ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη ξετυλίγει «το σκοτεινό νήμα της βίας» (βίντεο)

Βιολέτα Φωτιάδη31 Μαΐου 2022

Η σεξουαλική βία, η ενδοοικογενειακή βία, η ρατσιστική βία, ο οπαδικός φανατισμός που ίσως καταλήξει και σε δολοφονία είναι μόνο μερικά από τα αποκρουστικά πρόσωπα της βίας τα οποία η Θεσσαλονίκη κοίταξε κατάματα σήμερα σε μια ημερίδα αφιερωμένη σε αυτό το σκοτεινό φαινόμενο.

Η Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος αποπειράθηκε να χαρτογραφήσει και να προσεγγίσει σε βάθος τις εκφάνσεις της βίας με καλεσμένους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, της δημοσιογραφίας και των κοινωνικών επιστημών. Συγκεκριμένα το πάνελ των ομιλητών της ημερίδας αποτελούσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αλέξης Παπαχελάς και η Φωτεινή Χριστιά.

Αξίζει να σημειωθεί πω το παρών στην ημερίδα έδωσαν και οι γονείς του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού.

Ένα ντοκιμαντέρ για τη βία σε επιμέλεια της PARALLAXI και με τη σκηνοθετική υπογραφή του Χρήστου Νικολέρη, με ανατριχιαστικές καταθέσεις και απόψεις τοποθέτησε τη βία στο προσκήνιο και τη μεγάλη οθόνη προκειμένου να δοθεί το έναυσμα για τη συζήτηση που ακολούθησε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως η βία αναβλύζει από την ανθρώπινη φύση, από τα σύνορα, από τη βιολογία, την ιδιοκτησία, από τα εγκλήματα. «Ο άνθρωπος απέναντι στον άνθρωπο είναι λύκος», είπε ο ίδιος αναφερόμενος σε ένα λατινικό ρητό (homo homini lupus) και παραφράζοντας τα λόγια του Σίγκμουντ Φρόυντ.

«Το σκοτεινό νήμα της βίας είναι ένα ιστός της αράχνης, είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτό. Η κοινωνία είναι αντιφατική. Θέλει να καταστέλλει τη βία αλλά να μην παράγει βία. Έχεις ένα κράτος που είναι έτοιμο να ακυρώσει τις εγγυήσεις του κρατικού μηχανισμού», υποστήριξε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για θεολογική συμπεριφορά των γονιών του Άλκη Καμπανού οι οποίοι, όπως είπε, έκαναν ένα «κήρυγμα» με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το ζήτημα.

Η πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη και η σημερινή εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για τη βία. Αναφερόμενη στους γονείς του Άλκη Καμπανού είπε πως αποτελούν παράδειγμα για την κοινωνία. «Από την πρώτη στιγμή ζήτησαν δικαιοσύνη και αποτροπή. Σήμερα απαιτούμε συμμετοχή και απαίτηση για τιμωρία και αποτροπή», τόνισε. «Το κόστος της μη πρόληψης της βίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το να ασκήσεις τις συγκεκριμένες πολιτικές», υπογράμμισε. Επίσης, έκανε και για τον εκφοβισμό και το bullying, φαινόμενα που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, είπε πως δεν μπορούμε να ζούμε στη γυάλα μας αλλά να καταλάβουμε τι γεννά τα φαινόμενα αυτά.

«Μία κοινωνία στην οποία έσπασαν όλοι οι βασικοί θεσμοί είναι πολύ εύκολο να κατρακυλήσει σε ένα περίπατο βίας. Η πανδημία ενέτεινε την αίσθηση της απελπισίας και σε συνδυασμό με την αίσθηση του ανεξήγητου, πολλοί οδηγήθηκαν σε ακραίες απόψεις και συμπεριφορές», υποστήριξε ο κ. Παπαχελάς για να συμπληρώσει πως «η βία είναι πια ρουτίνα».

«Το πιο σημαντικό πλέον είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο των μέσων μαζικής ενημέρωσης», τόνισε καταλήγοντας πως ο θυμωμένος πολίτης βρίσκει καταφύγιο σε κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια οργή.

Η Ford International Professor in Social Sciences και διευθύντρια, MIT Sociotechnical Systems Research Center (SSRC), Φωτεινή Χριστιά, σημείωσε πως οι μορφές της βίας είναι πολλές και διαφορετικές ενώ παρουσίασε ένα γενικότερο πλαίσιο για το πώς μελετάται η βία καθημερινά.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Τάσος Τζήκας.

Από πλευράς του , ο πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας, Σταύρος Ανδρεάδης, ανοίγοντας την αυλαία της ημερίδας είπε πως το σκοτεινό νήμα της βίας απλώνεται ολοένα και περισσότερο.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.