ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Η συνάντηση Μητσοτάκη - Αγγελούδη και η ευκαιρία για αλλαγή στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ. Του Νίκου Ηλιάδη

Νίκος Ηλιάδης24 Οκτωβρίου 2023

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Στέλιος Αγγελούδης ξεκίνησε κάποιες πρώτες επαφές με υπουργεία, αρχής γενομένης από το Εσωτερικών και το Υποδομών και Μεταφορών. Σήμερα θα γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας, τον Θεσσαλονικιό Άκη Σκέρτσο, ο οποίος έκλεισε και το ραντεβού με τον πρωθυπουργό. 

Ο κύκλος των συναντήσεων θα κλείσει με τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι δυο τους (Σκέρτσος, Αγγελούδης) με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Στάθη Κωνσταντινίδη. Το διήμερο αυτό είναι σημαντικό για την Θεσσαλονίκη και για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο καθώς του δίνεται η ευκαιρία να διερευνήσει τις κυβερνητικές προθέσεις σχετικά με ορισμένα μεγάλα και ανοιχτά ζητήματα της πόλης και παράλληλα να δώσει και αυτός το στίγμα των δικών του προθέσεων.

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει όσα έχει να της πει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος καθώς κάποια πράγματα τα προσεγγίζει κάπως διαφορετικά σε σχέση με τον απερχόμενο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά ακόμη και σε σχέση με τους έως τώρα κυβερνητικούς σχεδιασμούς. 

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ. Για το μείζον αυτό ζήτημα ο κ. Αγγελούδης είχε παρουσιάσει προεκλογικά το σχέδιό του το οποίο έχει σημαντικές διαφορές από αυτό που προωθείται τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο το οποίο παρουσίασε ο κ. Αγγελούδης προβλέπει τα εξής:

- Τα 2/3 του συνολικού οικοπέδου της ΔΕΘ να αποδοθούν στην πόλη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Ενός μεγάλου χώρου πρασίνου που τόσο χρειάζεται η πόλη, ενός χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών δράσεων, εκτόνωσης και κοινωνικής συναναστροφής.
- Στο υπολειπόμενο μέρος του οικοπέδου να γίνει ένα εκθεσιακό κέντρο, ικανό να φιλοξενεί θεματικά εκθεσιακά γεγονότα περιορισμένης όχλησης και ήπιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Στην περιαστική ζώνη της πόλης, με διασφαλισμένη την καλή οδική και συγκοινωνιακή σύνδεση, να δημιουργηθεί η νέα ΔΕΘ, ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, ικανό να φιλοξενεί εκθεσιακά γεγονότα μεγάλης κλίμακας, με δυνατότητες επέκτασης και μεγάλους υπαίθριους χώρους στάθμευσης.
- Επίσης, να αποδοθεί στην πόλη και να συνενωθεί με το Μητροπολιτικό Πάρκο, ο χώρος που καταλαμβάνει το Γ´ Σώμα Στρατού καθώς ουδείς λόγος επιβάλει την παραμονή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο κέντρο της πόλης.

Συνεπώς η νέα διοίκηση του δήμου απορρίπτει το σχέδιο παράδοσης μέρους του οικοπέδου της ΔΕΘ στο real estate. Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τη θέση αυτή την οποία επιδοκίμασαν άλλωστε με την ψήφο τους οι Θεσσαλονικείς. 

Αυτό διαφάνηκε μάλιστα από όσα είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου ο κ. Θεοχάρης είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειάζεται ώστε να υλοποιηθεί η ανάπλαση» τονίζοντας συγχρόνως πως «έχουμε αλλαγή σκυτάλης στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και κανείς δεν θέλει, ακόμη κι αν είναι τέλειες όλες οι αποφάσεις, προτού να διαβουλευτεί και με τη νέα ηγεσία του δημαρχείου να τη φέρει προ τετελεσμένων με τις αποφάσεις και ανακοινώσεις. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι εύλογο, τώρα πια που ωριμάζουν οι αποφάσεις αυτές να γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις αφού γίνει και μία συνεννόηση με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης».

Ιδού λοιπόν, μια πρώτη άσκηση δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ δήμου και κυβέρνησης επ' ωφελεία της πόλης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.