Περισσότερα κονδύλια για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα σε ευάλωτα νοικοκυριά, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην υλοποίηση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» και ενεργή συμμετοχή των δήμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, είναι μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην ημερίδα του έργου Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργειακή φτώχεια είναι «η κατάσταση κατά την οποία ένα νοικοκυριό ή ένας ιδιώτης δεν διαθέτει τα μέσα για να αναζητήσει στοιχειώδεις ενεργειακές υπηρεσίες (θέρμανση, ψύξη, φωτισμός, κινητικότητα και ηλεκτρισμός) που εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».
Στο χαιρετισμό της στην ημερίδα, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, ως μία από τους τρεις ευρωβουλευτές που εγκαινίασαν το Παρατηρητήριο της Κομισιόν για την ενεργειακή φτώχεια, σημείωσε την ανάγκη για επέκταση της συλλογής δεδομένων για το πρόβλημα από τα Εθνικά Παρατηρητήρια με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και ΜΚΟ. Η κ.Σπυράκη τόνισε ιδιαίτερα πως οι ενισχύσεις ανακουφίζουν τους ευάλωτους χωρίς να λύνουν το προβλήματα της ενεργειακής φτώχειας και πως η ΕΕ συστήνει βαθιές ανακαινίσεις κτιρίων με δεσμευτικούς στόχους ετησίως, ξεκινώντας από εκείνα με τις χειρότερες επιδόσεις, με στήριξη από επιδοτήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία .
Όπως διευκρίνισε ο Χρήστος Παπάντος από την Ανατολική Α.Ε., ο Συμβουλευτικός Κόμβος Ενεργειακής Φτώχειας (EPAH) είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί ένα συνεργατικό δίκτυο με στόχο την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και την επιτάχυνση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης των ευρωπαϊκών δήμων. Το EPAH παρέχει τεχνική βοήθεια στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, για την υποστήριξη της χάραξης πολιτικής και της υλοποίησης δράσεων για την ανακούφιση της ενεργειακής φτώχειας. Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Ενέργειας, για την Ενεργειακή Φτώχεια της ΕΕ, του Συμφώνου των Δημάρχων και των Πρωτοβουλιών για την Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ.
Στις προτάσεις που κατέθεσε μιλώντας στην ημερίδα ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Δημήτρης Κουσκουρίδης και αφορούν στις επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας των παραγόμενων προϊόντων και ειδικός ενεργειακός αναπτυξιακός νόμος για τη βιομηχανία, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας.
«Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι πρόκληση για τους πολίτες, τους δήμους, τις περιφέρειες, την πολιτεία εν γένει με όλους τους επίσημους φορείς της. Η αξιοποίηση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, είναι καταλυτική για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με νέες πράσινες θέσεις εργασίας» κατέληξε ο κ.Κουσκουρίδης.
Για προκήρυξη μαζικών ανακαινίσεων από το κράτος, επιτυγχάνοντας τη μείωση του κόστους λόγω οικονομιών κλίμακας έκανε λόγο ο Δρ. Δημήτρης Δαμίγος, καθηγητής ΕΜΠ.
«Απαιτούνται νέα εργαλεία που βελτιώνουν τη δυνατότητα εντοπισμού περιοχών με ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης, συμβάλλοντας στη ''θεραπεία'' και την πρόληψη» τόνισε.
Το κολυμβητήριο Καλαμαριάς και τα κρύα σπίτια στο δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης
Σε παρέμβασή του στην ημερίδα ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός, τόνισε ότι ο λογαριασμός φυσικού αερίου στο κολυμβητήριο Καλαμαριάς για τον Ιανουάριο του 2020 ήταν 4.500 ευρώ για να «εκτοξευθεί» στις 50.000 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2022.
«Δεν είναι τυχαίο που πολλά κολυμβητήρια είναι κλειστά καθώς τέτοια ζητήματα προέκυψαν παντού» παρατήρησε, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί πλήρης ενεργειακή αναβάθμιση σε τρία σχολεία της Καλαμαριάς.
Την επίδραση της οικονομικής ύφεσης στην ενεργειακή κατάσταση των νοικοκυριών στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης μελέτησε η Δρ. Σοφία-Ναταλία Μποέμη, από το Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ με τη συνδρομή ων φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ Άγγελου Αυγερινού και Γιώργου Ντάνα, με επιβλέποντα τον καθηγητή Άγι Παπαδόπουλου και σε συνεργασία με τον Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ΙΝΖΕΒ.
Όπως είπε, η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 με την επεξεργασία δεδομένων και εξαγωγή αποτελεσμάτων από τα περίπου 600 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από άτομα που κατοικούν κυρίως στη Μενεμένη. Το 25,9% των ερωτηθέντων έχει εισόδημα 5.252 - 11.028,00 euro και από τα κτίρια που κατοικούν, το 55,2% έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980.
« Επίσης, το 41,2% δεν ζέστανε ολόκληρο το σπίτι και το 24,3% δεν ζέστανε επαρκώς ολόκληρο το σπίτι και είχε εσωτερική θερμοκρασία 15-18◦C. Το 36,9% των νοικοκυριών δεν είναι συνεπές για την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας, το 67,8% υποστηρίζει ότι το ετήσιο εισόδημά του δεν επαρκεί ,το 36,3% έχει προβλήματα μούχλας και το 34,5% πιστεύει ότι οι συνθήκες διαμονής τους είναι ακατάλληλες».