Στο ερώτημα αν σχετίζονται οι έννοιες Θεσσαλονίκη, ευκαιρίες και προοπτικές μεταξύ τους απάντησε με την τοποθέτηση του στη συζήτηση ο πρόεδρος της Εταιρείας «Μακεδονία Ενημέρωση» Παναγιώτης Καραμόσχος, λέγοντας πως μπορεί και όχι, ωστόσο διέβλεψε πως υπάρχει δυνατότητα, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό μέλλον για αυτήν την πόλη.
Ο ίδιος εστίασε την τοποθέτηση του στην ανάγκη η Θεσσαλονίκη να γνωρίσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τον κόσμο και την οικονομία τους, υποστηρίζοντας ότι είναι κομμάτι της ιστορίας και αποτελεί, όπως είπε την μεγάλη ενδοχώρα της Θεσσαλονίκης.
«Τριάντα χρόνια μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των Βαλκανίων, κάνουμε ευχές όνειρα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε τίποτα ουσιαστικό. Έγιναν κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, με μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν σημαντικές επενδύσεις, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν έγινε αυτό που έπρεπε στην αγορά της χώρας και της αυτής της πόλης» υποστήριξε ο πρόεδρος της «Μακεδονίας Ενημέρωση», για να προσθέσει ότι είναι καλά τα όνειρα και οι επιθυμίες, αλλά χρειάζεται προσγείωση.
«Ας προσγειωθούμε γιατί η ζωή μας, ο χώρος που δραστηριοποιούμαστε και δουλεύουμε είναι εδώ στα Βαλκάνια. Έχουμε ένα γείτονα εξ ανατολών, αλλά ο χώρος μας και κυρίως ο χώρος της Θεσσαλονίκης είναι τα Βαλκάνια.
Η Θεσσαλονίκη είναι το φυσικό κέντρο των Βαλκανίων, αλλά δεν τα ξέρουμε επί της ουσίας. Πόλεις σημαντικές, όπως η Σόφια, το Βελιγράδι κ.α δεν τις ξέρουμε, και μας είναι πιο οικείες πόλεις το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι» επισήμανε ο κ. Καραμόσχος και συμπλήρωσε λέγοντας με έμφαση ότι «τα Βαλκάνια είναι η μεγάλη μας ενδοχώρα, με την οποία η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξανασυνδεθεί.
Μάλιστα, προς επίρρωση των όσων είπε, έφερε παράδειγμα, λέγοντας πως «αν πάρουμε ένα διαβήτη με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και κάνουμε ένα κύκλο, θα δούμε ότι αυτός ο κύκλος ενοποιεί αυτές τις χώρες και αυτούς τους πληθυσμούς, που φτάνουν τα 55 εκατομμύρια».
Εξάλλου, σημείωσε ο ίδιος, είναι ανάγκη πλέον, οι διοικήσεις και οι αρχές της Θεσσαλονίκης, άμεσα να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν τη σπουδαία περιοχή των Βαλκανίων, να έρθουν κοντά με τους ανθρώπους τους, τον πολιτισμό και την οικονομία τους. «Αυτός ο κόσμος στα Βαλκάνια είναι οι πελάτες μας, είναι το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να αξιοποιήσουμε στις επιχειρήσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ιστορία προχωρά με τα θέλω
Ο πρόεδρος της εταιρείας «Μακεδονία Ενημέρωση» αναφέρθηκε και στη ανάγκη η Θεσσαλονίκη να ενοποιήσει τους φορείς της, υπό την ομπρέλα, είτε μιας Μητροπολιτικής Διοίκησης είτε ενός διευρυμένου Συντονιστικού Οργάνου.
Όταν μιλάμε για το υποκείμενο της ιστορίας αυτής της πόλης πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι αυτό. Ποιο είναι οι δήμαρχοι, η περιφέρεια, ο υπουργός, η αποκεντρωμένη διοίκηση, οι φορείς της; Τι από όλα αυτά εκφράζει τη Θεσσαλονίκη» διερωτήθηκε ο κ. Καραμόσχος, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια ενοποίηση αυτής της διοίκησης και ενός Θέλω.
«Η ιστορία προχωρά με το θέλω, όπως για τη δημιουργία του σύμπαντος χρειάστηκε το πρώτο spin, έτσι και για τη δημιουργία κρατών, πόλεων χρειάζεται το θέλω, που πρέπει με σφρίγος να εκφραστεί. Δεν ξέρω αν σε αυτήν την πόλη δημιουργηθεί Μητροπολιτική Διοίκηση, Συντονιστικό όργανο, θεωρώ, ότι έχει μικρή σημασία, αν υπάρχει κάτι τέτοιο αλλού. Εμένα προσωπικά με νοιάζει η πόλη μου, η Θεσσαλονίκη και πρέπει αυτό το θέλω να μετατραπεί σε ένα action plan που θα διαχυθεί στο χώρο των Βαλκανίων, γιατί είναι καιρός να ανοίξει η ιστορία από την αρχή» υποστήριξε.
