής εργασίας». Ως προς τη μείωση των εισφορών, υπενθύμισε ότι είναι για την επομενη χρονια και ελάχιστη πραγματική ωφέλεια θα δουν οι εργαζόμενοι με χαμηλό μισθό και το ίδιο ισχύει και για την εισφορά αλληλεγγύης που αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. «Δεν στηρίζουν το εισόδημα και τη ζήτηση αυτά τα μέτρα», κατέληξε.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε τον κίνδυνο για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με αφορμή την πανδημία, αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος του για στήριξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων (με επιδότηση 40% των αμοιβών) και σχολίασε ότι το πρώτο διάστημα δεν υπήρξε η απαραίτητη άμυνα απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Για το πρόγραμμα επιδότησης των 100.000 νέων θέσεων εργασίας είπε ότι δεν μπορεί να έχει διάρκεια για 6 μήνες, γιατί η κρίση στην οικονομία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και πρότεινε να υπάρχει δέσμευση για διατήρηση εργαζομένων και μετά τη λήξη του. Επίσης πρότεινε τη σύνδεση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με φορολογικές ελαφρύνσεις (κάθε 1000 ευρω δαπάνης για νέα θέση εργασίας να απαλλάσσεται ο εργοδότης από φόρους για 1500 ευρω) μέτρο που θα ήταν ευνοϊκό και δεν θα απαιτούσε κονδύλια.
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθ. Σαββάκης τόνισε ότι κύριο ζητούμενο είναι η άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης, με μέτρα για τη διατήρηση των υφισταμενων θέσεων και μείωση του λειτουργικού κόστους. Κατέθεσε τρεις προτάσεις:
1ον θεσμοθέτηση της επιδότησης εργασίας όχι της ανεργίας, μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 30% για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με βάσει την εμπειρία του 2011 και με κονδύλια του ΕΣΠΑ, για να μη διακινδυνευτεί η βιωσιμότητα των ταμείων, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
2ον αντιμετώπιση της αδήλωτης που αποτελεί παράγοντα μείωσης της ανταγωνιστικότητας για όσες επιχειρήσεις πληρώνουν στο ακέραιο εισφορές και φορους
3ον διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία και προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής. μας απασχολεί η όποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης. προσωρινό μετρο η απαγόρευση απολυσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τονισε ότι προτεραιότητα ειναι να σωθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, «που κρατιούνται με το ζόρι». Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδότηση εισφορών, και μάλιστα με καλύτερους όρους, που μένει αναξιοποίητο γιατί «δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Ο ίδιος προτείνει τα 700 εκατ. ευρω του προγράμματος να διατεθούν σε προγράμματα εργοδότη έκτακτη καταφυγής, που θα δώσουν φορολογία ΦΠΑ και εισφορές στην αγορά, τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία και θα αντιμετωπιστούν τον κινδυνο ανεργίας. Επίσης εξέφρασε τον φόβο ότι η πανδημία ίσως χρησιμοποιηθεί για να έρθει περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ άσκησε κριτική στο υπουργείο που δεν ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε α επεκταθεί η ισχύς συλλογικών και κλαδικων συμβάσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστ. Καπνοπώλης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μόνιμες ελαφρύνσεις για να αντιμετωπίσουν τη μόνιμη μείωση της ζήτησης και κάλυψη όλων των εργοδοτικών εισφορών για το 2021 για να αυξηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να μειωθεί η ανεργία. Ζήτησε ακόμη στήριξη και των εποχικών επιχειρήσεων, όχι μόνο των εποχικών εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης εκτίμησε ότι το πρόγραμμα για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες θέσεις εργασίας, για 6 μήνες δεν θα προσφέρει τίποτα. «Η αγορά καταρρέει, φοβάμαι ότι σε αυτή τη συγκυρία οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μειώσουν μισθούς και θέσεις εργασίας και αυτό θα το πληρώσει η αγορά, γιατί οι άνθρωποι της εργασίας είναι οι καταναλωτές που στηρίζουν την αγορά. Πρέπει να βοηθηθεί ο ιδιωτικός με πραγματικά μέτρα».