ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Θεσσαλονίκη: Η Νέα Παραλία μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης - Η νέα εικόνα (βίντεο, φωτ.)

Ελένη Θεοδωρίδου24 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα street art «μουσείο» δημιουργήθηκε στον Κήπο της Μεσογείου στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προσπάθειας της δημοτικής αρχής να αναδείξει ένα νέο πρόσωπο της πόλης.

Το Mataroa Contest είναι μια ιδέα της Πολιτιστικής Εταιρίας και το προέδρου της Σταύρου Ανδρεάδη ο οποίος πριν περίπου τρεις μήνες έθεσε το αίτημα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη ο οποίος και το έκανε δεκτό. Η δράση αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς παρεμβάσεων στη Νέα Παραλία με στόχο να απελευθερωθεί από την "δικτατορία της μουτζούρας" και να αναβαθμίσει τον δημόσιο χώρο.


Σε αυτό το πλαίσιο, ανανεώθηκαν 150 παγκάκια στην Νέα Παραλία τα οποία καθαρίστηκαν, ξύστηκαν και βάφτηκαν εκ νέου. Επιπλέον 3,5χλμ του παραλιακού μετώπου καθαρίστηκαν από γκράφιτι ενώ κομβικής σημασίας είναι και οι παρεμβάσεις που έγιναν στο αντλιοστάσιο το οποίο από "ντροπή" της πόλης όπως χαρακτηρίστηκε, σήμερα αποτελεί ένα έργο τέχνης.

Το street art μουσείο στον Κήπο των Εποχών

Πρόκειται για 13 έργα, τα δώδεκα εκ των οποίων ανήκουν σε γνωστούς street artists της Θεσσαλονίκης (ASHOS, Dem, DIMI, Jasone, John Patelias, ONEBRAN, Shuen, Sissy, Smartie, Think, ΘΕΟΦΙΛΟΣ Τεο ΔΜΦ, 3ΜΚ), και το 13ο στον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα ο οποίος με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα στο οποίο υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση αφού πάνω από 60 καλλιτέχνες δήλωσαν συμμετοχή.

Κάθε πάνελ έχει ένα qr code, το όνομα του καλλιτέχνη, τον τίτλο και την περιγραφή έργου αλλά και την άποψη των δημιουργων για τον νέο θεσμό της πόλη.

Στόχος του Mataroa Contest είναι να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο τα έργα να ανανεώνονται ενώ τα έργα είναι και προς πώληση.

Τα «εγκαίνια» του ιδιότυπου μουσείου

Η παρουσίαση του νέου θεσμού έγινε το απόγευμα της Τρίτης παρουσία του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, του προέδρου της Πολιτιστικής Εταιρίας, Σταύρου Ανδρεάδη οι οποίοι μίλησαν για τον θεσμό.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος είπε: Νομίζω πως τον τελευταίο καιρό η πόλη έχει αρκετές όμορφες στιγμές όπως σήμερα. Όπως βλέπετε υπάρχει μια νέα παραλία που έχει έντονα τα σημάδια μιας άμεσης μεταμόρφωσης με πολιτιστικές παρεμβάσεις που δείχνουν ότι όταν υπάρχει αισθητική και διάθεση μπορούν τα πράγματα να γίνουν πολύ όμορφα στην όμορφη πόλη μας.

Αυτό το νέο τοπόσημο δείχνει το νέο πρόσωπο της Νέας Παραλίας, την ανανεώνει και την επανασυστήνει στους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της δημοτικής αρχής αλλά και των πολιτών τον αγαπητό φίλο κ. Σταύρο Ανδρεάδη του οποίου η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε μόλις πριν τρεις μήνες με μια επίσκεψη του στο δημαρχείο, ήταν η αφορμή για να σχεδιαστεί αυτή η πολιτιστική παρέμβαση και συγχρόνως η παρέμβαση σε ένα μεγάλο μέρος της Νέας Παραλίας με παρεμβάσεις στα παγκάκια, το πράσινο και τους χώρους υποδομής. Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Πολιτιστικής Εταιρίας που δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες που ενδιαφέρονται να αφήνουν το αποτύπωμα τους. Η πόλη μας είναι η πιο όμορφη πόλης της χώρας, θέλει όμως ενεργούς πολίτες για να προστατεύσουν αυτή την ομορφιά. Αυτή η κίνηση είναι το έναυσμα για να πολλαπλασιάσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες και να βρούμε την αισθητική που λείπει από αυτή τη πόλη.

Ο κ. Ανδρεάδης με τη σειρά του ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τα καλά του λόγια αλλά και την άμεση διάθεση συνεργασίας. "Όλα αυτά είναι μια προσπάθεια να πάμε πιο μπροστά και να αγαπήσουμε πιο πολύ την πόλη μας. Υπάρχει ένα παράδοξο ότι διαχωρίζουμε τον δημόσιο και τον ιδιωτικό μας χώρο. Έξω ανεχόμαστε ένα χυδαίο περιβάλλον ενώ το σπίτι μας το έχουμε περιποιημένο. Αν μαζευτούμε πολλοί μπορούμε να πετύχουμε το να ζούμε σε ένα πολύ ωραίο περιποιημένο χώρο. Θέλω να ευχαριστήσω τον άξιο δήμαρχο μας που δίνει εντυπωσιακά σημεία γραφής γιατί η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από έναν καλό δήμαρχο και νομίζω είμαστε μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση" είπε μεταξύ άλλων.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, κ αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και περιβάλλοντος Πρόδρομος Νικηφορίδης και οι επιχειρηματίες Νίκος Ευθυμιάδης και Γιώργος Μυλωνάς.

Η δήλωση του Θανάση Λάλα στο makthes.gr

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.