ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Η έλλειψη προσωπικού το Νο1 πρόβλημα που περιορίζει την παραγωγή

Σοφία Χριστοφορίδου30 Απριλίου 2024

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, σημαντικότερος ακόμα και από τους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς και τη ζήτηση, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ. Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι το τελευταίο που αξιολογούν οι εργοδότες ως σημαντικό είναι το να έχουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου 2024, το υψηλό κόστος φορολογίας περνάει στην πρώτη θέση των αναφορών για τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (37% έναντι 29% τον Σεπτέμβριο 2023 και 20% τον Μάρτιο 2023). Το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων υποχωρεί στην 3η θέση (25% έναντι 38% τον Σεπτέμβριο του 2023), ενώ στη 2η θέση βρίσκεται το κόστος πρώτων υλών/προϊόντων (27% έναντι 30% τον Σεπτέμβριο 2023. Σχεδόν σταθερές είναι οι αναφορές στην περιορισμένη ζήτηση (16% έναντι 17% τον Σεπτέμβριο 2023) και στην ρευστότητα (15% έναντι 14% τον περασμένο Σεπτέμβριο). Επισημαίνεται, ότι το υψηλό εργατικό κόστος (μισθολογικό και μη μισθολογικό) αναφέρεται σήμερα αθροιστικά από το 19% των επιχειρήσεων, έναντι αθροιστικού ποσοστού 13% τον Σεπτέμβριο 2023 και 12% τον Μάρτιο 2023.

Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντες για την παραγωγή των επιχειρήσεων είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού (39%) όταν στην έρευνα του προηγούμενου εξαμήνου αυτό ήταν το Νο3 πρόβλημα, πίσω από την περιορισμένη ζήτηση και τους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς. Πλέον η έλλειψη προσωπικού κατατάσσεται στην πρώτη θέση, με δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα τους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς (34%) και στην τρίτη θέση την περιορισμένη ζήτηση (32%). Σε όλες τις υποκατηγορίες επιχειρήσεων (βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανεμόποριο, κατασκευές) οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης το επόμενο εξάμηνο ενισχύονται αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο:

  • στη βιομηχανία +19 στο υψηλότερο σημείο από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ, το 2009).
  • Στις υπηρεσίες οι εκτιμήσεις είναι χεδόν σταθερές σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023.
  • Στο εμπόριο οι επιχειρηματίες προβλέπουν ενίσχυση της απασχόλησης
  • Στις κατασκευές καταγράφεται ισχυρή θετική εκτίμηση εξέλιξης της απασχόλησης στον κλάδο για το επόμενο 6μήνο. Μάλιστα, η έλλειψη εργατικού δυναμικού κυριαρχεί ως περιοριστικός παράγοντας για την κατασκευαστική δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου (60% των σχετικών αναφορών) και ακολουθούν οι χρηματοοικονομικοί περιορισμοί (46%), ενώ η περιορισμένη ζήτηση αναφέρεται πλέον από μόλις 12% των επιχειρήσεων (έναντι 23% το προηγούμενο εξάμηνο).

Δεν τους ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι με αυτοπεποίθηση

Τι αναζητούν οι εργοδότες στον Νομό Θεσσαλονίκης όταν ψάχνουν για προσωπικό, πέρα από τα προσόντα τυπικής εκπαίδευσης; Μεταξύ έξι διαφορετικών δεξιοτήτων τις οποίες κλήθηκαν να αξιολογήσουν οι επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της έρευνας του ΕΒΕΘ, ξεχώρισαν ως σημαντικότερη την περιέργεια και την θέληση για μάθηση. Ακολουθούν, το πάθος για την εργασία τους, η ομαδικότητα και η προσαρμοστικότητα στο ίδιο περίπου επίπεδο, οι επικοινωνιακές ικανότητες. Τελευταία στην κατάταξη έρχεται... η αυτοπεποίθηση. «Από την έρευνα φαίνεται ότι θελουμε ανθρώπους με διάθεση για μάθηση και περιέργεια αλλά λιγότερη αυτοπεποίθηση κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες αρχές του μάνατζμεντ. Οι επιχειρήσεις έχουν ακόμη μια παρωχημένη αντίληψη για το πώς λειτουργούν οι μονάδες τους. Η λέξη αυτοπεποίθηση ταυτίζεται ίσως στο υποσυνείδητο των εργοδοτών με το ότι ο άνθρωπος δεν είναι πειθαρχημένος. Αυτό πρέπει να ξεπεραστεί. Συγκολλητική ουσία δεν μπορεί να είναι η ιεραρχία» σχολίασε ο α' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μ. Βλαχογιάννης, προσθέτοντας ότι αυτό το εύρημα ήταν μια πραγματική έκπληξη που προέκυψε από την έρευνα.

Υψηλότερο το επίπεδο στην Αττική

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις (34%) θεωρούν ότι το επίπεδο δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού είναι υψηλότερο στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, έναντι 39% που διαφωνούν με την άποψη αυτή και 27% που δεν έχουν γνώμη. Τέλος, 2 στις 3 επιχειρήσεις (66%) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι το προσωπικό τους χρειάζεται εκπαίδευση σε θέματα δεξιοτήτων και επαγγελματισμού.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.