Ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες για τη Μακεδονία από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα περιλαμβάνονται σε δύο τόμους, με τίτλο «Makedonien, südlicher Teil», του Δρ. Peter Soustal, που εκδόθηκαν πρόσφατα από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στη Βιέννη στη σειρά «Tabula Imperii Byzantini».
Το κορυφαίο έργο για την ιστορική γεωγραφία της Μακεδονίας, που χρειάστηκε δεκαετίες για την ολοκλήρωσή του, παρουσιάζεται μεθαύριο στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία του ίδιου του συγγραφέα. «Ξεκίνησα τις έρευνες το 1991 σε ιστορικές πηγές, γραμμένες σε διαφορετικές γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, οθωμανικά, σλαβικά. Έκανα επίσης επιτόπια έρευνα στους τόπους αυτούς, ενώ διάβασα πολλά αρχαιολογικά βιβλία και άρθρα», δήλωσε ο κ. Soustal στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Βιέννη για τη Θεσσαλονίκη. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ολοκληρώθηκε αυτό το έργο, ενώ ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα ήταν μία δουλειά τόσο μεγάλης διάρκειας», είπε χαρακτηριστικά.
Στους δύο τόμους, περίπου εξακοσίων σελίδων ο καθένας, περιλαμβάνονται λήμματα με αλφαβητική σειρά για όλους τους βυζαντινούς οικισμούς, τοπωνύμια, μοναστήρια, βουνά, ποτάμια και λίμνες της Μακεδονίας. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι σχετικές ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες, όπως και η βιβλιογραφική τους τεκμηρίωση. Ιδιαίτερα εκτενές είναι το λήμμα για τη Θεσσαλονίκη, αφού για την ιστορική πορεία της πόλης και των περιχώρων της κατά τους βυζαντινούς χρόνους αφιερώνονται 66 σελίδες. Οι τόμοι πλαισιώνονται από έναν χάρτη της Μακεδονίας (1:800,000), αλλά και από τρεις επιμέρους λεπτομερείς χάρτες (1:400,000).
Ο Peter Soustal ήταν υπάλληλος στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών της Βιέννης από το 1969, ενώ λίγα χρόνια μετά έγινε μέλος της ερευνητικής ομάδας «Tabula Imperii Byzantini». Όπως αναφέρει, τώρα που βγήκε στη σύνταξη θα συνεχίσει να γράφει άρθρα για τη Βόρεια Ελλάδα. «Το ενδιαφέρον μου για την περιοχή είναι πολύ μεγάλο. Θα συνεχίσω να γράφω για την Ήπειρο, τη Θράκη και προπάντων για τη Μακεδονία. Μάλιστα φέτος ολοκλήρωσα έναν ακόμη τόμο για τη Θράκη», αναφέρει.
Ο ίδιος, μιλά αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα, κάτι που ξεκίνησε από το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και εξελίχθηκε από τις συχνές επισκέψεις του στη χώρα μας και το διάβασμα ελληνικών βιβλίων. «Πρώτη φορά ήρθα στην Ελλάδα το 1964, όπου έκανα μία εβδομάδα διακοπές με έναν φίλο, με ωτοστόπ και πήγα από τη Θεσσαλονίκη στον Όλυμπο κι από εκεί στην Αθήνα. Έκτοτε, έρχομαι για διακοπές σχεδόν κάθε χρόνο», δηλώνει.
Η παρουσίαση των τόμων «Makedonien, südlicher Teil» θα γίνει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις 18.30, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27). Για το έργο, εκτός από τον τ. Διευθυντή του Τμήματος Βυζαντινών Ερευνών της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών Peter Soustal, θα μιλήσει η αν. καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και Σιγιλλογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Αλεξάνδρα-Κυριακή Βασιλείου-Seibt, ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Σταυράκος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η αν. καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας Αγγελική Δεληκάρη.