Να αποκρυπτογραφήσουν τις μέχρι στιγμής κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη επιχειρούν οι παροικούντες τη γαλάζια πλευρά της πόλης. Δύο σχεδόν μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, ένα μεγάλο μέρος της κρατικής μηχανής της πόλης έχει στελεχωθεί.
Στην ΕΥΑΘ ανακοινώθηκε ο πρόεδρος και είναι ο πανεπιστημιακός Άγις Παπαδόπουλος, ενώ αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινωθεί και ο διευθύνων σύμβουλος. Στον ΟΑΣΘ επικεφαλής ορίστηκε ο παλιός πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιώργος Σκόδρας, διευθύνων σύμβουλος ο Γιώργος Σπανός, ένας τεχνοκράτης με εμπειρία από τον Οργανισμό, ενώ ρόλο στα πράγματα θα έχει και ο παλιός πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Γιάννης Ρετζεπέρης.
Αυτήν την εβδομάδα στο παζλ προστέθηκαν και άλλες τρεις κατηγορίες. Στην Αττική Μετρό ΑΕ πρόεδρος ορίστηκε ο Νίκος Ταχιάος και διευθύνων σύμβουλος ο αρχιτέκτονας Νίκος Κουρέτας, στην Εγνατία Οδό ΑΕ πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο μηχανικός Κώστας Κουτσούκος, ενώ στις θέσεις των δύο διοικητών των Περιφερειών Υγείας τοποθετήθηκαν ο Γιώργος Τοπαλίδης (3η) και ο Δημήτρης Τσαλικάκης (4η).
Δύο ακόμη ονόματα που έχουν το ενδιαφέρον τους είναι αυτό του δικηγόρου Αντώνη Οικονόμου, που τοποθετήθηκε όπως και το 2012 γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του νομικού-οικονομολόγου Γιώργου Καραγιάννη, που κατά την καραμανλική διακυβέρνηση είχε τοποθετηθεί γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ορίστηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Ένα τρίτο όνομα είναι αυτό της Μαρίας Αντωνίου, που ορίστηκε επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Έχουν ίδια χαρακτηριστικά όλοι αυτοί; Σίγουρα όχι, αλλά κάποιες ομοιότητες υπάρχουν. Ένα κομμάτι προέρχεται από αξιωματούχους που είχαν στελεχώσει σε παλιότερες περιόδους την κρατική μηχανή, είτε την εποχή της καραμανλικής διακυβέρνησης είτε την περίοδο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Καραμανλική προϊστορία διαθέτουν ο Γιώργος Σκόδρας (παλιά ΕΥΑΘ και σήμερα ΟΑΣΘ), ο Γιάννης Ρετζεπέρης (παλιά Εγνατία Οδός ΑΕ και σήμερα ΟΑΣΘ), καθώς και ο Γιώργος Καραγιάννης (παλιά γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και σήμερα μεταφορών).
Σαμαρικό χρώμα έχουν οι περιπτώσεις του Αντώνη Οικονόμου (τότε και τώρα γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας) και ο Γιώργος Τοπαλίδης (διοικητής στην υπηρεσία Υγείας τότε και τώρα). Κοντά στον Αντώνη Σαμαρά κινείται και η Μαρία Αντωνίου, που πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής Καστοριάς το 2012, ενώ στις προεδρικές εκλογές της ΝΔ το 2015 έκλεισε το μάτι αρχικά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στη συνέχεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αμιγώς μητσοτακικός απ’ όλους αυτούς θεωρείται μόνο ο Νίκος Ταχιάος. Ο νέος πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ύστερα από πολύμηνες και επίπονες διαδικασίες αλλά και καραμπόλες που προηγήθηκαν, ενώ στη συνέχεια κατέβηκε και ως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Και τις δύο φορές δεν εκλέχτηκε. Το ότι ρίχτηκε στη φωτιά σε μία δύσκολη για τη ΝΔ μάχη, όπως ήταν η εκλογή στο δήμο Θεσσαλονίκης, εκτιμήθηκε δεόντως από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, το οποίο και επιβράβευσε με μία θέση, την οποία διεκδικούσαν και άλλοι ισχυροί παίκτες, όπως ο πρώην υπουργός Επικρατείας και στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης.
Δεν μπορεί βέβαια να παραβλεφθεί και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιλογή δημιούργησε πολλές εσωτερικές συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις, καθώς ουκ ολίγοι γαλάζιοι θεωρούν ότι η πριμοδότηση που δέχτηκε ο κ. Ταχιάος από τον πρωθυπουργό ήταν προνομιακή.
Ιδιαίτερη περίπτωση θεωρείται ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ήταν πολύ κοντά στον τότε πρωθυπουργό, αλλά και στο στενό του συγγενικό περιβάλλον. Εσχάτως είχε δημιουργήσει πολύ καλές πολιτικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε σε δύο κεντρικές εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στον οποίο προΐσταται ο νέος πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ.
Μάλιστα το όνομά του είχε ακουστεί και για άλλες δύσκολες θέσεις, όπως αυτή του προέδρου της Διοικούσας τη ΝΔ Θεσσαλονίκης αλλά και του υποψηφίου του δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Η στελέχωση της κρατικής μηχανής της Θεσσαλονίκης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μένουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί, όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα Μουσεία και το ΚΘΒΕ, η ΕΡΤ-3, όπου οι πληροφορίες συγκλίνουν στο όνομα της δημοσιογράφου Σύνθιας Σάπικα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων και οργανισμοί που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (Λαχαναγορά κτλ.), που είναι πιθανό να συγχωνευθούν και όπου ακούγεται πολύ έντονα ότι θα τεθεί επικεφαλής ο υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς. Κάπως έτσι θα ολοκληρωθεί το παζλ της κρατικής μηχανής στη Θεσσαλονίκη, ένα παζλ που συμπληρώνεται από τα κομματικά στελέχη που αποτελούν το λεγόμενο μητσοτακικό στρατόπεδο.
Μέλη του σε θεσμικό επίπεδο είναι μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος της Διοικούσας και πρώην βουλευτής Τάσος Σπηλιόπουλος, ο διευθυντής της Θόδωρος Καλλίτσης και οι αναπληρωτές διευθυντές του Αναστασία Ασπρούτσου και Αστέριος Τσουκαλάς, καθώς και πολλά άλλα στελέχη.
Το αν οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης να αναθέσει σημαντικούς ρόλους σε κρατικούς οργανισμούς στον Νίκο Ταχιάο και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο σηματοδοτούν και την πρόθεσή του πρωθυπουργικού επιτελείου και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να τους αναβαθμίσει περαιτέρω, θα φανεί στο μέλλον. Αν και οι γνώστες του γαλάζιου στρατοπέδου υποστηρίζουν ότι επειδή αρκετές από τις επιλογές προσώπων που έκανε το πρωθυπουργικό επιτελείο στη Θεσσαλονίκη δεν στέφθηκαν από επιτυχία, αυτό έχει δημιουργήσει μια απόσταση του πρωθυπουργού από τα τεκταινόμενα στη Θεσσαλονίκη. Μια απόσταση που προς το παρόν δείχνει ότι παραμένει.
Η σύσκεψη με τους βουλευτές
Σε αυτό το ιδιαίτερα σύνθετο κομματικό τοπίο ήρθε να προστεθεί και κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στα γραφεία της Διοικούσας της ΝΔ. Η πρόσκληση έγινε από τον πρόεδρο της Διοικούσας Τάσο Σπηλιόπουλο προς τους 10 βουλευτές της Θεσσαλονίκης, αλλά και προς τη Μαρία Αντωνίου.
Προσήλθαν οι 6, ενώ στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της πόλης, ζητήματα καλύτερου συντονισμού μεταξύ κόμματος και βουλευτών αλλά και οι γενικότερες σχέσεις της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα, την κυβέρνηση και τους υπουργούς.
Πολλές εντάσεις δεν υπήρξαν, αλλά εκφράστηκαν αντιρρήσεις και προβληματισμοί για κάποιους από τους διορισμούς που έγιναν ήδη, ενώ έγινε σαφές ότι μερίδα βουλευτών δεν θα διστάσει να κάνει αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Αυγούστου 2019