ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ιστορίες από την άγρια και γλυκιά νύχτα, όπως την έζησε ένας καλλιτέχνης (φωτ.)

Ελένη Θεοδωρίδου25 Νοεμβρίου 2024

Ιστορίες από τη νύχτα των δεκαετιών 1980, 1990 και 2000 ξαναζωντανεύουν μέσα στο νέο βιβλίο του Γιώργου Τούλη με τίτλο «Η νύχτα όπως την έζησα».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε κλίμα συγκίνησης το απόγευμα της Δευτέρας, σήμερα στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, αφού φίλοι και γνωστοί ήταν εκεί για να μοιραστούν ιστορίες της νύχτας της Θεσσαλονίκης από μια εποχή που σήμερα έχει φύγει ανεπιστρεπτί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν πολλές ιστορίες για θέατρο και το ΚΘΒΕ το οποίο ο Γιώργος Τούλης υπηρέτησε για 16 χρόνια αλλά και για ιστορικά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, όπως η Νεράιδα, η Θεσσαλονικιά, ο Σκορπιός, η Βίλκα, το Φιξ, ο Μύλος, η Πριγκιπέσσα, το Λιόγερμα στο οποίο μάλιστα πρωτοεμφανίστηκε ο Μανώλης Μητσιάς αλλά και την "Όμορφη Νύχτα" που τραγουδούσαν μαζί ο Ντίνος Χριστιανόπουλος με τον Θωμά Κοροβίνη. Το βιβλίο αναφέρεται σε όλη τη διαδρομή του συγγραφέα τόσο από τις πίστες όσο και το θεατρικό σανίδι. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 2023 και είχε τον τίτλο "Γεννήθηκα καλλιτέχνης".

"Το βιβλίο ήταν μια προσωπική μου ανάγκη από όλες τις εμφανίσεις που έκανα στα νυχτερινά κέντρα και τις θεατρικές σκηνές. Ήθελα να αφηγηθώ όλα τα γεγονότα που συνέβησαν στα χρόνια που υπηρέτησα τις μουσικές σκηνές της Ελλάδος και τις θεατρικές σκηνές. Πιστεύω ότι έκανα πόνημα που είναι σχετικό με τις καταστάσεις που βίωσα τη νύχτα και το σανίδι.

Είναι μια συνέχεια του πρώτου βιβλίου. Τώρα δίνω έμφαση στη νύχτα.

Όπως γράφω και στο βιβλίο, η νύχτα για μένα είναι μια όμορφη γυναίκα θελκτική και πολύ επικίνδυνη γιατί όσο όμορφη και να είναι είναι και επικίνδυνη. Πρέπει όσοι ασχολούνται να είναι πολύ προσεκτικοί για να μη πέσουν στα βάραθρο. Προσπάθησα να είμαι πολύ συνεπής με τις υποχρεώσεις μου και δεν με απέσπασαν γεγονότα που θα μπορούσαν να με καταστρέφουν καλλιτεχνικά όπως τα ναρκωτικά, οι γυναίκες, το αλκοόλ. Είναι πολλοί οι πειρασμοί και πρέπει ο καλλιτέχνης να είναι πολύ προσεκτικός για να μην παρεκκλίνει" σημείωσε στο makthes.gr ο Γιώργος Τούλης.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο διευθυντής και ιδρυτής του μουσικού συγκροτήματος Monie & Monie Conniente, Διογένης Δασκάλου, η φιλόλογος και θεατρολόγος Αυγή Σαρρή και η ηθοποιός Βάσω Δήμογλου, η οποία διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Όλοι τους συνδέονται με τον συγγραφέα με φιλία που μετρά δεκαετίες. Δυο λόγια για το βιβλίο είπε μάλιστα και ο ΥΜΑΘ Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος επίσης διατηρεί μια φιλία χρόνων με τον συγγραφέα.

Όλοι τους μίλησαν με συγκινητικά λόγια και έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο με αξιοπρεπή, με πάθος που πάνω απ' όλα αγαπά την Τέχνη και την υπηρετεί με ήθος και συνέπεια.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Διογένης Δασκάλου ο οποίος σημείωσε πως "ο Γιώργος Τούλης είναι ένα πρόσωπο που ήρθε ξαφνικά μετά από πολλά χρόνια να μου θυμίσει ότι μεγάλωσα χωρίς να το έχω καταλάβει. Γνωριστήκαμε πριν περίπου 40 χρόνια. Όλοι όσοι έχουμε δουλέψει για πολύ στη νύχτα συνδεόμαστε με κάτι τόσο μαγικό όσο και χαζό. Νομίζουμε οι ότι ξέρουμε κάτι παραπάνω για αυτή. Όλοι κρύβουμε μια μοναδικότητα ενός Βασιλείου που είναι ανεξήγητο. Είναι αυτή η συναισθηματική μνήμη που κουβαλάς πάνω σε σπασμένα τζάμια που δεν ολοκληρώνονται ποτέ σε ένα ολόκληρο έργο γιατί ίσως έτσι γλιτώνεις από την αγριότητα της.

Αυτό το βιβλίο είναι για να γίνει σειρά ούτε καν ταινία. Χωρίς συναισθηματική μνήμη και προσωπικά βιώματα δεν μπορείς να απομνημονεύσεις όλα αυτά που γράφει μέσα. Είναι μια καταγραφή που αν δεν είσαι κοινωνός σε αυτά δεν μπορείς να τα καταλάβεις. Ο Γιώργος είναι ένας σιωπηλός φλάνερ της νύχτας και του ημίφωτος του θεάτρου" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δασκάλου τονίζοντας πως "ωραίο το παρελθόν αλλά δεν πρέπει να είμαστε παρελθοντολάγνοι. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε ώστε και ο επόμενος Γιώργος Τούλης να γράψει και εκείνος τις αναμνήσεις του".

Στη συνέχεια τον λόγο Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον φίλο του: "Ένας άνθρωπος ευαίσθητος που επιλέγει να ακολουθήσει την τέχνη και τον πολιτισμό στη ζωή του, δηλαδή επιλέγει να κάνει αυτό που λέει η καρδιά του, όταν περιγράφει αυτόν τον άγριο κόσμο της νύχτας περιγράφει αυτά που βιώνει ο ίδιος. Τον γνωρίζω χρόνια και ξέρω την ευαισθησία του, είμαστε από την ομάδα των Θεσσαλονικέων που πιστεύουμε πως σε αυτόν τον τόπο που πάντα είχε καλλιτέχνες και παραγόταν πολιτισμός, πρέπει οι άνθρωποι του πολιτισμού πρώτα από όλα να ανταλλάσουν τις απόψεις τους. Εγώ δε δημιουργώ πολιτισμό τον παρακολουθώ όμως επειδή αγαπώ την Τέχνη και επειδή οι άνθρωποι που επηρέασαν και τη δική μου ζωή προέρχονταν από αυτόν τον χώρο, πάντα από αυτούς τους ανθρώπους έχω να πάρω πράγματα και από τον Γιώργο έχω πάρει πολλά" είπε.


Οι δύο τους γνωρίστηκαν περίπου πριν 30 χρόνια όταν ο Γιώργος Τούλης δούλευε στο ΚΘΒΕ και ο Κώστας Γκιουλέκας, ως δημοσιογράφος τότε, ήταν στην TV100 που στεγάζεται δίπλα. Το 1995 ο Κώστας Γκιουλέκας πήγε στον Γιώργο Τούλη για να του ζητήσει βιβλία σχετικά με το θέατρο και έκτοτε γίνανε φίλοι. Μεταξύ άλλων ένα από τα βιβλία που του έδωσε ήταν "Οι δαιμονισμένοι" του Ντοστογιέφσκι.

Εκείνη τη στιγμή, ο Διογένης Δασκάλου πρόσθεσε πως "ο Κ. Γκιουλέκας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια. Δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος της έρευνας των γραμμάτων που αγαπά την ελευθερία να μην αγαπά τον πολιτισμό και αυτός είναι ο Γκιουλέκας".

Τέλος, ο ΥΜΑΘ έκλεισε λέγοντας πως χαίρεται που ο γιος μου ακολούθησε τον δρόμο της τέχνης στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ. "Παίζει, γράφει, ασχολείται και με λίγα λόγια παίρνει το αίμα μου πίσω" είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας τον λόγο η Αυγή Σαρρή είπε: "Αν δεν ξέρει κανείς την καλλιτεχνική προσφορά του Γιώργου μπορεί να φανταστεί διάφορα πράγματα από τον τίτλο του βιβλίου. Εδώ ο Γιώργος τη νύχτα τη ζει ως παιδί αλλά και ως ενήλικας με την ενασχόληση με τον πολιτισμό και την τέχνη, είτε με το τραγούδι είτε με το θέατρο. Στα δύο βιβλία είδαμε ότι υπάρχει πολλή αγάπη για αυτό που κάνει.

Τα στοιχεία που μας δίνει για τη ζωή του κατανοούμε πως επέδρασαν στον χαρακτήρα και την ενασχόληση του αλλά και το ήθος του γιατί δεν έχει τόση σημασία να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις όσο το να έχεις αξίες και αρχές. Να τιμάει την ενασχόληση σου με το οτιδήποτε πόσο μάλλον με τον πολιτισμό.

Ο πατέρας του ήταν ιερέας που σημαίνει ότι άκουσε ψαλμωδίες τροπάρια κλπ. Άλλωστε νομίζω ότι είτε είμαστε πιστοί είτε όχι όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι τόσο με το λεξιλόγιο όσο και τη βυζαντινή μουσική. Σπούδασε βυζαντινή μουσική λοιπόν. Η καλλίφωνη μητέρα του τον επηρέασε επίσης όχι μόνο με τα νανουρίσματα της για να μη φοβάται τη νύχτα όσο και με τη μουσική που άκουγαν στο σπίτι. Ήταν μια οικογένεια δεμένη με παραδοσιακές αξίες. Φαίνονται όλα αυτά από όσα περιγράφει στα βιβλία του.

Οι αναμνήσεις του δείχνουν πως διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας του. Ο Γιώργος έχει τονίσει στα βιβλία και τις σχέσεις του με τα αδέλφια και τους γονείς του αλλά και με τα παιδιά του. Είναι ερωτευμένος με ό,τι κάνει. Η επαγγελματική του πορεία ξεκινάει από το μαγαζί Ρωμαίος. Θα παρατηρήσετε τα έντονα συναισθήματα του όταν είδε στη μαρκίζα το όνομα του για πρώτη φορά. Δεν περιγράφεται. Το βιβλίο είναι σημαντικό γιατί πέρα από όσα μαθαίνουμε για τον Γιώργο θυμόμαστε και όσα ζήσαμε ενώ είναι μια καλή αφορμή για τους νέους να γνωρίσουν αυτές τις εποχές ".

"Θυμήθηκα και έζησα όλα αυτά τα κινήματα τα μουσικά τους χώρους στους οποίους είχα αναμνήσεις και για τους νέους ανθρώπους να γνωρίσουν αυτά τα στέκια τα κινήματα. Ο Γιώργος θυμάται υπέροχες και δυσάρεστες στιγμές γιατί η νύχτα είναι όμορφη και σκληρή κράτησε όμως τον αυτοέλεγχο του και διατήρησε την αξιοπρέπεια του" κατέληξε.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώμη και συνοδεύεται από ένα cd με πέντε ποιήματα του Γιώργου Τούλη.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.