ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Thessaloniki Helexpo Forum: Η Ελλάδα θα λάβει 1,7 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση

Φανή Σοβιτσλή18 Σεπτεμβρίου 2020

Ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα, από την Ε.Ε, προκειμένου να προχωρήσει τα έργο της απολιγνιτοποίησης, δεδομένου του στόχου που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει η χώρα μας ως το 2027 να χρησιμοποιεί λιγνίτη. Εκτιμάται μάλιστα ότι στο πλαίσιο της πολιτικής κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε, αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και τα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέϊρα μιλώντας στην εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στο πλαίσιο του Thessalonikh Helexpo Forum με θέμα «Η Ευρώπη των Περιφερειών: Ο Δρόμος για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάκαμψη».

Στην Ελλάδα, είπε η κ. Φερέϊρα, ο λιγνίτης αποτελεί σημαντικό πόρο ανάκαμψης, ωστόσο τα 1,7 δισ. ευρώ που θα λάβει από την Ε.Ε θα τη βοηθήσουν σημαντικά για τα τρέξει αυτό το έργο.

«Θεωρώ όμως ότι συνολικά η Ελλάδα, θα βοηθηθεί από τα κονδύλια που θα λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Να υλοποιήσει τη στρατηγική της, βασιζόμενη στην ψηφιακή και πράσινη ανάκαμψη της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει πολλά σημαντικά project, που αφορούν στις  μεταφορές, το περιβάλλον, την ενέργεια κ.α. και ότι τα έργα αυτά, όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αλλά διασφαλίζουν και θέσεις εργασίας.

Υποστήριξε πάντως ότι η Ελλάδα πέρασε μια πολύ επώδυνη δεκαετία και ότι ο Ελληνικός λαός προσπάθησε πολύ σκληρά για να ανακάμψει και να ξαναμπεί σε ένα δρόμο.

Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε στην παρέμβαση του ο Πρωθυπουργός Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Armin Laschet, ο οποίος συμφώνησε με την Ευρωπαία Επίτροπο κ. Φερέϊρα, ωστόσο είπε ότι τα ζητήματα της ενέργειας, είναι στρατηγικής σημασίας για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε και θα πρέπει, όπως είπε, να επιλύονται με σχεδιασμό.

Η πανδημία έφερε μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη

Η κ. Φερέϊρα αναφέρθηκε και στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, λέγοντας ότι οδήγησε όλη την Ε.Ε σε μεγάλη ύφεση, επιβαρύνοντας σημαντικά τα συστήματα υγείας όλων των χωρών, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, που αποτελούν τους πυλώνες της ανάπτυξης.

«Όμως η Ε.Ε είναι εδώ και θα βοηθήσει για να έχουμε πολύ σύντομα μια ειοφόρο ανάκαμψη, από τις επιπτώσεις της πανδημίας» σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το διάστημα της υγειονομικής κρίσης έδειξε πολύ σημαντική ευελιξία, καταφέρνοντας να ανταποκριθεί στα προβλήματα που ανέκυψαν.

Η ίδια μίλησε και για τη νέα προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ,τονίζοντας ότι είναι η περίοδος που θα πρέπει οι χώρες της Ε.Ε να θέσουν σαφείς στόχους. Είπε ότι η Ελλάδα θα λάβει περίπου 21 δισ. ευρώ ενώ θα επωφεληθεί και από το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την ανάκαμψη μέσα από την ψηφιακή και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Τζιτζικώστας: Οι πόροι της κοινωνικής συνοχής να κατευθυνθούν για τις ανάγκες της κοινωνίας

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ), Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, τις επιπτώσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν περιφέρειες και δήμοι για την αντιμετώπιση της.

«Για μας πρωταγωνιστικό ρόλο, για την ανάκαμψη της οικονομίας και για να ξεφύγουμε ομαλά από το δρόμο της πανδημίας είναι τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Σήμερα οι πόροι για την κοινωνική συνοχή θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επανακάμψουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε οι περιφέρεις και οι δήμοι» τόνισε στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης.

Καταλυτικό ρόλο παίζει η αρμόδια επίτροπος η κ. Φερέιρα

Ο κ. Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια της κοινωνικής συνοχής εκεί, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, εκεί όπου υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με την κοινωνία. «Εξάλλου έτσι μπορέσαμε και κατευθύναμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κονδύλια ύψους 80 εκατ. ευρώ σε νοσοκομεία, σε Κέντρα Υγείας για εξοπλισμό και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και τα επόμενα κύματα της πανδημίας» σημείωσε ο ίδιος.

«Αυτό», όπως είπε, ο περιφερειάρχης, «δείχνει το πως και γιατί οι περιφέρειες έχουν κομβικό ρόλο στο σήμερα και το αύριο της Ευρώπης. Γιατί καταφέρνουν να μετατρέπουν τους απρόσωπους πόρους της Ε.Ε σε μετρήσιμους δείκτες για την ανάπτυξη».

Laschet: Να στηρίξουμε την Ελλάδα στο μεταναστευτικό 

Την ανάγκη να στηριχθεί και να βοηθηθεί η Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων και της μεταναστευτικής της πολιτικής, επισήμανε από το βήμα του Forum ο Πρωθυπουργός Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Armin Laschet. Και αυτό, γιατί, όπως είπε, ο πρόσφυγες και μετανάστες με το που πατούν το πόδι τους στη Ελλάδα, αυτόματα πατούν σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς και για την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, αναλύοντας την πολιτική που ακολούθησε και ακολουθεί το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεσταφαλίας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

«Σε αυτή τη φάση θέλουμε ασφαλώς να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown και για αυτό επιβάλλουμε δραστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Και νομίζω ότι το καταφέρνουμε. Ωστόσο πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η αυτή η υγειονομική κρίση σε όλες τις χώρες, θεωρώ ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε στην Ε.Ε την ΄πολιτική μας για το σύστημα υγείας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.