ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Η διπλή άνοδος του Κώστα Καραμανλή

Νίκος Οικονόμου13 Οκτωβρίου 2019

  • Ήταν Γενάρης του 2005 όταν ο Κώστας Καραμανλής έκανε την πρώτη μεγάλη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη ως πρωθυπουργός. Είχε ήδη συμπληρώσει σχεδόν 10 μήνες στην κυβέρνηση και η άνοδος στη Θεσσαλονίκη είχε πολλαπλούς στόχους. Καταρχήν να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες τού τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, που είχε ξεκινήσει ένα μίνι αντάρτικο προς τους υπουργούς της ΝΔ, διεκδικώντας περισσότερα κονδύλια. Και κατά δεύτερο και κυριότερο να δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο της Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του.
    Κάπως έτσι βρέθηκε για πρώτη φορά στο εργοτάξιο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στον ίδιο χώρο όπου τη Δευτέρα στις 12.30 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Τότε ο ξεναγός του Καραμανλή ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. 
  • Το έργο είχε ξεκινήσει ύστερα από πολλούς αγώνες του τέως δημάρχου και με την πρώτη χρηματοδότηση να δίνεται από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε ισχυρή ώθηση στο έργο που ολοκληρώθηκε περίπου πέντε χρόνια αργότερα. Τα έφερε όμως έτσι η πολιτική συγκυρία και ο Καραμανλής, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του έργου, δεν το έχει επισκεφθεί ποτέ ολοκληρωμένο. Κι αυτό γιατί μετά την επίσκεψη στο εργοτάξιο του 2005 δεν ξαναπήγε στο χώρο και έτσι όταν τον Οκτώβριο του 2009 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου δημαρχείου, ο Κώστας Καραμανλής είχε χάσει τις εκλογές και είχε παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΔ. Γι’ αυτό και δεν παρέστη στην τελετή των εγκαινίων…
    Επακολούθησε μία μεγάλη περίοδος σιωπής για τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και αποστασιοποίησης από τα δημοτικά και γενικότερα τα τοπικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Οι σχέσεις του με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ήταν πάντοτε κάτι παραπάνω από στενές (ας μην ξεχνάμε ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που το 1998 τον πρότεινε να είναι υποψήφιος δήμαρχος, αν και το ήθελε και ο Ντίνος Κοσμόπουλος), ενώ δεν συνέβη το ίδιο με το διάδοχό του. Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν υπήρξε ποτέ συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν επισήμως ούτε μία φορά, καθώς οι πολιτικές τους σχέσεις ήταν ανύπαρκτες.
    Είναι αλήθεια ότι στην πρόσφατη προεκλογική μάχη για το δήμο της Θεσσαλονίκης ο πρώην πρωθυπουργός κράτησε διακριτικές αποστάσεις από την τεράστια πολυδιάσπαση που καταγράφηκε στο γαλάζιο στρατόπεδο της πόλης. Ο ίδιος -όπως μεταφέρουν άνθρωποι που συνομιλούσαν τακτικά μαζί του- ήταν υπέρ της πρότασης να στηριχθεί ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης για το δήμο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει έντονα τα ονόματα του Λάζαρου Κυρίζογλου και του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός θεωρούσε ικανά να πετύχουν τη νίκη της ΝΔ και να είναι καλοί και αποτελεσματικοί δήμαρχοι.
    Απέναντι στον Νίκο Ταχιάο, ο Καραμανλής κράτησε μια στάση που υπαγορευόταν από τη θεσμική του θέση ως πρώην προέδρου της ΝΔ και ως βουλευτή Θεσσαλονίκης. Τ
  • ον στήριξε, αλλά δεν μάτωσε γι’ αυτόν. Τον συνάντησε στο γραφείο του στην Αθήνα λίγες μόνο ημέρες αφού ο Ταχιάος έλαβε το επίσημο χρίσμα, αλλά από το τετ α τετ δεν υπήρξε ούτε φωτογραφία αλλά ούτε και οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενώ λίγους μήνες μετά και μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μία μάλλον τυπική χειραψία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.