Δείτε παρακάτω ορισμένα αποσπάσματα από όσα είπε ο κ. Παναγιώτης Καραμόσχος:
Καράογλου: Στόχοι δεκαετιών έγιναν πράξη μέσα σε 14 μήνες
Στα εμβληματικά έργα, τα οποία χαρακτήρισε Megaproject, που θα αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης, έως το 2030, αναφέρθηκε στην παρέμβαση ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum.
Σε διάστημα 14 μηνών είπε, ο κ. Καράογλου, στόχοι δεκαετιών μετουσιώθηκαν σε πράξη, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, που θα ισχυροποιήσει το μεγαλύτερο φορέα στη Ν.Α Ευρώπη και το 2026 με την ολοκλήρωση της, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το νέο τοπόσημο της πόλης.
Δεύτερο κατά τον υπουργό Megaproject για τη Θεσσαλονίκη αποτελεί το ThessIntec, το Τεχνολογικό Πάρκο τέταρτης γενιάς, το οποίο, όπως είπε πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023. «Το Thesintec δεν ήταν λίγοι που το αμφισβήτησαν, όμως μέσα σε ένα χρόνο έγιναν πολλά. Για μας το Τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2023 και έως τότε θα έχουν τελειώσει όλα τα βασικά έργα υποδομής, μεταξύ αεροδρομίου και Περαίας και να αρχίσει η εγκατάσταση εταιρειών νέας τεχνολογίας, που θα προσφέρουν 7.000 θέσεις εργασίας».
Τα υπόλοιπα έργα, κατά τον κ. Καράογλου που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, είναι το Flyover, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού, το γήπεδο του ΠΑΟΚ και η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.
«Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην ατζέντα του 1980 και να μην ακούσουμε πάλι τις ίδιες εξαγγελίες. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία μα ενώνει, η Θεσσαλονίκη χρειαζόταν ειλικρίνεια και στέρεες βάσεις και η κυβέρνηση τα προσέφερε απλόχερα, οπότε μπορούμε να μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη του 2030» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
Ζέρβας: Λιγότερες εξαγγελίες περισσότερη δουλειά
Την άποψη ότι στη Θεσσαλονίκη «χρειαζόμαστε περισσότερα έργα, περισσότερη δουλειά και λιγότερες εξαγγελίες» διατύπωσε από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης του Forum ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Είπε πως η Θεσσαλονίκη έχει προοπτικές και μπορεί να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται, ενώ ζήτησε την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και των υποδομών, καθώς και περισσότερης δουλειά.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προβολής του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι είναι «πιο κοντά στη Βεργίνα ,στην Αμφίπολη το Άγιο Όρος, κυρίως όμως από τον εμβληματικό Όλυμπο», καθώς και τη διεκδίκηση μεγάλων πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων.
«Σύμφωνα με στοιχεία από το 2018 έως το 2019 παρατηρήθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στο 9,5 % σε σχέση με το 2018, και η αύξηση στην Ακρόπολη, την Επίδαυρο, την Κνωσσό, τη Λίνδο έφτασε το 27%, όταν π.χ στη Βεργίνα ήταν στο μισό από αυτό. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά» είπε ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι «ήρθε η ώρα να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε έξυπνη πόλη και να μη σβήσουμε του χρόνου άλλο ένα κεράκι στην τούρτα της απραξίας για τη Θεσσαλονίκη».
Γεράνης: Διαβαλκανικό Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας
Καμβά πάνω στον οποίο, μπορεί να γίνουν πολύ σημαντικά έργα και δράσεις, πάνω στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης. Με την ευκαιρία μάλιστα το Thessaloniki Helexpo Forum γνωστοποίησε την πρόθεση του φορέα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσουν στη δημιουργία Διαβαλκανικού Κέντρου Κυκλικής Οικονομίας.
«Ήρθε η ώρα να τρέξουν και να υλοποιηθούν καινοτόμα πράγματα. Οι πολιτισμένες χώρες έχουν ένα δείκτη πολύ σημαντικό, που δείχνει τον τρόπο που διαχειρίζονται τα απόβλητα τους. Έτσι πρέπει να είμαστε και εμείς» τόνισε ο κ. Γεράνης.
Εκτίμησε ότι με τον κύκλο έργων στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όπως οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) όπως αυτή που λειτουργεί ήδη στις Σέρρες, και δυο ακόμη που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης, συγκεκριμένα στη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο, η περιοχή είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τη υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κ. Γεράνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην άψογη συνεργασία της Αυτοδιοικητικής οικογένειας, λέγοντας πως συνεργάστηκε και υπερπήδησε διαφορές, δίνοντας τα χέρια για να γίνουν τα πρώτα μεγάλα έργα.
Επίσης αναφέρθηκε και στο μεγάλο όραμα, για την «Εγνατία Διαχείρισης Αποβλήτων», στο πλαίσιο της οποίας οι περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Ηπείρου και Θεσσαλίας, μπορούν να προσχωρήσουν στη δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το υπόλειμμα των απορριμμάτων.