Στις ψηφιακές πλατφόρμες και στην ηλεκτρονική ενοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στις πρωτοβουλίες για την άνθισή τους επικεντρώθηκε το πάνελ με θέμα «Ψηφιακή διακυβέρνηση και νεοφυής επιχειρηματικότητα». Οι ομιλητές συμφώνησαν πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων καθίσταται καίριας σημασίας για να αντιμετωπίσει η χώρα τις νέες προκλήσεις που αναδύονται.
«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ευελιξία των ερευνητικών κέντρων για να προσελύσκουμε νέους και από το εξωτερικό, εξαιρέσαμε από το ενιαίο μισθολόγιο τους μισθούς των ερευνητών για να τους δώσουμε κίνητρο» Χρήστος Δήμας, υφυπουργός έρευνας και τεχνολογίας. «Οι υπεραποσβέσεις των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης έχουν πάει από το 30% στο 100%, θέλουμε να αυξηθούν οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια κατά 300 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα έδωσε έμφαση και στην εξεύρεση ιδιωτικών πόρων για την χρματοδότηση καινοτόμων εγχειρημάτων.
Αναφορικά με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τόνισε πως «σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε με τον πρωθυπουργό το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece)» στο οποίο θα μπορούν να ενταχτούν επιχειρήσεις που πληρούν κάποια κριτήρια καινοτομίας και έχουν δυνατόητα επεκτασιμότητας. «Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορούμε να ευεργετούμε τις startups», ανέφερε. «Στόχος του μητρώου είναι να καταγράψει το σύνολο του οικοσυστήματος καινοτομίας βοηθώντας και στην εξωστρέφεια των καινοτόμων επιχειρήσεων», συμπλήρωσε. «Εξετάζουμε και το πώς μπορεί να συνδεθεί η καινοτομία με τον πρωτογενή τομέα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος και στο μεγαλεπήβολο εγχείρημα του τεχνολογικού πάρκουThessINTEC, σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να γίνει η πρωτεύουσα της καινοτομίας».
«Έχουμε δείξει πως οι παρεμβάσεις μας έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, αυτή τη στιγμή συζητείται στη βουλή ο κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης, βασικό εργαλείο για την ψηφιοποίηση του κράτους», επεσήμανε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας ψηφιακής διακυβέρνησης και απλούστευσης διαδικασιών. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι και αναπτυξιακό ζήτημα», συμπλήρωσε.
«Εισάγουμε ένα πλαίσιο που επιτρέπει στις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν», επεσήμανε. Παράλληλα, «σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ μειώνουμε και τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων». Η επιχειρούμενη ψηφιοποίηση του κράτους «έχει και διακομματική αποδοχή», είπε
Από την πλευρά του ο Γιαννης Σαρακιώτης, βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης έρευνας και τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε πως ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους μπορεί να αποτελέσει πεδίο που θα μπορούσαν να επιτευχθούν συναινέσεις. «Το κλειδί για να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες είναι η ανάπτυξη της έρευνας και της τενολογίας», σημείωσε.
«Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε, αναγκαστήκαμε με τον Covid να κάνουμε ψηφιακά άλματα, η πιο αιχμηρή βελόνα είναι η ανάγκη», επεσήμανε η Παναγιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ. «Στο κομμάτι της καινοτομίας μπορούμε σαν χώρα να κάνουμε πολλά, είναι απαραίτητο να φέρουμε κοντά τους επιχειρηματίες με τις νεοφυείς επιχειρήσεις», υποστήριξε. «Χρειάζεται να διοχετευθούν χρήματα στις startups μέσω των τραπεζών, όμως αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα μέσω ηλεκτρονικών διαδιακασιών», ανέφερε.
«Πολίτες κράτος και επιχειρήσεις έχουν εξοικειωθεί πλέον με τις ψηφιακές πλατφόρμες λόγω του κορονοϊού», επεσήμανε ο Δημήτριος Τζοβάρας, διευθυντής του ινστιτούτου τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. «Τα ερευντικά ινστιτούτα στην Ελλάδα έχουν περάσει από το εφηβικό στάδιο, είναι ώριμα και μπορούν να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα», πρόσθεσε. ‘Οπως είπε, αν οι επιχειρήσεις δεν επενδύσουν στην έρευνα δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις εταιρείες από το εξωτερικό. «Καινοτομία χωρίς έρευνα δεν μπορεί να υπάρξει», συμπλήρωσε. «Η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο της έρευνας και της τεχνολογίας», κατέληξε.
«O ψηφιακός μετασχηματισμός τρέχει με γρήγορα βήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο Μιχαήλ Χαβούζης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ανάγκη τη φροντίδα του κράτους, στην Ελλάδα οι startups έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε. «Το κράτος πρέπει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη των νέων βοηθώντας τους να ανακαλύψουν τη γνώση και την επιχειρηματικότητα, η αποτυχία είναι κάτι το συνηθισμένο στις startups, πρέπει να σταματήσει ο στιγματισμός των αποτυχημένων στην Ελλάδα», επεσήμανε.
«Η ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ συνδέει την ώριμη και την νεοφυή επιχειρηματικότητα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα», τόνισε.
Το πάνελ συντόνισε ο Κωνσταντίνος Μπλιάτκας.