    Με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα ο Καραμανλής δεν είχε ποτέ πολλά πολιτικά «πάρε δώσε». Βλέπετε, οι διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών ήταν υπαρκτές. Παοκτσής ο μεν, Παναθηναϊκάκιας ο δε, 55άρης ο δήμαρχος, 64χρονος πλέον ο πρώην πρωθυπουργός, δεν συνέπεσαν χρονικά στην πολιτική, καθώς η προσέγγιση του Κωνσταντίνου Ζέρβα με τη ΝΔ έγινε το 2012 επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά και ύστερα από πρόταση του τότε προέδρου της Διοικούσας Θεσσαλονίκης της ΝΔ Μηνά Σαμαντζίδη και του τότε γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου. 
  • Παρ’ όλα αυτά, ο Καραμανλής είχε από παλιά θετική γνώμη για το νέο δήμαρχο. Και εξαιτίας της αστικής καταγωγής του αλλά και εξαιτίας της αντιπαλότητας του Ζέρβα με τον Γιάννη Μπουτάρη. Οι σχέσεις βελτιώθηκαν μετά την εκλογή Ζέρβα στη δημαρχία όταν και έγινε ένα μυστικό ραντεβού γνωριμίας στη Θεσσαλονίκη, που λέγεται ότι πήγε πολύ καλά.
    Η διαφαινόμενη καλή χημεία οφείλεται βέβαια και σε πολιτικούς λόγους. Ίσως ο κυριότερος από αυτούς έχει να κάνει με την έγνοια του Καραμανλή για το καλό της Θεσσαλονίκης, αλλά και την επιθυμία του -ύστερα από οκτώ χρόνια δημαρχίας Μπουτάρη- στο τιμόνι της πόλης να παραμείνει για καιρό στα χέρια ενός κεντροδεξιού στελέχους, που στην παρούσα φάση είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. 
  • Μπορεί δε να υποκρύπτει -όπως ισχυρίζονται κάποιοι έμπειροι νεοδημοκράτες- και το καραμανλικό μήνυμα για την ανάγκη να ξεπεραστεί η πολυδιάσπαση στο χώρο της κεντροδεξιάς της Θεσσαλονίκης, που καταγράφηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Μία πολυδιάσπαση που ποτέ δεν άρεσε στον Κώστα Καραμανλή. Ούτε όταν συνέβη στη μάχη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2014 (Τζιτζικώστας - Ιωαννίδης) ούτε πολύ περισσότερο το 2019, όταν για το δήμο της Θεσσαλονίκης διαγκωνίστηκαν έξι υποψήφιοι από το χώρο της κεντροδεξιάς. Πολυδιάσπαση τέλος, καιρός για δουλειά και ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη είναι το «ρεζουμέ» του μηνύματος της συνάντησης που θέλει να στείλει ο Κώστας Καραμανλής με τη δευτεριάτικη «έφοδό» του στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Έναν χώρο που θεωρεί ότι είναι δικό του παιδί, καθώς ουσιαστικά ολοκληρώθηκε επί πρωθυπουργίας του.
    Κινητικότητα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη
    Καραμανλικό χρώμα περιέχει και η δεύτερη κίνηση του πρώην πρωθυπουργού να χαιρετίσει σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 27 Οκτωβρίου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας, ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα εθνικά θέματα και θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί επί μακρόν στο θέμα της Μακεδονίας, αλλά και του αύριο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα παρουσιάσει και μία συνολική πλατφόρμα για τα εθνικά θέματα. Δίνοντας το δικό του στίγμα για το θέμα και προσπαθώντας να ενσωματώσει σε αυτήν τις ιδιαίτερες ανησυχίες που υπάρχουν για τα εθνικά θέματα στη Μακεδονία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
    Τι δείχνουν όλα αυτά για τον Κώστα Καραμανλή;
  • Σίγουρα μια κινητικότητα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, όπου εκλέγεται βουλευτής από το 1989 και όπου έχει να υπερασπιστεί ένα κομμάτι δικού του έργου. Είτε αυτό λέγεται δημαρχείο Θεσσαλονίκης είτε λέγεται Διεθνές Πανεπιστήμιο, είτε λέγεται μετρό Θεσσαλονίκης, είτε γενικότερα σχέση με την πόλη. 
  • Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι και η πρώτη του δημόσια παρέμβαση το φετινό Ιούνιο έγινε σε οικείο προς αυτόν χώρο, που ήταν το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελούνταν κυρίως από Θεσσαλονικείς. Όσο για τα σενάρια περί πολιτικής του απόσυρσης, αυτά φαίνονται προς το παρόν αρκετά μακρινά…
  • *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Οκτωβρίου 2019
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.