ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η επένδυση της CALON στο κτίριο - «φάντασμα» της οδού Εμπράρ

Άννη Καρολίδου06 Οκτωβρίου 2023

Νέα χρήση παίρνει το ένα από τα «δίδυμα κτίρια φαντάσματα» της οδού Εμπράρ, με τη σημαντική επένδυση που υλοποιεί η «Εμπράρ Ανάπτυξη Ακινήτων», φέρνοντας ξανά στη ζωή το κτίριο που πριν αφεθεί στην εγκατάλειψη, στέγαζε βιοτέχνες και επαγγελματίες στην αγορά των Άνω Λαδάδικων.

Το project της αλλαγής χρήσης, αποκατάστασης του κτιρίου και διαμόρφωσής του σε studios και γκαρσονιέρες, ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023, με την υλοποίηση επένδυσης που θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ. 

Το έργο, που αποκαλύπτει ένα «μυστικό» του ιστορικού τόπου των Λαδάδικων, σε μια γειτονιά χιλιοπερπατημένη αλλά με άπειρες ξεχωριστές γωνιές και περισσότερες ακόμη ιστορίες πίσω από αυτές, υλοποιείται από μία ομάδα επενδυτών και τoν όμιλο εταιρειών CALON, με επικεφαλής τον Θεσσαλονικιό μηχανικό Ισαάκ (Σάκη) Λεών.

Η CALON, με πολλά οικιστικά και τουριστικά έργα στην Αθήνα και τον Πειραιά, έχει ήδη αφήσει το trade mark της και στη Θεσσαλονίκη, με την αξιοποίηση και μετατροπή παλιών βιοτεχνικών χώρων σε κατοικίες και, με το μεγάλο συγκρότημα σύγχρονων κατοικιών ‘Project 151’, επί της οδού Παπαναστασίου, στην περιοχή που προπολεμικά βρίσκονταν ο εβραϊκός ‘Συνοικισμός 151’.

Όπως είπε ο κ. Λεών στο makthes.gr, το παλιό βιοτεχνικό κτίριο, το ένα από τα δύο κτίρια της Αγοράς Εφαρμοστίδη, αποκτά 73 studios και μικρά διαμερίσματα, τα οποία θα πάρουν χρήση φιλοξενίας, με βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και μεσοχρόνιες, καθώς το μέλλον της Θεσσαλονίκης, που ήδη έχει αρχίσει να προσελκύει digital nomads από διάφορα μέρη του κόσμου, βρίσκεται στην ανάπτυξη των τεχνολογιών της Νέας Οικονομίας.

Αυτή η νέα επένδυση υλοποιείται από την «Εμπράρ Ανάπτυξη Ακινήτων», εταιρεία που θα αναλάβει και τη διαχείριση των 73 studios που διαμορφώνονται, ενώ το κατασκευαστικό έργο έχει αναλάβει και εκτελεί η «Stamou Constructions».


Το κτίριο έχει τη δική του ιστορία

Το κτίριο, που στην είσοδό του έχει τον αριθμό 14, έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία, όπως και η οδός Εμπράρ, που στην πραγματικότητα δεν είναι δημόσιος, αλλά εσωτερικός δρόμος μίας ανολοκλήρωτης εμπορικής στοάς, της Αγοράς Β. Εφαρμοστίδη, καθώς τα δίδυμα κτίριά της ποτέ δεν ενώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από την εργασία της αρχιτέκτονος Κορίνας Βαρβάτου, «a Home- Made in Ernest Hebrad- η συμμετοχή ως μοχλός αναγέννησης του αστικού χώρου», στην περιοχή που κατασκευάστηκαν τα δίδυμα κτίρια, προηγούμενα υπήρχε αλάνα και ένα χάνι που φιλοξενούσε χονδρεμπόρους που έρχονταν στην πόλη, είτε από τη δυτική είσοδο, είτε από το λιμάνι. 

Το 1954 κατατέθηκαν στην Πολεοδομία σχέδια για την ανέγερση «μεγάλης εμπορικής στοάς από τους κ.κ. Β.Εφαρμοστίδη- Ν. Παρισάκη- Δ. Ραπτοπούλου, επί των οδών Ολυμπίου Διαμαντή και Βεροίας».

Πράγματι μεταξύ των οδών Ολυμπίου Διαμαντή και Βεροίας, κατασκευάστηκαν τα δίδυμα κτίρια, τα οποία ποτέ δεν ενώθηκαν σε εμπορική στοά και, στα οποία, αργότερα προστέθηκαν τρεις ακόμη όροφοι, δίνοντάς τους τη σημερινή τους μορφή (ισόγειο, πατάρι και τέσσερις όροφοι).

Το ενδιαφέρον «μυστικό» που αποκαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, με αφορμή την ανάπλαση της περιοχής πέριξ της Πλατείας Χρηματιστηρίου, ήταν, πως ούτε ο Δήμος γνώριζε ότι ο δρόμος μεταξύ των δύο κτιρίων ήταν ιδιωτικός και όχι δημόσιος, γι’ αυτό άλλωστε, παλαιότερα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1977, είχε γίνει η ονοματοδοσία του.

Το κτίριο που αγοράστηκε από την «Εμπράρ Ανάπτυξη Ακινήτων», έχει συνολικό εμβαδό 3.200 τ.μ. και ήδη έχουν προχωρήσει οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης, διαμερισματοποίησης και αναδιαμόρφωσης, αφού μετά από διαδικασίες που κράτησαν τρία χρόνια, δόθηκε η άδεια από την αρμόδια Εφορία ( σ.σ. το κτίσμα βρίσκεται στον ιστορικό τόπο των Λαδάδικων). Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως υποστήριξε ο κ. Λεών, η CALON επενδύει στην αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, με την απόδοση σε αυτό νέων χρήσεων, συμβάλλοντας έτσι στην αναγέννηση παλαιών κτιρίων, αλλά και στην προσφορά, στην αγορά, αναβαθμισμένου προϊόντος, για το οποίο υπάρχει ζήτηση.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος CALON, πρόκειται να προχωρήσει και στην αξιοποίηση δύο σημαντικών ακινήτων που έχει αποκτήσει, της άλλοτε καπναποθήκης Εμμανουήλ, στη γωνία των οδών Ολύμπου και Γλαδστώνος και, του κτιρίου γραφείων στη συμβολή των οδών 26ης Οκτωβρίου και Λήμνου, στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης. 


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.