Τιμητική διάκριση στον εκλιπόντα, αείμνηστο Καθηγητή Σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχο και στον πρώην διευθυντή του Αιματολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Παπανικολάου, Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο απένειμε σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και ανθρώπων της επιστημονικής κοινότητας.
Η βράβευση οργανώθηκε μετά την ομόφωνη απόφαση και των 38 δήμων της κεντρικής Μακεδονίας προς τιμήν του επιστημονικού και κοινωνικού έργου των δύο διακεκριμένων προσωπικοτήτων. Για τον καθηγητή γεωφυσικής και σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχο, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε από το βήμα πως συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη στο σεισμό του 1978 που έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία του εργαστηρίου γεωφυσικής στο ΑΠΘ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης μίλησε εγκωμιαστικά για τον Βασίλη Παπαζάχο, τονίζοντας πως άφησε ως παρακαταθήκη του σπουδαίο επιστημονικό έργο στους μαθητές και συνεχιστές του. «Όσοι τον γνωρίσαμε ξέρουμε πως διακρίνονταν για την αρτιότητα του χαρακτήρα του και την ταπεινότητα του. Πέτυχε το ασύλληπτο να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός ολόκληρου λαού. Δεν ήταν ένας απλώς καθηγητής αλλά ένας ηγέτης στις δύσκολες στιγμές που ξυπνά ο εγκέλαδος. Είναι εκείνος που εισηγήθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή να μην εκκενώσει τη Θεσσαλονίκη γιατί αυτό θα είχε τεράστιες κοινωνικές συνέπειες», είπε μεταξύ άλλων.
Το βραβείο της ΠΕΔΚΜ έλαβε ο γιος του Βασίλη Παπαζάχου, Κωνσταντίνος.
Κατά την ομιλία του όταν ανέβηκε στο βήμα για να παραλάβει την τιμητική πλακέτα του πατέρα του, υπογράμμισε πως οι άνθρωποι φεύγουν και δυστυχώς δεν είναι γνωστό στις νεότερες γενιές τι έχουν πράξει. Ωστόσο κάποια πράγματα μένουν. «Θα σταθώ σε αυτά που άκουσα από τον πατέρα μου. Μεταξύ αυτών είναι να μην απαξιώνουμε τους Έλληνες επιστήμονες. Το καλοκαίρι του 1978 δεν υπήρχε πρόγραμμα προάσπισης κτιρίων, δεν υπήρχε ΟΑΣΠ. Μέσα από τις αντιξοότητες, οι άνθρωποι αυτοί άφησαν μια παρακαταθήκη που έκανε την ζωή τη δικιά μας καλύτερη» τόνισε.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αναφέρθηκε στο δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο, τον Αχιλλέα Αναγνωστοπούλο. Κατά την παρουσίαση του, μίλησε για τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του γιατρού για το πρόγραμμα Αλλογενών Μεταμοσχεύσεων, της τράπεζας φύλαξης βλαστοκυττάρων αλλά και την ελληνική εταιρεία γονιδιακής θεραπείας που ίδρυσε, καθώς και τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της νόσου Covid -19.
«Στο πρόσωπο του βλέπουμε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές που καθημερινά εκτελούν με ευσυνειδησία τα καθήκοντα τους πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και με γνώμονα το συμφέρον του συνανθρώπου. Η κοινωνία έχει ανάγκη χαρισματικούς γιατρούς σαν τον Αχιλλέα Αναγνωστοπούλο», είπε μεταξύ άλλων.
«Με περιέγραψες σαν να είμαι τέλειος άνθρωπος αλλά έχω πολλά ελαττώματα. Μπορώ όμως να πω πως δεν έχω πολύ "σάλιο", δεν έχω γλείψει κόσμο, χρειάζομαι όμως να πίνω που και που λίγο νερό. Όλα τα σπουδαία έχουν ομαδική σφραγίδα. Είναι ιδιαίτερη η τιμή γιατί όλη μου η δραστηριότητα ξεκινούσε και κατέληγε στον άνθρωπο», αποκρίθηκε λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ο διακεκριμένος ιατρός μίλησε για την πορεία του στον τομέα της υγείας από τα παιδικά του χρόνια ως σήμερα, τονίζοντας πως από μικρός ήθελε να βοηθάει τους ανθρώπους ανιδιοτελώς. «Στην πορεία κάθε ανθρώπου υπάρχουν κάποιοι σταθμοί. Γεννήθηκα μετά τον εμφύλιο σε ένα χωριό της δυτικής Μακεδονίας. Αποφάσισα ότι ήθελα να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου ανιδιοτελώς. Το πρώτο παράδειγμα που θα είχε ένα παιδί με τέτοια στο μυαλό του ήταν ο Αγροτικός Γιατρός. Αυτός ήταν ο πρώτος σταθμός», δήλωσε.
Στη συνέχεια μίλησε για τον επόμενο σταθμό του, τη μετάβασή του στο Λονδίνο το 1989 και στην προσπάθεια του να φέρει στην Ελλάδα τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, όπου και απέκτησε το όραμα να δημιουργήσει ένα αιματολογικό τμήμα αντάξιο της Αγγλίας στην χώρα μας. Το όραμα του αυτό το έκανε πράξη στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ παράλληλα περιέγραψε τις συνθήκες προς αυτό το στόχο αλλά και τη δημιουργία της πρώτης δημόσιας τράπεζας βλαστοκυττάρων.
Κατά τη βράβευσή του ο κ. Αναγνωστόπουλος ευχαρίστησε το Γιάννη Χρηστάκη που ήταν ο μέντορας του, τον Αθανάσιο Φασα, το μεταμοσχευτή John Goldman και το Γιώργο Σταματογιαννόπουλο στο Σιάτλ που ίδρυσε την Αμερικανική γονιδιακή εταιρία. Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και την οικογένειά του και κυρίως τη γυναίκα του που όπως είπε, "σήκωσε τα μεγαλύτερα βάρη της οικογένειας και τον άντεξε".
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γάκης, ο οποίος μίλησε για τη γνωριμία του με τον καθηγητή Παπαζάχο κατά την παιδική του ηλικία.
Πριν τις βραβεύσεις ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Για τους δύο επιστήμονες ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε πως ενώ συνδέθηκαν άμεσα με την αυτοδιοίκηση, ένωσαν την επιστήμη και την κοινωνία. "Αποτελούν πυροτεχνήματα ουσίας. Όπως αυτοί έτσι κι εμείς οφείλουμε να έχουμε παρέμβαση στην κοινωνία