ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η αντιπαροχή μεταξύ 40%-50%, στις πιο δημοφιλείς ανατολικές περιοχές

Άννη Καρολίδου04 Ιουλίου 2024

Θάμπωσε η λάμψη της αντιπαροχής για κατασκευαστές και οικοπεδούχους στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα την τελευταία διετία να υπογράφονται πολύ λιγότερες εργολαβικές συμβάσεις με αντιπαροχή. Βέβαια υπάρχουν περιοχές περιζήτητες όπως π.χ. ισχύει για το Καραμπουρνάκι, στις οποίες, όταν οι εργολάβοι, εντοπίσουν ένα καλό, «καθαρό» οικόπεδο, συμφωνούν σε ποσοστό αντιπαροχής ως και 50% ή υπό προϋποθέσεις , κατά τι μεγαλύτερο, αν μπορεί να κτιστεί μία μεγάλη οικοδομή που θα αφήνει εύλογο εργολαβικό κέρδος.

Την υποχώρηση της αντιπαροχής, σα μεθόδου εξασφάλισης δομήσιμης γης για την ανέγερση πολυκατοικίας, επισήμανε στο makthes.gr o κ. Κώστας Τζάρος, μηχανικός, κατασκευαστής αλλά και πρόεδρος των φορέων των μεσιτών, ΣΜΑΣΘ και ΟΜΑΣΕ. Άλλωστε, μία υγιής οικοδομική επιχείρηση, μπορεί πλέον , πολύ ευκολότερα, να εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια, για να χρηματοδοτήσει τα έργα της.

Με "τα λεφτά στο χέρι"

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, έχοντας υπόψη τραυματικές εμπειρίες, από περιπτώσεις που εργολάβοι έφτασαν σε οικονομικό αδιέξοδο ( σ.σ. αρκετές τέτοιες υποθέσεις στα χρόνια της κρίσης αλλά και προηγούμενα) αφήνοντας μισοτελειωμένες κατασκευές, προτιμούν να πάρουν «τα λεφτά στο χέρι», από την πώληση της ιδιοκτησίας τους.

Από την άλλη πλευρά, οι εργολάβοι θέλουν , αν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να αποφεύγουν την αντιπαροχή γιατί έχουν διαπιστώσει ότι η αγορά οικοπέδου, τους συμφέρει οικονομικά περισσότερο, ειδικά σε μία περίοδο που το κόστος κατασκευής έχει ανεβεί και συνεχίζει να κινείται ανοδικά, όχι μόνο λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών αλλά και λόγω της αύξησης του εργατικού κόστους , που συνδέεται με την έλλειψη εργατικών χεριών.

Όπως έχει υποστηριχθεί, στις αντιπαροχές, ένα εύλογο ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνάει το 30%- 35% κι’ αυτό ανάλογα με το μέγεθος οικοπέδου και την επιτρεπόμενη δόμηση, αφού το κόστος ανεβαίνει στις μικρότερες κατασκευές. Όσο μεγαλύτερο το οικόπεδο, όσο υψηλότερος ο συντελεστής δόμησης, όσο περισσότερα τετραγωνικά μέτρα κτίζει ένα οικόπεδο, τόσο βελτιώνονται τα περιθώρια κέρδους του κατασκευαστή, που για  να αναλάβει τη χρηματοδότηση , για δύο χρόνια, ενός έργου, πρέπει να εξασφαλίζει λογικά περιθώρια κέρδους.

Παζαρέματα για τις αντιπαροχές

Μεταφέροντας το τι επικρατεί στην αγορά, ο κ. Τζάρος είπε ότι στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, για τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες (π.χ. Καλαμαριά, Πυλαία, Τούμπα, Βούλγαρη ), οι ιδιοκτήτες ζητούν να συμφωνηθεί η αντιπαροχή στο 50% από τα τετραγωνικά που κτίζει το οικόπεδο (δομήσιμα τ.μ.), ενώ οι εργολάβοι προσφέρουν το 40%, με τη συμφωνία, συνήθως, να κλείνει κάπου ενδιάμεσα.

Βεβαίως, για τις πιο δημοφιλείς γειτονιές και σημεία, η αντιπαροχή φτάνει , δίχως πολλές διαπραγματεύσεις και παζαρέματα, στο 50%.

Στις Δυτικές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, η αντιπαροχή, ανάλογα πάντοτε με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε οικοπέδου, είναι γύρω στο 30%.

Έλλειψη δομήσιμων "καθαρών" οικοπέδων

Όπως τόνισε ο κ. Τζάρος, το πρόβλημα είναι ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα οικόπεδα και οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι ικανοποιημένες όταν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα οικόπεδο των 300-400 τ.μ., «καθαρό» δίχως προβλήματα ρυμοτομικά, στο οποίο να μπορούν να ανεγείρουν μία οικοδομή π.χ. 1.000 τ.μ. Αφού λοιπόν τα διαθέσιμα οικόπεδα είναι λίγα, επόμενο είναι να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερόμενων εργολάβων, κάτι που επηρεάζει και τις συμφωνίες για τα ποσοστά αντιπαροχής.

Η μόνη περιοχή στην οποία υπάρχουν ακόμη οικόπεδα για οικιστική ανάπτυξη, αλλά και για την κατασκευή κτιρίων μεικτών χρήσεων, είναι η περιοχή του εμπορικού κέντρου One Salonica και Δυτικότερα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, της Δυτικής Εισόδου της πόλης, έχουν μπει πολύ δραστήρια Ισραηλινοί επενδυτές, οι οποίοι, σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες, βλέπουν το μέλλον και όχι τα ....vibers της συγκεκριμένης περιοχής στο παρόν.

Σε ό,τι αφορά κόστη κατασκευής και τιμές, τα νούμερα έχουν ανεβεί και, για πολλές ελληνικές οικογένειες, έχουν ξεφύγει από τις οικονομικές δυνατότητές τους.

Κόστος κατασκευής 1.600- 2.000 ευρώ/τ.μ.

Για μία καλή κατασκευή, το κόστος έχει διαμορφωθεί στα περίπου 1.600 ευρώ το τετραγωνικό κόστος ενώ, για μία λουξ κατασκευή, το κόστος είναι στις 2.000 ευρώ/τ.μ. Να σημειωθεί ότι το κόστος αυτό αφορά μεικτά τετραγωνικά μέτρα και οικοδομές που διαθέτουν και χώρο πάρκινγκ.

Η Θεσσαλονίκη, σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης και πως αυτές αντιστοιχίζονται με τα τετραγωνικά μέτρα, αποτελεί πανελλαδική μοναδικότητα. Παντού αλλού στη χώρα μας, κατασκευαστές και μεσίτες, πουλάνε καθαρά τετραγωνικά μέτρα , όταν στη Θεσσαλονίκη μόνο, πουλάνε μεικτά. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη αυτή η ιδιαιτερότητα, διαπιστώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, είναι ακριβότερες από τις τιμές στην Αθήνα, όπως υποστήριξε ο κ. Τζάρος, λέγοντας ότι αυτή η ανορθοδοξία στην αγορά ακινήτων, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.