Με την παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου ολοκληρώθηκε άλλη μία συζήτηση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «πώς η βόρεια Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα διεθνές κέντρο έρευνας και καινοτομίας».
Ο Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, τόνισε πως οι άνθρωποι σήμερα περιμένουν καινοτόμες λύσεις που όχι μόνο θα τροποποιούν, αλλά θα λύνουν το πρόβλημα. Η φαρμακοβιομηχανία επιθυμεί να συνδεθεί με το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης, είπε ο κ. Ραγκούσης και παραδέχθηκε πως το ΑΠΘ έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο εργασιακό περιβάλλον και να επηρεάσουμε αυτό το σύστημα, ώστε να επεκταθεί παγκοσμίως», συνέχισε ο κ. Ραγκούσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο το «κλειδί» για την προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ο τρόπος που παράγεται και εξειδικεύεται, καθώς αυτό αφορά πρωτίστως τις εταιρείες. Επίσης θεωρείται κρίσιμο συστατικό η ύπαρξη οράματος και διάθεσης συνεργασίας.
Μιλώντας για την επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη η οποία έστησε ένα κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η λέγοντας πως ξεκίνησε καθώς η εταιρεία βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση, πρόσθεσε, προχωρεί με 200 προσλήψεις.
Το κέντρο αυτό θα είναι διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα που λειτουργούν σε άλλες χώρες και συνολικά «θα προσπαθήσουν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τις έρευνες ανάπτυξης της εταιρείας και να επιταχύνουν και να βελτιώσουν τον ρυθμό των μελετών αλλά και των συνθηκών με τις οποίες ένας ασθενής ζει», εξήγησε ο κ. Ραγκούσης.
Ο Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της Cisco για τις αγορές, υποστήριξε πως σκοπός της εταιρείας είναι να φτιάξει οικοσυστήματα από ακαδημαϊκά ιδρύματα, από start ups, «ώστε να φτιάξουμε λύσεις που θα λύνουν άμεσα προβλήματα». Παρέπεμψε, δε, στις εξελίξεις που επέφερε η πανδημία, παρατηρώντας πως διαπιστώθηκε η σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Είδαμε πόσα άλλαξαν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπούκης.
Πέραν του Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού που έχει στήσει η Cisco στη Θεσσαλονίκη, στήνονται και άλλα σχέδια που αφορούν τις «έξυπνες πόλεις, την υγεία, την τηλεκπαίδευση», αποκάλυψε ο κ. Τσιμπούκης. «Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να έρθουν οι εταιρείες», μαζί με τις υποδομές, είπε ο ίδιος και διαμήνυσε πως βασικά κριτήρια για να επενδύσει μία εταιρεία σε ξένη χώρα είναι: οι υποδομές, οι πόροι και τα κίνητρα που δίνει μία κυβέρνηση.
Παράλληλα η Cisco επρόκειτο να δημιουργήσει ένα technical assistance center, το σχέδιο όμως «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας, ενώ είχε κριθεί και κοστοβόρο, ανέφερε ο κ. Τσιμπούκης.
Αναφορικά με τους στόχους του Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσιμπούκης σημείωσε πως είναι η συμμετοχή στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση της καινοτομίας και η αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Ο Βασίλης Καφάτος, Partner της Deloitte και αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υπενθύμισε πως η Deloitte έχει ήδη προσλάβει στη δομή της στη Θεσσαλονίκη 350 στελέχη, με ανεπτυγμένη τεχνογνωσία σε τομείς όπως digital, analytics, robotics, cloud. Μάλιστα «το τελευταίο εξάμηνο έχουμε προσλάβει 80 νέα στελέχη και το τελευταίο έτος έχουμε παραλάβει παραπάνω από 1.000 βιογραφικά Ελλήνων από το εξωτερικό που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Καφάτος.
Αναλύοντας τη στρατηγική της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καφάτος σημείωσε πως προσέλκυσε φοιτητές από τα ΑΕΙ, έκανε «ισχυρές συνεργασίες με τα περισσότερα ΑΕΙ της πόλης» και εστίασε «στην εκπαίδευση των αποφοίτων σε συγκεκριμένες γνώσεις τεχνολογιών αιχμής» ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε πρωτοποριακά και σύνθετα έργα της Deloitte στην Ευρώπη.
Ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ, υπερθεμάτισε το οικονομικό «αποτύπωμα» του πανεπιστημίου στο ΑΕΠ της πόλης και της χώρας. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παπαϊωάννου, «έχει αποδειχθεί ότι τα πανεπιστήμια που βρίσκονται στη θέση 1 - 500 της λίστας αξιολόγησης της Σανγκάης, συνεισφέρουν στο τοπικό ΑΕΠ 15-20%» και το ΑΠΘ βρίσκεται στις πρώτες 500 θέσεις και «άρα συνεισφέρουμε», διαμήνυσε ο πρύτανης. Ειδικότερα το ΑΠΘ συνδράμει την τοπική οικονομία με 20,7 εκατ. ευρώ άμεσα, άλλα 198 εκατ. ευρώ με έμμεση επίδραση, ενώ η τελική επίδραση της δραστηριότητας του ΑΠΘ στο τοπικό ΑΕΠ υπολογίζεται στα 389 εκατομμύρια ευρώ.
Συμπερασματικά «καταδεικνύεται σαφώς ότι στο ΑΠΘ έχουμε τις εισροές, τις εκροές και τις επιδράσεις», συνέχισε ο κ. Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως στις εισροές συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι θεσμοί του ιδρύματος, στις εκροές η μεταφορά τεχνογνωσίας, οι επενδύσεις κεφαλαίων και στις επιδράσεις συγκαταλέγονται η δημιουργία start up επιχειρήσεων και η συμμετοχή του ΑΠΘ σε κάθε τι καινοτόμο υφίσταται στην Ελλάδα.
«Η αλληλεπίδραση αυτή είναι επωφελεία της έρευνας της ίδιας. Αυτό που παράγουμε πρέπει να το γυρίσουμε στην κοινωνία», δήλωσε ακολούθως ο κ. Παπαϊωάννου αναφερόμενος στις συνεργασίες του ΑΠΘ με τις επιχειρήσεις και υπενθύμισε πως στο ΑΠΘ έχουν, ήδη, δημιουργηθεί 14 start ups εταιρείες, ενώ το ΑΠΘ έχει συμμετάσχει σε 124 προγράμματα μέσω Horizon και δίχως να συνυπολογίζονται τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ.
Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαϊωάννου διαμήνυσε στους συνομιλητές του πως το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι δημόσιο πανεπιστήμιο. «Δεν είναι πανεπιστήμιο παραγωγής κέρδους», επέμεινε και εξήγησε ότι μέσα από την εκροή του αυξάνεται το ΑΕΠ. Συνεπώς το ΑΠΘ «δεν θα πάει σε ένα άλλο οικοσύστημα», ξεκαθάρισε ο πρύτανης και συμπλήρωσε πως το ΑΠΘ «είναι εκείνο το οποίο θα διαθέσει τους επιστήμονές τους σε όσους το ζητήσουν».
Επιτέθηκε μάλιστα στην προηγούμενη κυβέρνηση στηλιτεύοντας την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία όπως εκτίμησε έγιναν για πολιτικούς λόγους και απευθυνόμενος στους συνομίλητές του είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να ζητάτε αυτά που ζητάτε από πανεπιστημιακές σχολές που έγιναν σε μία νύχτα μόνο και μόνο για πολιτικούς λόγους».
Αντιθέτως, συνέχισε, «πρέπει να υπάρχει μια εθνική πολιτική στην εκπαίδευση». Μάλιστα ο πρύτανης του ΑΠΘ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κυβέρνηση της ΝΔ, για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στα ΑΕΙ της χώρας για να απεγκλωβιστεί η ακαδημαϊκή έρευνα από διάφορες διαδικασίες.
Εξάλλου, ο πρύτανης του ΑΠΘ ρωτήθηκε εάν το ίδρυμα διαθέτει γραφείο κατοχύρωσης πατεντών για τα προϊόντα που εφευρίσκουν οι φοιτητές και ερευνητές του, απαντώντας εμμέσως αρνητικά, καθώς «υποβάλλουμε κεντρικά για την πατέντα», όπως είπε λακωνικά.
Ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΘ Helexpo έκανε ειδική μνεία στην Τεχνόπολη, η οποία ιδρύθηκε το 2001, όταν τότε ήταν «μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα» και πραγματοποιήθηκε διαμέσου της συγκέντρωσης χρημάτων από εταιρείες πληροφορικής.
Σήμερα η Τεχνόπολη έχει εγκολπίσει αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις, διαθέτει αρκετά κτήρια, «αλλά λείπουν τα κίνητρα για να έχουμε την είσοδο εταιρειών τεχνολογίας σε οργανωμένους χώρους. Άρα η Τεχνόπολη έχει μπροστά της πεδίο λαμπρό και το THESSINTEC μπορεί να βοηθήσει σε αυτό», ανέφερε ο κ. Τζήκας.
