ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Thessaloniki Helexpo Forum: Πρόκληση για την χώρα η έγκαιρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Στέφανος Μαχτσίρας15 Σεπτεμβρίου 2020

H πολιτική Συνοχής 2021-2027, η διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και οι προοπτικές της επόμενης μέρας, τέθηκαν επί τάπητος στο οικονομικό φόρουμ. Τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στην οικονομία από την ΕΕ θέτουν τη χώρα ενώπιον τεράστιων προκλήσεων που αφορούν την έγκαιρη αξιοποίησή τους και την διοχέτευσή τους σε ώριμα έργα που θα δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

"Oι πόροι που θα έρθουν στη χώρα από το ταμείο ανάκαμψης και τον νέο ευρωπαϊκό προυπολογισμό μπορούν να αλλάξουν τη φυσιγνωμία της οικονομίας και της κοινωνίας, θυμίζουν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, βεβαίως συνοδεύονται από αυστηρούς και προυποθέσεις", επεσήμανε ο Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

"Τα κονδύλια είναι αναγκαίο να κατευθυνθούν σε ώριμα έργα που θα δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, εκεί που απέτυχαν άλλες κυβερνήσεις πρέπει να πετύχουμε εμείς", πρόσθεσε. 

"Πετύχαμε να έχουμε σημαντική βοήθεια από το ταμείο ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για να διοχετεύσουμε ρευστότητα αγγίζουν το 14% του ΑΕΠ", σημείωσε. "16.500 επιχειρήσεις έλαβαν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία πάνω από 3,7 δισ. ευρω", είπε. "Το επενδυτικό κενό της χώρας είναι μεγάλο, πρέπει και το τελευταίο ευρώ που θα δώσουμε να πιάσει τόπο", συμπλήρωσε. Για τον τουρισμό επεσήμανε πως "πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο καθώς το υπάρχον έχει κορεστεί".

"Πρέπει να απορροφήσουμε εμπροσθοβαρώς τους πόρους και να κάνουμε μια προτεραιοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτήσουν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια", ανέφερε η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ. Έδωσε έμφαση στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και στην μείωση της γραφειοκρατίας. Αναφερόμενη στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, σημείωσε πως "κομίζουν ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά δεν είναι γραμμένες και σε πέτρα".

"Οι πόροι από το ταμείο αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα με τις περιφέρειες να έχουν μεγάλη ευθύνη για την ορθή αξιοποίησή τους", ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής. Συνέδεσε την προτεραιοποίηση των έργων με την μείωση της γραφειοκρατίας ζητώντας να υπάρξει στενή συνεργασία του κεντρικού κράτους με τις περιφέρειες για την ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων. "Είναι αναγκαίο να πετύχουμε την περιφερειακή αποκέντρωση κα να μειώσουμε την γραφειοκρατία, δεν πρέπει να κρατάμε ομπρέλα όταν έρχονται χρήματα από την ΕΕ", τόνισε.

Στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην έγκαιρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων επέμεινε στην τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Κορκολής, πρώην γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ. 

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις», ανέφερε. «Όσο διαρκεί η κρίση οι ΜμΕ πρέπει να στηριχτούν με οριζόντια μέτρα, κεφάλαια κίνησης και επιχορηγήσεις για να επιβιώσουν», υποστήριξε. "Είναι αναγκαίο να υπάρξει μία κολοσσιαία κινητοποίηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ορθή αξιοποίηση των πόρων", κατέληξε.

"Οι τεράστιες περιφερειακές ανισότητες μας θέτουν ενώπιον διλημμάτων, η πανδημία λειτούργησε σαν αφυπνιστική εμπειρία», σημείωσε o Ιωάννης Ψυχάρης, καθηγητής περιφερειακής οικονομικής ανάλυσης Παντείου πανεπιστημίου. "Χρειάζονται χωρικά εστιασμένες πολιτικές που θα ενώνονται με το σύστημα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης βάσει των τοπικών ιδιαιτεροτήτων", ανέφερε και τόνισε την ανάγκη για κατάρτιση αναπτυξιακών σχεδίων σε κάθε περιφέρεια. Πρότεινε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να περάσει στην αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, σαν ένα πρώτο βήμα αποκέντρωσης.

Τη συζήτηση συντόνισε η Κική Τσιλιγγερίδου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.