ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η «κληρονομιά» της κρίσης φέρνει χρήμα στις ελληνικές επιχειρήσεις

Σοφία Χριστοφορίδου03 Δεκεμβρίου 2019

Με ρευστό από τη Γερμανία, μέσω της Παρευξείνιας Τράπεζας, θα ενισχυθούν ελληνικές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σήμερα υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη η νέα πιστωτική γραμμή ύψους 100 εκατ. δολαρίων που θα ανοίξει η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW προς την Παρευξείνια. Μέσω της πιστωτικής γραμμής θα χρηματοδοτηθούν οικονομικά και κοινωνικά έργα υποδομών στις χώρες μέλη της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου- με εξαίρεση τις Βουλγαρία, Ρουμανία και Ρωσία που δεν κατατάσσονται στις αναπτυσσόμενες (οι δύο πρώτες επειδή είναι μέλη της ΕΕ). Αντιθέτως η Ελλάδα όχι μόνο θα χρηματοδοτηθεί, παρότι είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά θα λάβει και το ένα πέμπτο της συνολικής χρηματοδότησης. Πρόκειται για την «κληρονομιά» της κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα μας αντιμετωπιζόταν ως ειδική περίπτωση από την , κάτι που συνεχίζεται και μέχρι σήμερα ως δείγμα καλής θέλησης από την πλευρά της Γερμανίας.

Έτσι, το 20% του ποσού θα διατεθεί σε ελληνικές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την προηγούμενη πιστωτική γραμμή της KfW προς την Παρευξείνια, ύψους επίσης 100 εκατ. δολ. Συνολικά δηλαδή, η KfW μέσω της Παρευξείνιας χρηματοδότησε τις ελληνική επιχειρήσεις με 20 εκατ. δολ κατά τη διάρκεια της κρίσης και άλλα 20 εκατ. θα διοχετευτούν την επόμενη οκταετία, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πράσινη οικονομία.

Παράλληλα δραστηριοποιείται στη χώρα μας και μέσω της Procredit Bank, που επίσης χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Πρόκειται για την πέμπτη χρηματοδοτική σύμβαση που συνάπτουμε με την KfW προς όφελος των χωρών-μελών μας και τη δεύτερη διευκόλυνση, η οποία θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενισχύουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βοηθώντας έτσι στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της χώρας όπου φιλοξενείται η Τράπεζα", δήλωσε ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ντμίτρι Πάνκιν, κάνοντας λόγο για στρατηγική συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW.

«Η Παρευξείνια Τράπεζα και η KfW μοιράζονται το στόχο της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Τόσο οι πολυμερείς όσο και οι διμερείς αναπτυξιακές τράπεζες έχουν ευθύνη να στηρίξουν τις χώρες της περιοχής, για να διασφαλίσουν ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που χάριν στη νέα πιστωτική διευκόλυνση, η KfW και η ΤΕΑΕΠ θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Εύξεινου Πόντου», δήλωσε ο Κριστόφ Τίσκενς, επικεφαλής της KfW για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία.

Μια τράπεζα χωρίς κόκκινα δάνεια

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι ‘Α-’ από την Standard and Poor’s και ‘Α2’ από την Moody’s. «Είμαστε ίσως η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα χωρίς μη εξυπηρετούμενα δάνεια» σχολίασε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πάνκιν. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και σημείωσε ότι «προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης» προσθέτοντας πάντως ότι λαμβάνονται υπόψιν και οι πιθανές απειλές στην περιοχή.

Τι χρηματοδοτεί στην Ελλάδα

Το 2019 το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αναπτύχθηκε με ρυθμούς 40%, φτάνοντας στα 2 δισ. δολ. σε δάνεια προς επιχειρήσεις και αναπτυξιακά έργα. Στην Ελλάδα το δανειακό της χαρτοφυλάκιο φτάνει τα 400 εκατ. το χαρτοφυλάκιο. Μόνο φέτος εκταμίευσε 160 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ΔΕΗ («για να διευκολυνθεί ο εκσυγχρονισμός και ιδιωτικοποίηση της εταιρείας» όπως είπε ο κ. Πάνκιν). Επίσης χρηματοδοτεί τη Fraport για τον εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. «Ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά το 2019» είπε ο κ. Πάνκιν.

Η Τράπεζα δείχνει ενδιαφέρον για έργα ηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας, ενώ εξετάζει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, την χρηματοδότηση έργων διασύνδεσης της χώρας μας με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, με αγωγούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο λιμάνι. «Όλα τα έργα που συνδέονται με το λιμάνι είναι ενδιαφέροντα, είτε πρόκειται για έργα διασύνδεσης, είτε για τη δημιουργία ειδικής ζώνης, είτε για την αγορά εξοπλισμού. Ενδιαφερόμαστε να συμμετάσχουμε (σ.σ. στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας), αν και ακόμα οι συζητήσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί» είπε ο κ. Πάνκιν.

Σχολίασε ότι η Θεσσαλονίκη έχει πολύ καλό δυναμικό για να γίνει κέντρο logistics για όλα τα Βαλκάνια, αρκεί να αρθούν εμπόδια στις μεταφορές και τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τέλος ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια παράδοση στην εκπαίδευση, με δύο σημαντικά πανεπιστήμια και καλούς σπουδαστές και θα μπορούσε να δημιουργηθεί εδώ μια ζώνη υψηλής τεχνολογίας, προσθέτοντας: «θα χαρούμε να στηρίξουμε έργα σε αυτούς τους τομείς».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.