Ώθηση σε νέους μηχανικούς να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες που προωθούν την κυκλική οικονομία έδωσε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα που υλοποίησαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας από κοινού με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουλγαρίας και την Ένωση Πολιτικών Μηχανικών Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Creating “Circular" Business by young ENGINEers at the cross-border area of Greece-Bulgaria» με ακρωνύμιο “ENGINE-HUBs”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης, “η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος ως κομμάτι της επιχειρηματικότητας με δεδομένα όλα όσα συμβαίνουν με την κλιματική αλλαγή, όλα κάποια στιγμή πρέπει να καταλήξουν να είναι «κυκλικά» και ανανεώσιμα. Εκπαιδεύσαμε νέους μηχανικούς ώστε να ασχοληθούν με επιχειρηματικά με τη φιλοπεριβαλλοντική και αειφόρο οικονομία και σήμερα θα βραβεύσουμε τις πέντε καλύτερες ιδέες”. Από την πλευρά του ο Ηλίας Σερμπέτοφ, πρόεδρος του παραρτήματος Γκότσε Ντέλτσεφ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 20 μηχανικοί και άλλοι 70 από τη Βουλγαρία, οι οποίοι επιμορφώθηκαν πάνω στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος βραβεύτηκαν πέντε ομάδες για τις επιχειρηματικές τους ιδέες και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν.
Ένας από αυτούς ήταν ο Παντελής Ζάρκος από την εταιρεία κατασκευής χειροποίητων ποδηλάτων Electronio. Όπως είπε, εξαρχής ήταν στους στόχους της εταιρείας να μειώνει τη σπατάλη πρώτων υλών ή να επαναχρησιμοποιεί υλικά, με στόχο να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, από τη στιγμή που σχεδιάζεται το πρότυπο μέχρι το τελικό προϊόν. Πλέον η εταιρεία δίνει την δυνατότητα επανάχρησης των συσκευασιών των ποδηλάτων είτε για να αποθηκεύει ο χρήστης εκεί το όχημά του ή για να τις μετατρέψεις σε χρηστικά αντικείμενα. “Η συμμετοχή στο πρόγραμμα μας βοήθησε καταλάβαμε την κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας και εμπνευστήκαμε για να την εφαρμόσουμε περισσότερο” ανέφερε.
Στο πλαίσιο του έργου ENGINE-HUBs βραβεύτηκαν οι εξής:
1. Παντελής Ζάρκος ELEKTRONIO HANDCRAFTED VEHICLES – ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα
2. Πατσακίδου Θεοδώρα SECOND WAVE – Eco-friendly Swimwear από ανακυκλωμένα υλικά
3. Κωνσταντίνος Βραγγάλας ΑΡΜΟΝΙΑ Ε.Ε. – ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων
4. Αθηνά Μαυρομματάκη CIRCLE OF FASHION – επανάχρηση και ανακύκλωση ρούχων
5. Ελευθερία Μωραΐτη FLERI / ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ – χρήση των γεωργικών υπολειμμάτων για τη μετατροπή τους σε φαρμακευτικά προϊόντα
Το έργο έχει ως στόχο να προωθήσει
το επιχειρηματικό μοντέλο της Κυκλικής
Οικονομίας και να ενδυναμωθούν οι
μηχανικοί και επιστήμονες στη διασυνοριακή
περιοχή αναφοράς του έργου, ώστε να
διαμορφώσουν, να αναπτύξουν και να
υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους
ιδέα στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας.