Σε ένα αμφιθέατρο, ανάμεσα σε φοιτητές όλων των γενεών, θα συναντηθούν νοερά οι αναγνώστες του βιβλίου «Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». Μέσα από τις σελίδες του, αναβιώνει η μνήμη των πολύ σημαντικών καθηγητών, που πέρασαν και δίδαξαν από τα έδρανα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαχρονικά λάμπρυναν με την ευρυμάθεια, το ήθος και την ακαδημαϊκή δουλειά τους, το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.
Οι Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Μαρωνίτης, Ιωάννης Μανωλεδάκης, Νικόλαος Μουτσόπουλος και Χρίστος Τσολάκης, δεν είναι πια στη ζωή. Στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου ωστόσο, φιλοξενούνται οι συνεντεύξεις που έδωσαν το διάστημα από το 2007 έως το 2010 στον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα. Ο ίδιος, μέσα στις διακόσιες σελίδες του νέου του βιβλίου, καταθέτει την 40ετή του εμπειρία στο ρεπορτάζ Παιδείας και συνδέει κομμάτια κι αποσπάσματα μιας έρευνας στον κόσμο των σπουδαίων αυτών ακαδημαϊκών δασκάλων.
«Οι συνεντεύξεις αυτές καλύπτουν το τρίπτυχο “βίος, έργο και όραμα” αυτών των καθηγητών και πάρθηκαν κυρίως για το περιοδικό “Θεσσαλονικέων Πόλις”. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι πρωτότυπες, άνω των πέντε χιλιάδων λέξεων και μέσα από αυτές διασώζεται με έναν τρόπο ο προφορικός τους λόγος», δηλώνει ο Κώστας Μπλιάτκας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος στις συνεντεύξεις του είχε προσπαθήσει να τους θέσει ερωτήσεις για το μέλλον του Πανεπιστημίου, για το πώς ήταν η ζωή τους, τι τους έκανε να ασχοληθούν με αυτό το γνωστικό αντικείμενο, αλλά και για τον χαρακτήρα του ιδρύματος, καθώς -όπως λέει, το Α.Π.Θ. ήταν πάντα ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο, ανοιχτό στα ρεύματα της σκέψης και της πολιτικής και όταν χρειάστηκε έδωσε μάχες όχι μόνο για την καλύτερη ποιότητα σπουδών, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία.
Στο βιβλίο φιλοξενούνται, επίσης, κείμενα που υπογράφουν σημαντικοί άνθρωποι της πανεπιστημιακής και πνευματικής ζωής, οι οποίοι ξεδιπλώνουν μνήμες που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες, από το 1950 έως τη δεκαετία του ‘90. Μέσα από αυτά προβαίνουν σε σημαντικές κρίσεις και παρατηρήσεις για το πανεπιστήμιο, τη φοιτητική τους ζωή, τη Θεσσαλονίκη της δικής τους νεότητας και τα παράλληλα γεγονότα που συγκλόνισαν την πόλη. «Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σήμερα ομότιμος καθηγητής, ο οποίος περιγράφει πώς ήταν η φοιτητική ζωή του ‘50. Μιλά για παρέα που μοιραζόταν μία καμπαρντίνα, που πήγαινε και έβλεπε τον Τσιτσάνη στο Φλοίσβο ή έβλεπε το “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” στα Ηλύσια. Μια παρέα που είχε τα πρώτα σκιρτήματα της φοιτητικής συνείδησης και των κινητοποιήσεων», περιγράφει ο κ. Μπλιάτκας. «Αντίστοιχα για τη δεκαετία του ‘60 έχουμε τα κείμενα του ποιητή της πόλης Μανόλη Ξεξάκη και του Γιώργου Αναστασιάδη. Τέλος, για τη δεκαετία του ‘70, με όλη την εξωστρέφεια, την υπέρ-πολιτικοποίηση και τις υπερβολές της μεταπολίτευσης που τη χαρακτηρίζει, γράφουν ο Δημήτρης Αραβαντινός και ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος», συμπληρώνει.
Ο Κώστας Μπλιάτκας ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία το 1980 από την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και μέσα από το περίφημο «δωματιάκι», παρέα με τους συναδέλφους του, τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο, τον Παντελή Σαββίδη, τον Μιχάλη Αλεξανδρίδη και το Δημήτρη Αραβαντινό, κάλυπτε θέματα που αφορούσαν στη φοιτητική ζωή, στην παιδεία και στα παράλληλα γεγονότα της πόλης. «Έζησα όλο αυτό το κλίμα της μεταπολίτευσης, το πολύχρωμο φοιτητικό κίνημα στο οποίο γεννήθηκαν ρεύματα στη σκέψη, στην τέχνη, αλλά και κινήματα -όπως το φεμινιστικό και το οικολογικό. Ήταν δηλαδή μία πολύ διαφορετική εποχή από τη σημερινή με το brain drain, με τα erasmus, με τις ανταλλαγές και τις επιτυχίες των νέων φοιτητριών και φοιτητών, που κάνουν από αυτοκίνητα υδρογόνου μέχρι ...πυραύλους. Ήταν μία πιο εξωστρεφής εποχή όπου πάρα πολλοί φοιτητές μοίραζαν το χρόνο τους ανάμεσα σε μαθήματα και πολιτικοποίηση και ενασχόληση με πολιτιστικά», θυμάται.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 18:30 στην αίθουσα Τελετών Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νικόλαος Παπαϊωάννου - Πρύτανης ΑΠΘ, Παναγιώτης Δόικος - αναπλ. καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ, Χρίστος Ζαφείρης - συγγραφέας/ δημοσιογράφος, Μανόλης Ξεξάκης – συγγραφέας, Παντελής Σαββίδης – δημοσιογράφος, Μιχάλης Παπαδόπουλος - ομ. Καθηγητής ΑΠΘ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ Βαλκανικών Σπουδών/ εκδότης / συγγραφέας Πέτρος Παπασαραντόπουλος.