ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Η Έφη Αχτσιόγλου περιέγραψε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» εάν εκλεγεί αρχηγός (φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης26 Ιουλίου 2023

Με αναφορές στα φοιτητικά της χρόνια τα οποία πέρασε στη Θεσσαλονίκη, όπου καταρτίστηκε όπως είπε επιστημονικά και… γαλουχήθηκε πολιτικά ξεκίνησε την ομιλία της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου

Η κ. Αχτσιόγλου που πραγματοποιεί περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα επέλεξε ως αφετηρία αυτής την Θεσσαλονίκη.

Την κ. Αχτσιόγλου καλωσόρισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Αμπατζάς που κάλεσε και τους άλλους υποψήφιους αρχηγούς του κόμματος να έρθουν στην πόλη και να συνομιλήσουν με στελέχη του κόμματος και πολίτες της Θεσσαλονίκης.


«Την 10η Σεπτεμβρίου καλούμαστε να φτιάξουμε το κόμμα, το κόμμα των καιρών μας. Το κόμμα μας πρέπει να αλλάξει» σημείωσε η πρώην υπουργός μιλώντας για το διακύβευμα της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας. «Να φέρουμε εμείς το ΣΥΡΙΖΑ στη ζωή των μελών και όχι τα μέλη μας να έρθουν στον προκαθορισμένο μας κοστούμι» τόνισε αναφερόμενη στην ένταξη των νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεύρυνση του Αλέξη Τσίπρα. «Να μην περιμένουμε οι άλλοι να έρθουν στα μοντέλα μας» εξήγησε.

«Όλοι κάπου ήμασταν. Είχαμε διαδρομές. Να σταματήσουμε όμως την αναφορά στις διαδρομές μας, στις αναμνήσεις μας και να φτιάξουμε μια νέα πολιτική παράδοση, μια νέα πολιτική ταυτότητα» συνέχισε. «Να είναι ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα που να μπορεί να είναι ο εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου» είπε μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κόμμα των δομών και όχι ένα κόμμα των προσώπων.


«Ένα κόμμα που οι τάσεις θα λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών και όχι εσωκομματικοί μηχανισμοί. Ένα κόμμα όπου όλοι θα είμαστε ίσοι και ίσες με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Με κανόνες που θα ισχύουν για όλους. Αυτό θέλουμε ένα κόμμα της ευθύνης» είπε η κ. Αχτσιόγλου περιγράφοντας το όραμα της για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν φαντάζομαι ένα κόμμα που θα ζει και θα αναπνέει στην πλατεία Κουμουνδούρου. Θέλουμε ένα κόμμα που τα μέλη του θα έχουν λόγο και ρόλο. Ένα κόμμα που θα είμαστε όλοι ίσοι, με τις ίδιες υποχρεώσεις και ίδια δικαιώματα. Που οι κανόνες θα γίνονται σεβαστοί από όλους «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», όπως απαιτούμε για τους άλλους. Προφανώς, θα υπάρχουν στιγμές που θα κληθώ να πάρω αποφάσεις και ξέρω προκαταβολικά ότι μπορεί με αυτές να μην συμφωνούν όλες και όλοι. Αλλά αυτό δεν αναιρεί τη δημοκρατική μας λειτουργία. Την ενισχύει στο βαθμό που θα έχουμε συμφωνήσει στους κανόνες και πάνω από όλα στον κανόνα της λογοδοσίας και της ευθύνης. Γιατί αυτό είναι το κόμμα που θέλουμε. Ένα κόμμα ευθύνης. Όπως ακριβώς στις δύσκολες μέρες της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη σε πείσμα μιας παράδοσης που ήθελε την αριστερά να κάνει κριτική, αλλά να δειλιάζει στα δύσκολα, έτσι και σήμερα. Δεν μας αρκεί το κόμμα διαμαρτυρίας. Μας αξίζει και μας αναλογεί το κόμμα που δίνει τη μάχη μέσα στην κοινωνία με επίγνωση των περιορισμών, αλλά κυρίως τη βαθιά συναίσθηση της ευθύνης: την ευθύνη να κάνουμε πράξη το μεγάλο μας όραμα για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και ελευθερίας» τόνισε.


«Το σχέδιο το οποίο εγώ προτείνω έχει ως προϋπόθεση να αποδεσμευτούμε οριστικά από έναν τρόπο σκέψης που δίνει υπερβολική έμφαση στις ταμπέλες και τους χαρακτηρισμούς, αλλά δεν επενδύει στο περιεχόμενο της πολιτικής. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το μεγάλο ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της νέας εποχής δεν είναι αν θα στρίψει προς τα αριστερά ή προς το κέντρο.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο το σχέδιό μας εκφράζει πραγματικά τους ανθρώπους που επιδιώκουμε να εκπροσωπούμε, κατά πόσο το σχέδιο αυτό απαντά σε συγκεκριμένες απαιτήσεις και συγκεκριμένα ερωτήματα με έναν ανάλογα συγκεκριμένο τρόπο» είπε η κ. Αχτσιόγλου.


Η κ. Αχτσιόγλου συνέχισε: «να αφήσουμε στην άκρη ταμπέλες και χαρακτηρισμούς και να μιλήσουμε για το περιεχόμενο της πολιτικής μας» συνέχισε.

«Η ΝΔ έφτιαξε την εικόνα χαμηλών προσδοκιών στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να ανατρέψουμε. Την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών. Για αυτό δεν αρκεί μόνο να καταγγέλλουμε. Να πείσουμε τους πολίτες ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου. «Η ΝΔ κατάφερε να πείσει, έστω προσωρινά, την ελληνική κοινωνία ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Να θεωρήσουμε δηλαδή κανονικότητα τις πυρκαγιές, την απειλή. Να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Η δική μας απάντηση είναι απλή: μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα» τόνισε μιλώντας και για τις πυρκαγιές.


«Μόνο αν πείσουμε ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι η καταστροφή δεν είναι το μόνο μας μέλλον, μόνο αν περιγράψουμε πειστικά την Ελλάδα του μέλλοντος ως μια χώρα όπου οι κανόνες θα ισχύουν για όλους, και για τους ισχυρούς, μια χώρα υψηλών προσδοκιών, μια χώρα που θα νοιάζεται για τους ανθρώπους της, μόνο τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ένα κόμμα χρήσιμο και κοινωνικά αναγκαίο.

Μόνο τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το κόμμα των πολλών- όχι ρητορικά. Αλλά στην πράξη» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Ερωτηθείσα για το θέμα που προέκυψε με τον Παυλο Πολάκη είπε ότι η ίδια προσωπικά δεν θα μπει στη διαδικασία εσωκομματικών διαξιφισμών και πως αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Γιάννης Αμανατίδης, Τριανταφυλλος Μηταφιδης, Αντώνης Ελευθεριάδης, Δώρα Αυγερη, Νίκος Παρασκευοπουλος, Άρης Στυλιανου, Ελευθερία Νεκταρια Αγγελακη, Χρήστος Ρόκος, Ακης Σακισλογλου, Δήμητρα Θωμά, Χρήστος Δουιτσης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Βασίλης Εμμανουηλιδης, Νίκος Μαραντζίδης, Μίλτος Οικονόμου, Απόστολος Αντωνούδης, Λάζαρος Ωραιόπουλος κ.α.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.