«Η Τεχνόπολη είναι ένας διαθέσιμος χώρος, έχει state fo the art υποδομές, αλλά θέλει branding της πόλης. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι γνωστή ότι διαθέτει, ήδη, οικοσύστημα», είπε ειδικότερα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΘ Helexpo και σημείωσε πως χρειάζεται να αναδειχθούν οι πρωτοβουλίες αυτές, βάζοντας στο «κάδρο» τη Θεσσαλονίκη σαν μια πόλη νέων τεχνολογιών. «Να γίνει το marketing στη διεθνή αγορά, για να φτάσουμε να έχουμε ξένες επενδύσεις. Να μπουν κάτω από μια κοινή ομπρέλα», επέμεινε ο κ. Τζήκας και προειδοποίησε πως δεν αρκούν όσα γίνονται μόνο στη Θεσσαλονίκη. «Δεν αρκούν αυτά, πρέπει να υπάρξουν τεχνολογικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα, συνεργασίες με Επιμελητήρια της χώρας. Να δοθούν κίνητρα επιτάχυνσης διαδικασιών, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, γρήγορη αδειοδότηση εταιρειών που μπαίνουν σε νέους χώρους για να μαζέψουμε νέες εταιρείες ερευνητικά κέντρα σε οργανωμένους χώρους», διατράνωσε ο ίδιος.
Από την άλλη ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος του διεθνούς τεχνολογικού κέντρου Thess INTEC υπογράμμισε πως «πάμε να καλύψουμε ένα κενό της αγοράς» το οποίο έγκειται στο δίπολο πως τα πανεπιστήμια θέλουν να έρθουν πιο κοντά στις επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια. Μέχρι σήμερα «και οι εταιρείες δεν ήταν διατεθειμένες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν έρευνες και οι ερευνητές έβρισκαν αλλού διέξοδο», υπενθύμισε ο κ. Ευθυμιάδης.
Υπάρχουν 466 πάρκα συνεργασιών επιχειρήσεων-πανεπιστημίων σε όλη την υφήλιο, αλλά κανένα στην Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Ευθυμιάδης και εκτίμησε πως «αυτό είναι ένα κενό το οποίο καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από το Thess Intec», καθώς ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις βλέπουν ένα μέλλον στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ίδιο. Το ενδιαφέρον για την πόλη πηγάζει λόγω του ανθρώπινου δυναμικού, όπως επίσης και επειδή η Πολιτεία «το βλέπει πολύ ζεστά».
«Θέλουμε να υπηρετήσουμε τους επενδυτές. Να εξυπηρετηθούν και να κερδίσουν αυτοί που θα έρθουν. Με κριτήρια την αξιοπιστία και την αξιοκρατία. Προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μεγάλα clusters εταιρειών», συνόψισε τη στρατηγική του ο κ. Ευθυμιάδης.
Ο τρόπος επικοινωνίας επιχειρήσεων-πανεπιστημίων είναι ένας, σύμφωνα με τον ίδιο: Ελευθερία απόψεων χωρίς στεγανά και λήψη πρωτοβουλιών και από τις δύο πλευρές. «Η πρωτοβουλία του Thess Intec βασίζεται ακριβώς σε αυτό. Αφήνει ελεύθερες τις επιχειρήσεις να επιλέξουν τους ερευνητές που θέλουν», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ. Ευθυμιάδης γνωστοποίησε πως έχει δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» με απόδημους Έλληνες για να συνδράμουν τη διασύνδεση του Thess Intec με αμερικανικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Ευθυμιάδη, το Thess Intec «σε 10 χρόνια θα έχει μέσα 200-300 επιχειρήσεις, άλλες μικρές άλλες μεγάλες σαν τη Pfizer».
Σήμερα υπάρχουν έξι μεγάλα πρότζεκτ είπε ο κ. Ευθυμιάδης και εξέφρασε τη φιλοδοξία του «να "εμβολιάσουμε" με μεγαλύτερα πρότζεκτ τύπου ιατρικής, πληροφορικής». Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν στο Thess Intec, ισχυρίστηκε πως 70 επιχειρήσεις και 15 εργαστήρια έχουν καταθέσει προτάσεις με τις οποίες ορίζουν τι επιθυμούν σε χώρους και προδιαγραφές και τι στοχεύουν με την επένδυσή τους. Ταυτόχρονα, «έχουμε μαζέψει δύο εκατομμύρια ευρώ από δωρητές για να γίνουν roadshow για την προώθηση του Thess Intec», γνωστοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού πάρκου.
Να σημειωθεί ότι συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ηλίας Σπιρτούνιας, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Στιγμιότυπο του makthes.gr από τη συζήτηση στο «Βελλίδειο»: