ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Θεσσαλονίκη: Η εστίαση άνοιξε κι ακόμη... περιμένει

Βαγγέλης Στολάκης28 Μαΐου 2020

«Μουδιασμένοι» μεν αλλά με καλή ψυχολογία, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου και επιχειρηματίες της πόλης οι Θεσσαλονικείς υποδέχτηκαν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης από την περασμένη Δευτέρα. Μπορεί το ταμείο να είναι ακόμα μείον, καθώς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό τους χώρο παρέμειναν κλειστά για περισσότερες από 70 ημέρες και ο άστατος καιρός και οι βροχές των τελευταίων ημερών να τα έκανε… μούσκεμα οι καταστηματάρχες της εστίασης αισιοδοξούν και φορώντας το καλύτερο χαμόγελό τους ξανασμίγουν και υποδέχονται τους πελάτες τους.

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης: την Καρόλου Ντηλ, την Μητροπόλεως, τα Λαδάδικα, την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, τον πεζόδρομο της Ικτίνου, τον πεζόδρομο της Ζεύξιδος, την Παλαιών Πατρών Γερμανού κεντρικά αλλά και στην Τούμπα και την Καλαμαριά, την Νέα Κρήνη, την Αρετσού, τον Εύοσμο και την Πολίχνη στα δυτικά είχε στηθεί ένα party. Ένα party, μικρότερο του αναμενόμενου, πλην ενθουσιώδες, που σηματοδότησε και με τον πλέον επίσημο τρόπο την επιστροφή στην κανονικότητα: παλιά ή νέα, θα δείξει. Φίλοι, γονείς με τα παιδιά τους, συνεργάτες βγήκαν έξω και έκαναν αυτό που μέχρι τον περασμένο Γενάρη ακουγόταν συνηθισμένο, άλλες φορές τετριμμένο και μερικές φορές βαρετό. Βγήκαν και ήπιαν έναν καφέ.

Με τα τραπεζάκια να έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, τους σερβιτόρους και τις σερβιτόρες να φορούν χειρουργικές κάσκες και τα τραπέζια εκτός από ποτήρια, καφέδες και ποτά να έχουν επιπλέον αντισηπτικά είναι πλέον γεγονός η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης: καφέ, μπαρ, εστιατορίων, ταβερνών.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Θ» ο καταστηματάρχης Θεόδωρος Δοϊρανλής που διατηρεί καφέ-μπαρ στην περιοχή της Αγίας Σοφίας «υπήρχε κίνηση, σαφώς μειωμένη με εκείνη που περιμέναμε. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα. Τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις δεν τις έχουμε ξαναζήσει άρα δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει» λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτιμά πως μια πρώτη εικόνα από την κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Θεσσαλονίκης η οποία θα είναι αντιπροσωπευτική, όπως λέει, «θα την έχουμε σε έναν περίπου μήνα». «Τα καταστήματά μας λειτουργούν συμμορφωμένα με τις οδηγίες των ειδικών και τα πρωτόκολλα της Πολιτείας» υποστηρίζει ο κ. Δοϊρανλής. Ο ίδιος τονίζει πως με τα μέτρα συμμορφώνονται όχι μόνο οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι αλλά και οι πελάτες, οι οποίοι συνήθως εμφανίζονται σε παρέες των τεσσάρων ατόμων και όχι των έξι, δυνατότητα που επίσης την δίνει ο νόμος. «Οι πρώτες ημέρες δεν είναι αντιπροσωπευτικές, αφού ο καιρός ήταν άστατος και έβρεχε. Το μεγάλο crash test αναμένεται να δοθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, που θα καλυτερέψει ο καιρός, δεν θα δουλεύουν οι πολίτες και θα βγουν στην αγορά για βόλτα και ψώνια» σημειώνει ο κ. Δοϊρανλής.

20% των επιχειρήσεων παρέμειναν κλειστές

Στην καλή ψυχολογία πελατών και καταστηματαρχών εστιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ- μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. «Οι αποστάσεις τηρήθηκαν και από ψυχολογία πήγαμε πολύ καλά. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στην λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Ωστόσο, έναν πρώτο απολογισμό θα μπορέσουμε να τον κάνουμε σε έναν περίπου μήνα» υποστηρίζει ο κ. Φιλοκώστας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ- μπαρ Θεσσαλονίκης από το σύνολο των επιχειρήσεων δεν άνοιξε περίπου το 20% αυτών, κυρίως όπως εξηγεί γιατί δεν διαθέτουν χώρο για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα. «Όλες οι περιοχές δούλεψαν σύμφωνα με το μερίδιο που τους αναλογεί» σχολιάζει μιλώντας για τα καταστήματα τόσο του κέντρου όσο και τα συνοικιακά. Σύμφωνα με τον κ. Φιλοκώστα, η συνδρομή του δήμου Θεσσαλονίκης για την καλύτερη επαναλειτουργία των καταστημάτων ήταν καθοριστική και χάρη στην «συνδρομή του προέδρου της Ομοσπονδίας, Κώστα Ιακώβου» αναφέρει ο κ. Φιλοκώστας.

Μόνο στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν περίπου 4000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων οι 1885 διέθεταν άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου το 2019, ενώ για το 2020 οι σχετικές αιτήσεις μέχρι πριν την 14η Μαρτίου οπότε και αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών ανέρχονταν σε 500.

Για… «μουδιασμένη» κίνηση κάνει λόγο και ο Νίκος Νυφούδης, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης». Σύμφωνα με τον ίδιο τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των καταστημάτων κινήθηκαν περισσότερο οι καφετέριες και τα μπαράκια και όχι τόσο τα εστιατόρια και οι ταβέρνες. Ο ίδιος παρατηρεί επίσης πως υπήρξε αυξημένη κίνηση σε μπαράκια που βρίσκονται σε ταράτσες πολυκατοικιών και συμπληρώνει πως «δυστυχώς η επαναλειτουργία συνέπεσε με κακοκαιρία».

Άλλαξαν χέρια

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις του κλάδου που άλλαξαν χέρια κατά την διάρκεια του lockdown, κάτι που επιβεβαιώνει και ο κ. Νυφούδης. Από την πλευρά του, ο κ. Φιλοκώστας σχολιάζει ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις καταστημάτων που πουλήθηκαν και αυτό γιατί όπως τονίζει «κανείς δεν θα επένδυε σε ένα κατάστημα που είναι κλειστό». Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 300.000, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμώνται σε 30.000 και πλέον.

* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 28.05.2020.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.