ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Η μουσειοσκευή «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης» συνεχίζει το ταξίδι της

MakThes Team18 Ιανουαρίου 2024

Η μουσειοσκευή του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη Μικρασιατική Καταστροφή σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης, που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές, σύμφωνα με τις σχολικές ηλικιακές ομάδες (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό [Α’–Γ’, Δ’-ΣΤ’], Γυμνάσιο-Λύκειο).

Συγκεκριμένα:

Νηπιαγωγείο «Τα κουλουράκια της γιαγιάς Ερατώς»: Σε αυτή τη θεματική πρωταγωνιστεί το κουκλοθέατρο και οι ιστορίες της γιαγιάς - Ερατώς από το παρελθόν, οι οποίες σχετίζονται με την κουζίνα της Μικράς Ασίας (Σμύρνη), προτρέποντας τους/τις μαθητές/τριες να φτιάξουν τα δικά τους σμυρναίικα κουλουράκια.


Α’- Γ’ Δημοτικού «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου;»: Σε αυτή τη θεματική κεντρικό ρόλο έχει το παραμύθι με τίτλο «Το όνειρο το Μιχάλη», το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της μουσειοσκευής, καθώς και αντίγραφα αντικειμένων που πήραν μαζί τους οι πρόσφυγες κατά το διωγμό, παρακινώντας τους/τις μαθητές/τριες να ζωγραφίσουν τι θα έπαιρναν αυτοί/αυτές μαζί τους αν γινόταν σήμερα μία αντίστοιχη καταστροφή.


Δ’- ΣΤ Δημοτικού «Γίνε και εσύ συλλέκτης ιστοριών»: Σε αυτή τη θεματική πρωταγωνιστούν οι προφορικές μαρτυρίες και η αναγνώριση των συναισθημάτων στην εξιστόρηση των ιστοριών. Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν αποσπάσματα και μέσω ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού (Ξύλινος Πύργος-Τύπου Jenga) μιλούν για τα δικά τους συναισθήματα. Επίσης, ως δραστηριότητα προτείνεται να γίνουν οι ίδιοι/ιδιες δημοσιογράφοι-ιστορικοί και να συλλέξουν τις δικές τους ιστορίες.


Γυμνάσιο – Λύκειο «Φτιάξε το δικό σου podcast»: Σε αυτή τη θεματική, οι μαθητές/τριες με την καθοδήγηση των καθηγητών/τριων τους ξεναγούνται εικονικά στην περιοδική έκθεση μέσω της ιστοσελίδας (https://100hroniamikrasia.gr/). Με αφορμή την έκθεση, λοιπόν, και εφόσον το επιθυμούν, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου στο πλαίσιο των σχολικών τους μαθημάτων μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους project, να μελετήσουν λογοτεχνικά κείμενα, συνταγές μαγειρικής, τραγούδια, ποιήματα, θέατρα κ.τ.λ. και να φτιάξουν τα δικά τους podcasts, τα οποία θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της περιοδικής έκθεσης.


Συντελεστές Μουσειοσκευής

● Σχεδιασμός και Γενική Επιμέλεια Μουσειοσκευής: Έλενα Ζιάβρα, Αρχαιολόγος – Μ.Α. Μουσειολόγος.

● Συγγραφή παραμυθιού και θεατρικού μονολόγου για το κουκλοθέατρο: Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Θεατρολόγος.

● Εσωτερική Εικονογράφηση Παραμυθιού: Ελένη Σιαπατόρη, Φοιτήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

● Εικονογράφηση Εξωφύλλου Παραμυθιού: Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Μαθητής Ε’ Δημοτικού).

● Σχέδια βασισμένα στο παραμύθι: Μάξιμος Σκυφτούλης (Μαθητής Δ’ Δημοτικού).

● Ψηφιακή παρουσίαση μουσειοσκευής: Αθηνά Γραμματικόπουλου, Πληροφορικός – Μ.Α. Μουσειολόγος.

Info

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Τηλ.: 2313 31 8701 & 8710

Email : kith@thessaloniki.gr

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.