ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας στα 59α Δημήτρια

MakThes Team15 Οκτωβρίου 2024

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 ώρα 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη σπουδαία Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Θεσσαλονίκη-Σόφια: Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού’ και του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων. Στο πόντιουμ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Σόφιας και νυν Υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Nayden Todorov.

Το πρόγραμμα ξεκινά με τον έβδομο από τους ‘7 Συμφωνικούς Χορούς’ του εθνικού συνθέτη της Βουλγαρίας, Πάντσο Βλαντιγκέροφ, ο οποίος συνδυάζει στη μουσική του την παραδοσιακή μουσική της χώρας του με την ευρωπαϊκή κλασική παράδοση. Στους χορούς αυτούς ενσωματώνει ιδιοφυώς εύθυμες τοπικές μελωδίες και τις αναδεικνύει μέσα από μία εκλεπτυσμένη ενορχήστρωση.

Ακολουθεί το διάσημο κοντσέρτο για πιάνο αρ.3 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν που ερμηνεύει ο σπουδαίος Ελληνοκύπριος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής. Ο Μπετόβεν απαντά στο αντίστοιχο κοντσέρτο Κ.491 του Μότσαρτ και ξεκινά την προσωπική του μετάβαση από την πρώιμη στη δεύτερη (μέση) συνθετική του περίοδο, την πλέον παραγωγική και χαρακτηριστική της γραφής του.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εντυπωσιακή ‘Συμφωνία του Εκκλησιαστικού Οργάνου’ του Καμίγ Σαιν-Σανς, ένα ολόλαμπρο δημιούργημα που συγκλονίζει τον ακροατή και προκαλεί ψυχική ανάταση στο διάσημο φινάλε της, σε μια στιγμή που έχει συνδεθεί με την Ανάσταση του Χριστού.

Πιάνο: Cyprien Katsaris

Διεύθυνση ορχήστρας: Nayden Todorov

Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας

Πρόγραμμα

Πάντσο Βλαντιγκέροφ (1899-1978): Συμφωνικός Χορός αρ.7 από τους ‘Επτά Συμφωνικούς Χορούς’, έργο 23

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.3 σε ντο ελάσσονα, έργο 37 (με καντέντσα του Λίστ)

Καμίγ Σαιντ-Σανς (1835-1921): Συμφωνία αρ.3 σε ντο ελάσσονα, έργο 78 (του Εκκλησιαστικού Οργάνου)

Τιμές εισιτηρίων: Α Ζώνη: 20€ , Β Ζώνη:15 € , Εξώστης: 10€ & Μειωμένο: 5€

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων

Και του προγράμματος ‘Θεσσαλονίκη-Σόφια: Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού’

Με τη χρηματοδότηση των Υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.