Συνεχίζει επενδυτικά ο όμιλος CALON στη Θεσσαλονίκη, έχοντας τους τελευταίους έξι μήνες επενδύσει συνολικά περί τα 5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δύο σημαντικών επαγγελματικών ακινήτων, εκ των οποίων το ένα και μεγαλύτερο, μία παλιά καπναποθήκη, θα μετατραπεί σε serviced apartments , σε κάτι αντίστοιχο του ‘Project 151’, που δημιουργήθηκε επί της οδού Παπαναστασίου.
Όταν λέμε CALON, ουσιαστικά αναφερόμαστε στον όμιλο εταιρειών που δημιούργησε ο Θεσσαλονικιός μηχανολόγος μηχανικός Ισαάκ (Σάκης) Λεών, με έτος εκκίνησης το 1988, έδρα την Αθήνα και αντικείμενο την ανάπτυξη οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων. Σε αυτές τις τρεις και πλέον δεκαετίες, ο κ. Λεών, μέσα από διάφορα εταιρικά σχήματα, έχει πραγματοποιήσει, μαζί και με άλλους κατά περίπτωση επενδυτές, σημαντικές αξιοποιήσεις ακινήτων, ενώ την τελευταία δεκαετία είναι ιδιαίτερα ενεργός και στη γενέθλια πόλη.
Η μετατροπή της παλιάς καπναποθήκης Εμμανουήλ
Από τα δύο παραπάνω ακίνητα, αυτό που ξεχωρίζει είναι η παλιά καπναποθήκη των Αδελφών Εμμανουήλ που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ολύμπου και Γλαδστώνος, περιοχή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στον ναό των Δώδεκα Αποστόλων , παραδίπλα από την εξωραϊσμένη Πλατεία Μαβίλη και κοντά στον ι.ν. του Αγίου Δημητρίου όπως και στον μεγάλο άξονα της ομώνυμης οδού.
Η καπναποθήκη, είναι μία από τις δύο ή τρεις που σώζονται σε μία περιοχή, στην οποία, ως και την δεκαετία του 1970 υπήρχαν 10 κτίρια καπναποθηκών. Το συγκεκριμένο κτίριο, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Εσωτερικών ( ΥΜΑΘ) κρίθηκε ότι έχει σημαντική πολιτιστική αξία, οπότε η αλλαγή χρήσης του και η μετατροπή του σε κατοικίες δεν θα είναι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και κρίσιμη για τη διάσωσή του, αφού πια έπαψε να λειτουργεί έστω ως βιοτεχνικός χώρος.
Το κτίριο, η παλιά καπναποθήκη των Αδελφών Εμμανουήλ, αποκτήθηκε από την TABAC Aνάπτυξη Ακινήτων Α.Ε., εταιρεία του ομίλου CALON. Το κτίριο πριν πουληθεί ανήκε στην Prodea ΑΕΕΑΠ, η οποία και το μεταβίβασε για το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ. Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 4.300 τ.μ , διαθέτει πέντε (5) ορόφους με δύο (2) υπόγεια εκ των οποίων το ένα ήταν καταφύγιο.
Όπως είπε στο makthes.gr ο κ. Λεών, σκοπός είναι η δημιουργία στο κτίριο αυτό, «ενός δεύτερου ‘Project 151’, δηλαδή ενός συγκροτήματος με serviced apartments για τη φιλοξενία φοιτητών αλλά και νέων επαγγελματιών που αναζητούν σύγχρονη κατοικία στη Θεσσαλονίκη. Στο συγκρότημα θα δημιουργηθούν επίσης χώροι εξυπηρέτησης των ενοίκων, ενώ ενδεχομένως, στους χώρους του ισογείου, στα καταστήματα, να λειτουργούν και εμπορικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Tα 8 εκατ. θα αγγίξει η επένδυση της ΤΑΒΑC
Για την αποκατάσταση και μετατροπή του συγκεκριμένου ακινήτου θα απαιτηθεί επένδυση της τάξης των 4,5-5 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική επένδυση στο κτίριο της άλλοτε καπναποθήκης, στα 7,5-8 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι, αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αλλαγή χρήσης και την έκδοση οικοδομικής αδείας, το νέο συγκρότημα κατοικιών να λειτουργήσει ως το Σεπτέμβριο του 2024, στο πρότυπο του πολύ επιτυχημένου ‘Project 151’.
Η ΜΠΕΧΤΣΙΝΑΡ και το κτίριο γραφείων
Το άλλο σημαντικό, πρόσφατο, απόκτημα του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη, αφορά το κτίριο γραφείων στη Δυτική Είσοδο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, στη συμβολή της με την Λήμνου, δηλαδή στην περιοχή του ΦΙΞ και του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως είχε ανακοινώσει η ΑΕΓΕΚ, η οποία ήταν η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του ακινήτου, το κτίριο πουλήθηκε στην ‘Μπεχτσινάρ Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.’ για το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται 7ώροφη οικοδομή , περίπου 2.000 τ.μ. , η οποία κτίσθηκε το 1992. Η ανακαίνιση του ακινήτου- γραφειακών χώρων, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2023.
Λεών: Πιστεύουμε στο μέλλον της Θεσσαλονίκης
Ο Όμιλος CALON επενδύει στην αξιοποίηση ακινήτων στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη κι’ όπως τόνισε ο κ. Λεών, θα γίνουν και άλλες τοποθετήσεις στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, παρότι οι τιμές έχουν σαφώς αυξηθεί σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και μέχρι περίπου το 2017-2018.
«Δεν είμαστε ευκαιριακοί επενδυτές. Βλέπουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης, πιστεύουμε στο μέλλον της πόλης η οποία, έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της για να διανύσει», είπε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.
Η CALON ενδιαφέρεται για ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως μεγέθους , σε μία επιμήκη αλλά μεγάλου πλάτους ζώνη, που ξεκινάει περίπου από το ύψος της οδού Μαρτίου στα ανατολικά και φθάνει ως και το πέρας της Δυτικής Εισόδου κι’ οπωσδήποτε δεν περιορίζεται στο παλιό ιστορικό κέντρο.