Τιμές χαμηλότερες σε σχέση με το 2022 θα αντικρίσουν στα κρεοπωλεία οι καταναλωτές με την μεγάλη επάρκεια αμνοεριφίων… να σώζει την κατάσταση και να κρατά το κόστος αρνιού και κατσικιού σε «γήινα» επίπεδα.
Με τις τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές να εξαρτώνται άμεσα από την προσφορά και τη ζήτηση αλλά και τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 13 – 13,5 ευρώ το κιλό για αρνί και κατσίκι, πιο χαμηλές τιμές δηλαδή τουλάχιστον κατά 1 ευρώ σε σχέση με πέρσι, αν και το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τη Μεγάλη Δευτέρα.
Κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες, σούπερ μάρκετ δίνουν σκληρή μάχη για τις τιμές πώλησης των αμνοεριφίων με τους καταναλωτές να βρίσκονται… στη μέση. Ήδη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσφέρουν αρνιά και κατσίκια στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τιμές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, περί τα 10 ευρώ, ενώ κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον ανελέητο πόλεμο τιμών είναι στα κάγκελα με το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο έβαλε αρνί και κατσίκι στο «καλάθι».
Σε κάθε περίπτωση, στη συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε στο ΕΕΘ, οι φορείς της αγοράς διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκρατηθούν οι τιμές που θα πληρώσει ο καταναλωτής, διασφαλίζοντας παράλληλα την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.
«Θα έχουμε επάρκεια σε αμνοερίφια. Είναι ανάγκη να στηρίξουμε το κρεοπωλείο της γειτονιάς μας για να φάμε σωστά», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.
«Η πολιτεία έκανε τους κρεοπώλες αποδιοπομπαίο τράγο, αν υπολογίσουμε κόστος παραγωγής 8 ευρώ από τους κτηνοτρόφους φτάνουμε αμέσως σε ένα κόστος 11,40 με το που θα φτάσει το αμνοερίφιο στο κρεοπωλείο, αν βάλουμε μέσα και τα έξοδα του κρεοπώλη( νοίκια, ρεύμα κτλ) χωρίς καν να κάνουμε λόγο για δικό μας κέρδος, φτάνοντας στο διά ταύτα σε μία τιμή 14,80 ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα κυμανθεί κοντά στα 13 ευρώ», επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.
«Δεν μπορεί να κάνει κανείς τον προφήτη για το που θα κυμανθούν οι τιμές. Η αγορά ισορροπεί ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση, δεν είμαστε κλέφτες. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μία κατηγοριοποίηση για τα αρνιά και τα κατσίκια ανάλογα με την ποιότητα του αμνοεριφίου, οι κρεοπώλες θέλουμε να κοιτάμε τους πελάτες μας στα μάτια, πρέπει να υποψιάζεται ο καταναλωτής αν βλέπει πολύ χαμηλές τιμές για την ποιότητα αυτού που αγοράζει», εξήγησε.
«Ο κλάδος μας έχει αποφασίσει να συμπιέσει το κέρδος του για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν σε προσιτές τιμές, παρακαλούμε τους καταναλωτές να δώσουν βάση στην ποιότητα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και μέλος Δ.Σ. του ΕΕΘ Σάββας Κεσίδης που έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μάστιγα των ελληνοποιήσεων. «Το 90% όσων δουλεύουν στα σούπερ μάρκετ δεν έχουν την πείρα να αναγνωρίσουν τα πιο ποιοτικά», συμπλήρωσε.
«Το κόστος παραγωγής ξεφεύγει, αγγίζει πλέον τα 10 ευρώ μόνο για το γάλα για ένα αρνάκι 45 ημερών. Εξοργιζόμαστε με τον Άδωνη Γεωργιάδη, φέτος μας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, δεν ξέρουμε από που δέχτηκε πιέσεις για να μπουν στο καλάθι του νοικοκυριού αρνιά και κατσίκια ορίζοντας τιμές στα 10 ευρώ χωρίς να ρωτήσει κανέναν», επεσήμανε ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. «Ψάχνουμε το θέμα και νομικά. Ας ορίσει τιμές ο κ.Γεωργιάδης και στα καύσιμα και τις ζωοτροφές», πρόσθεσε.
«Το 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται μέσω των κρεοπωλείων. Θα έπρεπε να πουλήσουμε γύρω στο 1-1,5 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους εμπόρους για να κρατηθούν οι τιμές που θα πουλήσουμε κοντά στο κόστος παραγωγής, γύρω στα 8,50 ευρώ. Πλέον φτάσαμε να πουλάμε ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής», σημείωσε.
Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών, έκανε λόγο για «έγκλημα που συντελείται σε βάρος καταναλωτών και πρωτογενούς τομέα από υπουργείο Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ, αν συνεχιστεί η μείωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας δε θα υπάρχει πρωτογενής τομέας και κτηνοτροφία σε λίγα χρόνια».