ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 85η ΔΕθ

Thessaloniki Helexpo Forum -Γ. Στύλιος: 1,7 δισ. ευρώ στη γεωργία έως τέλος του 2021

Σοφία Χριστοφορίδου13 Σεπτεμβρίου 2021


Μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές σε αγρότες έως 800 εκατ. και θα προκηρυχτούν προγράμματα που φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργιος Στύλιος από το βήμα του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum.

Πρέπει να δούμε τι δεν πήγε σωστά στο παρελθόν, σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημείωσε. Ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα προκηρυχτεί το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ για 10.000 ωφελούμενους. Ο προϋπολογισμός για κάθε αγρότη θα αυξηθεί από 17.000 σε 35.000-40.000 ευρώ με προκαταβολή έως 70% και στόχο ο χρόνος αναμονής για ένταξη να μειωθεί από τους 12 στους 6 μήνες. Επίσης, μέσω του προγράμματος για τους γεωργικούς συμβούλους (προϋπολογισμού 80 εκατ.) και του προγράμματος για την καινοτομία με τη συμμετοχή ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων (προϋπολογισμού 80 εκατ.ευρώ) οι νέοι αγρότες θα λάβουν σημαντική υποστήριξη. Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε και στα προγράμματα εγγειοβελτιωτικών έργων για την ενίσχυση των αρδευτικών έργων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum, τέθηκε η χρήση νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη Γεωργία και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Στύλιος σημείωσε ότι δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε, η τάση είναι να ενισχύονται δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, που μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα και τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Το "πρασίνισμα" της γεωργίας θα είναι σε μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε.

Στην αρχική του εισήγηση επισήμανε ότι η εποχή μας παρουσιάζει πολλές προκλήσεις, που μας επιβάλλουν οι συνθήκες: Αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050 από τα 8 στα 10 δισεκατομμύρια, που σημαίνει αύξηση των αναγκών σε είδη διατροφής έως και 40% και κλιματική κρίση, της οποίας διαπιστώνουμε καθημερινά τις συνέπειες -τη λειψυδρία, τον καύσωνα, τις πυρκαγιές.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Αραχωβίτης σημείωσε ότι πέρασαν δύο χρόνια χωρίς να προκηρυχτούν νέα προγράμματα. Σημασία έχει πώς θα κρατήσουμε τους νέους στην ύπαιθρο, για περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Έφερε ως παράδειγμα περιοχές που είχαν εγκαταλειφθεί από γεωργούς και κτηνοτρόφους και όπου η φωτιά κατέκαψε τα πάντα. Ευελπιστούμε σε έναν ειλικρινή διάλογο για την νέα ΚΑΠ, τόνισε.

Ο Χριστόδουλος Μποζατζίδης, διευθύνων σύμβουλος της AGROTECH, τόνισε ότι τα μηχανήματα που έχουν οι Έλληνες αγρότες είναι ηλικίας κατά μέσο όρο άνω των 20 ετών και αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Με τη χρήση big data στα μηχανήματα θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος καλλιέργειας καθώς ο αγρότης θα έχει όλο και μικρότερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής γεωργίας.

Ο Γιάννης Βεβελάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) σημείωσε ότι ταυτόχρονα με την αύξηση παραγωγής τροφής πρέπει να φροντίσουμε και για την επιβίωση του πλανήτη μας, μια εξίσωση που είναι πολύ δύσκολη. Ο ίδιος τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την γεωργία, επηρεάζει την παραγωγή τροφής και το εισόδημα των παραγωγών, οδηγώντας τους στην έξοδο από το επάγγελμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ-Επιχειρείν Δημήτρης Καπνιάς, αναφέρθηκε στον πολυκερματισμό του γεωργικού κλήρου και την χαμηλή παραγωγικότητα σε συνδυασμό με τη χαμηλή προστιθέμενη αξία. Ο εξορθολογισμός της χρήσης νερού, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων μειώνει το κόστος και βοηθά το περιβάλλον, σημείωσε. Η ΓΑΙΑ Επιχειρείν παρέχει συμβουλευτική στους Έλληνες αγρότες, προκειμένου να μειώσουν τις εισροές και να εφαρμόσουν συστήματα ευφυούς γεωργίας.

Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Χατζόπουλος, διευθυντής Προϊόντων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι το 2020 ο πρωτογενής τομέας εμφάνισε ανθεκτικότητα. Κύριο στήριγμα του κλάδου ήταν οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών που αυξήθηκαν κατά 11%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ζήτησης και όχι στην αύξηση της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες παραγωγοί βρήκαν νέες αγορές, και το στοίχημα τώρα είναι η αύξηση της παραγωγής. Αν γίνουν στοχευμένες επενδύσεις, μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα κατά 13 δισ. ευρώ, εκτίμησε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.